O pomerančích se sice tvrdí, že ochlazují, ale můžete z nich připravit i teplý nápoj či jídlo. Pokud přidáte vhodné koření, jako třeba zázvor, v tu ránu máte hotový úžasný zahřívací elixír zdraví.Vyzkoušejte recept na úžasné vafle.

_____________________________________________________________

Vafle s horkými citrusy a tvarohem

Počet porcí: 4 – 6

Příprava: 45 minut

Ingredience na těsto: 200 g pohankové mouky, 200 g hladké mouky, ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva, ½lžičky soli, 40 g másla,100 g moučkového cukru, 1 lžička skořice, 1 vejce, 350 ml mléka, olej na vymazání vaflovače

Na dohotovení: 1 červený grep, 4 klementinky, 4 lžíce medu, 250 g měkkého tvarohu, 50 g moučkového cukru, 1 lžička citronové šťávy, loupané nesolené pistácie na posypán

Postup: 1. V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem, skořicí a vejcem do pěny. Pak zapracujte mléko a sypkou směs. Dobře promíchejte a nechte asi 20 minut odležet.

2. Mezitím si připravte vše na servírování vaflí. Z grepu odkrojte nožem kůru i s bílou blankou a pak ho rozkrájejte na kousky. Klementinky oloupejte a nakrájejte na plátky. V kastrole lehce nahřejte med, přidejte nakrájené citrusy a krátce je prohřejte. Tvaroh smíchejte s cuk­rem a citronovou šťávou. Pistácie nasekejte.

3. Zahřejte vaflovač a lehce ho potřete olejem. Vlijte dávku těsta a pečte ho, až zatuhne a vafle bude zlatavá. Pečené vafle uchovávejte v teple, než zpracujete všechno těsto. Pak je potřete tvarohem, obložte teplými citrusy, posypte pistáciemi a pokapejte šťávou zbylou
z ohřívání citrusů.

Tip: Pokud se vám máslo nechce šlehat, můžete ho rozpustit a cukr se skořicí a vejce rozšlehané v mléce do něj jen vmíchat. Aby byly vafle křupavější, můžete polovinu množství mléka nahradit perlivou minerálkou. Kombinace medu, grepu a mandarinek nám moc chutnala, ale zkusit můžete i jiné citrusy.

  9:08
Témata: Citrus, Tvaroh, vafle, Cukr, mléko, sůl