Prolézt i vedlejší chodbu jeskyně Pod Šeptouchovem je velké dobrodružství. Je třeba se plazit po břiše i po zádech, protáhnout se těsnými mezerami i zkroutit končetiny do neobyčejných poloh. To vše v absolutní tmě a v místech, kde se to hemží pavouky. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Prohlídky jsou nákladné, rozhodlo město. Oblíbenou jeskyni na Vysočině uzavřelo

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Jediná příležitostně přístupná jeskyně na Vysočině se nachází na okraji Ledče nad Sázavou. Ovšem kdo se do ní zatím nepodíval, už tak zřejmě neučiní. Vedení města rozhodlo, že s občasnými prohlídkami končí. Náklady na provoz se údajně vzhledem k délce přístupné trasy nevyplatí.

V minulých letech se jeskyně otevírala jen při zvláštních příležitostech. Protože je v majetku města, stávalo se tak například při nejrůznějších slavnostech. Zájem o nahlédnutí do Šeptouchovské jeskyně, jak se jí říká, měly stovky lidí.

„Ale rozhodli jsme se, že už jeskyni ani takto mimořádně otevírat nebudeme. Necháme ji natrvalo zavřenou,“ konstatovala nyní starostka města Hana Horáková. „Náklady na byť jen chvilkové zpřístupnění podzemních prostor se nám zdají neadekvátní tomu, jak daleko se lidé mohou dostat a co uvnitř mohou vidět,“ vysvětlila.

Vyskytuje se tu ale takzvaný „nickamínek“, což je tvarohovitá hmota, která na denním světle rychle uschne a rozpadne se na prach.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se