VIDEO: Malý kruhový objezd drásá nervy autobusáků. Zmatkují a couvají

  • 216
V centru Třebíče vznikl nový kruhový objezd. Je malý a hlavně řidiči autobusů s ním občas bojují. Nezřídka se nezdráhají projet ho v protisměru. Důkazem je video z počátku tohoto týdne. Podle úřadů je však objezd v pořádku a za zmatky mohou chyby řidičů.

Nový kruhový objezd vznikl na křižovatce ulic Bedřicha Václavka a Jungmannova. Je pouze provizorní a na místě bude jen po dobu uzavírky a rekonstrukce hlavního průtahu městem Bráfovy třídy.

Na objížďku, která ke kruhovému objezdu vede, mohou pouze vozy do 7,5 tuny a právě autobusy. „Jinudy se na Masarykovo náměstí během oprav nedostanou,“ vysvětluje mluvčí městského úřadu Irini Martakidisová.

Provizorní kruhový objezd vznikl na původně tříramenné křižovatce proto, aby dopravu uklidnil a umožnil snadnější odbočení vlevo z vedlejší Jungmannovy ulice směrem na hlavní ulici, která vede  k náměstí. V době oprav tu totiž zhoustl provoz natolik, že odbočení z vedlejší ulice vlevo prakticky nebylo možné.

Jenže jak dokládá videozáznam, pro některé řidiče to rozhodně snadnější není. Na záběrech je linkový autobus jihlavského dopravce, jehož řidič si musí dvakrát couvnout, aby objezd projel. A řidič dalšího tmavého autobusu ho mezi tím projede bez servítků v protisměru.

Průjezd po objezdu v protisměru nehodlá policie tolerovat

Podle úřadů je však kruhový objezd naprosto v pořádku, velké chyby naopak udělali oba šoféři.

„Objezd splňuje veškeré parametry, které splňovat má. Při jeho budování byly zapojeny právě i autobusy, aby se v praxi osvědčilo, že ho projedou. Při správném najetí se bez větších problémů vytočí,“ konstatovala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Případy, které dokumentuje video kolující po sociálních sítích, označila za ojedinělé. Větší chybu podle Čírtkové udělal řidič tmavého autobusu, který objezd projel v protisměru. „To je jednoznačný dopravní přestupek, který nebudeme tolerovat. Průjezd objezdem budeme více sledovat a takové řidiče postihovat,“ přislíbila policejní mluvčí.

V tomto týdnu kruhový objezd monitoruje i samotná radnice. „Přibližně dvě třetiny řidičů autobusů ho projedou bez problémů,“ konstatovala Irini Martakidisová.

S provizorní okružní křižovatkou u katastrálního úřadu budou řidiči bojovat po celou dobu uzavírky Bráfovy třídy. Ta je plánována do konce října. „Během té doby nechystáme žádné další úpravy kruhového objezdu,“ podotkla mluvčí města.

Po opětovném otevření průtahu městem objezd z křižovatky ulic Bedřicha Václavka a Jungmannova zmizí. Na místě opět bude tříramenná křižovatka.

Kruhový objezd vznikl na křižovatce ulic Bedřicha Václavka a Jungmannovy v centru Třebíče.

Kruhový objezd vznikl na křižovatce ulic Bedřicha Václavka a Jungmannovy v centru Třebíče.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz