Své městské slavnosti kvůli koronaviru ruší například Brtnice nebo Nové Město na Moravě. Šampionát dřevorubců se ale uskuteční, i když třeba bez diváků..

Své městské slavnosti kvůli koronaviru ruší například Brtnice nebo Nové Město na Moravě. Šampionát dřevorubců se ale uskuteční, i když třeba bez diváků.. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Covid zrušil slavnosti, klání dřevorubců i Dvorského festival zůstávají

  • 0
Kvůli koronaviru a zpřísněným hygienickým opatřením výrazně prořídl program akcí, jež se měly na Vysočině uskutečnit o prodlouženém víkendu. Stopku dostal například Den pro starou Brtnici, který byl ve městě na Jihlavsku naplánovaný na pondělí, i sobotní svatováclavské slavnosti v Novém Městě na Moravě.

„Nakonec jsme se rozhodli celý hlavní program zrušit,“ konstatovala ve čtvrtek po poledni ředitelka Novoměstských kulturních zařízení Veronika Teplá.

Lidé mohou zajít alespoň na výstavu o konci druhé světové války a osvobození Nového Města v Horáckém muzeu, kde se v sobotu v 15 hodin uskuteční i beseda s autory knih o válečné historii Ondřejem Červeným a Jiřím Plachým. A konat by se měly také farmářské trhy, ty začnou ve stejný den už v 8.00.

Přípravy na další velkou novoměstskou akci už naopak finišují. Vrchol roku totiž čeká v sobotu sportovní dřevorubce v soutěži Stihl Timbersports.

„Počítáme s tím, že se mistrovství republiky v Novém Městě na Moravě uskuteční,“ řekl ve čtvrtek odpoledne spoluorganizátor šampionátu Leoš Klíma.

Dřevorubci se utkají o tituly pod Harusovým kopcem na dolním konci sjezdovky. I kdyby se nakonec akce konala zcela bez diváků, fanoušci o nic nepřijdou. Na internetu bude přímý přenos.

To každoroční hudební festival Petra Dvorského se kvůli koronaviru musel vzdát tradičního prázdninového termínu. Jeho 22. ročník tak bude zakončen až nyní ve velkém sále zámku Valeč. Sobotní večer je věnován tvorbě skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. V průřezu Mozartovy tvorby zazní od 20 hodin árie z Kouzelné flétny, Dona Giovanniho nebo Figarovy svatby.

,