Doporučujeme

Zelené polévky přivolají jaro

Polévka vás skvěle zasytí a její příprava je velmi rychlá a snadná.

Hrášková polévka

Suroviny: 700 g uzených vepřových žebírek, 1 cibuli, sůl, 3 kuličky pepře, 1 bobkový list, 2 hřebíčky, špetku strouhaného muškátového oříšku, 1/2 mladého pórku, 1 malou mrkev, 1/4 celeru, 1 lžíci másla, 1 lžíci hladké mouky, 400 g sterilovaného hrášku



Postup:

1. Žebírka omyjeme, cibuli oloupeme a oboje dáme do hrnce s mírně osolenou vroucí vodou. Přidáme celý pepř, bobkový list, hřebíčky a muškátový oříšek. Žebírka vaříme na mírném ohni asi 90 minut doměkka.


2. Pórek, mrkev i celer důkladně očistíme. Pórek nakrájíme na kolečka, kořenovou zeleninu na větší kousky. Mrkev s celerem dáme do kastrůlku s vroucí osolenou vodou a uvaříme na skus. Zeleninu scedíme a nakrájíme nadrobno.


3. Vařená žebírka vyjmeme, maso obereme z kostí a nakrájíme na kousky. V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku.


4. Vývar přecedíme do jiného hrnce a znovu přivedeme k varu. Hrášek necháme okapat, nasypeme ho do vývaru a vaříme asi 5 minut. Polévku zahustíme jíškou a ještě 15 minut povaříme. Nakonec ji rozmixujeme a vložíme do ní kousky masa s vařenou zeleninou a nakrájeným pórkem. Dobře prohřejeme a podáváme.


Doba přípravy 120 minut.

1 porce obsahuje 1298 kJ/310 kcal

Počet porcí/kusů 4



Fazolková polévka s párkem

Suroviny: 250 g zelených fazolek, 4 brambory, 1000 ml zeleninového vývaru, sůl, mletý černý pepř, 50 g anglické slaniny, 2 nožičky párků (spišské)



Postup:

1. Fazolky očistíme, opláchneme a nakrájíme na menší kousky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme je do vývaru a uvaříme doměkka. Pět minut před koncem vaření přidáme fazolky. Podle chuti osolíme a opepříme.


2. Slaninu nakrájíme na nudličky a pozvolna opečeme na pánvi dokřupava.


3. Párky nakrájíme na menší kousky a na koncích je nařízneme do kříže. Položíme je na plech a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 10 minut.


4. Polévku nalijeme do talířů, posypeme opraženou slaninou, vložíme opečené párečky a ozdobíme bylinkami.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1253 kJ/299 kcal

Počet porcí/kusů 4



Brokolicová polévka s těstovinami

Suroviny:
500 g brokolice, 1 cibule, 50 g másla, asi 700 ml zeleninového vývaru, sůl, mletý černý pepř, špetka mletého muškátového oříšku, 150 ml zakysané smetany, 80 g krátkých těstovin (ditaliny), 80 g slaniny (plátky)



Postup:

1. Brokolici opláchneme a rozdělíme na jednotlivé růžičky. Košťál nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.


2. V hrnci rozehřejeme máslo a zpěníme na něm cibuli. Pak přisypeme brokolici. Vše zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek. Základ na polévku vaříme, dokud není brokolice zcela měkká. Pak jí část vyjmeme a zbytek v polévce rozmixujeme.


3. Polévku zjemníme zakysanou smetanou a krátce provaříme. Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus a scedíme. Slaninu nakrájíme na čtverečky a opečeme na rozehřáté pánvi. Do polévky vložíme zbylou brokolici a těstoviny prohřejeme ji. Polévku rozdělíme do talířů a dozdobíme slaninou.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1320 kJ/315 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pórková polévka s lososem

Suroviny: 600 g brambor, 900 ml drůbežího vývaru, 2 pórky, 80 g másla, 200 g chlazeného lososa, rostlinný olej na opečení, 200 ml smetany ke šlehání, sůl, mletý černý pepř



Postup:

1. Brambory oloupeme a polovinu nakrájíme na kostičky. Zbylé brambory uvaříme ve vývaru doměkka. Pak vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.


2. Pórek očistíme a nakrájíme nadrobno. Ve větším hrnci necháme rozpustit máslo. Orestujeme na něm nakrájený pórek společně s kostičkami brambor. Poté přilijeme rozmixované brambory s vývarem. Vaříme na mírném ohni asi 10 minut.


3. Lososa nakrájíme na kousky, které opečeme z obou stran v pánvi na oleji. Maso pak přidáme do polévky a společně vaříme ještě asi 5 minut. Hotovou polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1708 kJ/408 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kapustová polévka s uzeným

Suroviny: 50 ml oleje, 70 g hladké mouky, 1200 ml masového vývaru, mletý černý pepř, špetku majoránky, 100 ml mléka, 1 stroužek česneku, sůl, 150 g uzeného masa, 1 malou cibuli, 1 menší hlávku kapusty, 20 ml polévkového koření



Postup:

1. Z oleje a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme litrem vlažného vývaru, uvedeme do varu, přidáme mletý pepř a rozdrcenou majoránku, mléko a za občasného prošlehávání zvolna vaříme 20 minut. Ke konci varu přidáme česnek utřený se solí.


2. Uzené maso a cibuli nakrájíme na kostičky. Společně osmahneme na lžíci oleje, až cibulka zrůžoví, a zalijeme zbytkem vývaru. Z kapusty odstraníme ovadlé listy, pečlivě ji opláchneme a nakrájíme na nudličky. Nakrájenou kapustu krátce spaříme ve vroucí vodě. Scezenou ji vložíme do cibulového základu, lehce osolíme a dusíme téměř doměkka.


