ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Polívka, MAFRA

Komplikovaný průjezd Přibyslaví se ještě zhoršil, náměstí uzavřela pouť

  • 0
Řidiči projíždějící Přibyslaví se v těchto dnech musejí obrnit zvláštní dávkou trpělivosti. Čekají na ně hned dvě zásadní dopravní omezení. K již trvající stavbě kruhového objezdu na východním okraji města se přidává víkendová uzavírka centra kvůli tradiční pouti.

Kruhový objezd vyrůstá na silnici 19 na východním okraji města. Jeho hlavním úkolem bude napojit nově vzniklé sídliště. Výstavba byla zahájena přibližně před měsícem, od té doby si tu část řidičů musí chvilku počkat.

„Byly nainstalovány semafory, místem se projíždí kyvadlově,“ uvedl přibyslavský starosta Martin Kamarád. Na zelenou se pár minut čeká, kolony se však tvoří pouze menší a jen nárazově. Velké problémy to v dopravě nepůsobí.

„V první polovině výstavby se bude pracovat na půlkruhu směrem k sídlišti. Na konci srpna se zhotovitel přesune do opačného směru,“ přiblížil přibyslavský starosta. Až na podzim tak začne vznikat druhý půlkruh směrem k nádraží a kolejím.

Přestože stavba kruhového objezdu teprve odstartovala, zhotovitelská firma už stačila vedení města překvapit. Hned po pár dnech prací na radnici vznesla požadavek na navýšení domluvené ceny. Ta činí něco přes dvacet milionů korun.

„Vysvětlují to zdražením materiálů. K takovému postupu ovšem nemáme žádný precedens, musíme teprve probrat, jak budeme postupovat. K požadavku firmy jsem osobně skeptický. Pak by postrádalo smysl výběrové řízení, v němž hrála cena podstatnou roli,“ pravil starosta Kamarád.

Musely se stěhovat i autobusové zastávky

Ještě více zamotá řidičům hlavu pouť, která se ode dneška do neděle koná na Bechyňově náměstí. Hlavní průtah po silnici 19 spojující Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou kvůli ní musí být od dnešního odpoledne až do pondělního rána uzavřen. Přibyslaví motoristé budou muset prokličkovat postranními ulicemi, při čemž se ale mohou hodně zdržet.

Část náměstí se přitom uzavřela už ve středu. Plochu před radnicí vedení města vyhradilo světským, kteří postupně a s předstihem najíždí s technikou, atrakcemi a stánky. Nemožné je tak na náměstí zaparkovat i projet jím směrem na Havlíčkovu Borovou.

Dočasný přesun čeká i autobusové nádraží v oblouku v severovýchodní části náměstí. Náhradní zastávky cestující najdou na okraji Žižkovy ulice - silnice ve směru na Šlapanov před bývalou restaurací Na Růžku.