3. Podušenou kapustu s uzeným masem přidáme do provařené polévky, ochutíme polévkovým kořením a společně ještě krátce povaříme.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1492 kJ/356 kcal

Počet porcí/kusů 4



Špenátová polévka s bílkovým toustem

Suroviny: 40 g másla, 6 lžic oleje, 60 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, 700 ml drůbežího vývaru, 250 ml smetany 33%, sůl, mletý černý pepř, špetka muškátového oříšku, 400 g mraženého sekaného špenátu, pažitka na ozdobu

Na tousty: 2 rohlíky, 2 bílky, směs bylinek (petrželka, kerblík, bazalka), olej na smažení



Postup:

1. V hrnci se silným dnem rozehřejeme máslo a olej, přisypeme mouku a za stálého míchání metlou restujeme asi 4 minuty. Pak přidáme prolisovaný oloupaný česnek a jen krátce ho opečeme. Zalijeme vývarem, jíšku v něm důkladně rozšleháme a na mírném plameni 20 minut prováříme.


2. Pak přilijeme smetanu, podle chuti přisolíme a opepříme, ochutíme muškátovým oříškem. Nakonec přidáme rozmražený špenát a pozvolna přivedeme k bodu varu. Polévku už dál nevaříme, aby špenát neztratil barvu.


3. Rohlíky nakrájíme šikmo na delší plátky. Bílky osolíme, opepříme, přisypeme nasekané bylinky a se lžičkou vody dobře vidličkou rozšleháme. Plátky rohlíků namočíme z obou stran do bílků a osmažíme je na oleji. Polévku posypeme nakrájenou pažitkou a podáváme s bílkovým toustem.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 2462 kJ/588 kcal

Počet porcí/kusů 4



Okurková polévka

Na polévku: 2 polní okurky, 300 g bílého jogurtu, šťávu a nastrouhanou kůru z 1 limetky, sůl, mletý bílý pepř, cayenský pepř a sekaná pažitka na posypání

Na špízy: 1 stroužek česneku, 3 lžíce olivového oleje, 4 velké garnáty, 1 lžíci citronové šťávy, 4 tenké dlouhé plátky okurky



Postup:

1. Okurky oloupeme a podélně rozkrojíme. Lžičkou z nich vydlabeme semínka. Dužinu nakrájíme na kousky a rozmixujeme.


2. Do okurkového pyré vmícháme jogurt. Polévku dochutíme šťávou a kůrou z limetky, solí a pepřem. Uložíme ji ledničky vychladit. Před podáváním posypeme každou porci cayenským pepřem a pažitkou a doplníme špízem s garnátem.


3. Česnek oloupeme, nakrájíme na plátky a na rozehřátém oleji v pánvi orestujeme dorůžova. Vyjmeme ho a v oleji opečeme vyloupané a očištěné garnáty.


4. Garnáty vyndáme z pánve, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a napícháme a špejle. Každý špíz doplníme tenkým plátkem okurky.


Doba přípravy 25 (bez chlazení). minut.

1 porce obsahuje 707 kJ/169 kcal

Počet porcí/kusů 4



Bylinkový krém s masovými kuličkami

Suroviny: 600 g moučných brambor, 750 ml zeleninového vývaru, větší svazek směsi bylinek (petrželka, pažitka, kopr apod.), 200 ml smetany ke šlehání, sůl, mletý černý pepř, muškátový květ, 250 g mletého masa, 1 žloutek, 1 lžičku rajského protlaku, asi 4 lžíce strouhanky, olej na smažení



Postup:

1. Brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na kousky a vložíme je do vývaru. Zvolna je uvaříme zcela doměkka. Ke konci k nim přidáme nadrobno nasekané bylinky.


2. Brambory s vývarem a bylinkami rozmixujeme. Krém zjemníme smetanou a znovu prohřejeme. Dochutíme ho solí, pepřem a muškátovým květem.


3. Mleté maso osolíme, opepříme a dobře propracujeme se žloutkem a rajským protlakem. Dle potřeby ho zahustíme strouhankou.


4. Z masové hmoty vytvarujeme malé kuličky. Na oleji v pánvi je velmi zvolna ze všech stran opečeme. Při servírování je vkládáme do polévky.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 2371 kJ/566 kcal

Počet porcí/kusů 4



Cuketová polévka s limetkami

Suroviny: 500 g cukety, 1 cibule, 2 brambory, 3 lžíce oleje, sůl, asi 800 ml zeleninového vývaru, 2 chemicky neošetřené limetky, 80 g anglické slaniny, 1 stroužek česneku, 150 ml smetany ke šlehání, čerstvé bylinky na ozdobu



Postup:

1. Cuketu omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Cibuli i brambory oloupeme a oboje nasekáme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme olej a opečeme na něm cuketu. Vyjmeme ji a několik plátků si necháme na ozdobu. V kastrolu pak orestujeme cibuli. Zalijeme ji osoleným vývarem, přidáme brambory a později i cuketu. Vše uvaříme doměkka.


2. Limetky omyjeme, osušíme a ozdobnou škrabkou z nich okrájíme proužky kůry. Poté z limetek vymačkáme šťávu. Slaninu pokrájíme a nasucho opečeme na pánvi.


3. Měkkou zeleninu ve vývaru rozmixujeme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Přidáme ho do polévky a ještě ji krátce povaříme. Nakonec ji zjemníme smetanou, ochutíme limetkovou šťávou a dosolíme.


4. Polévku rozdělíme do talířů, ozdobíme opečenými plátky cukety, proužky limetkové kůry, slaninou a bylinkami.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1374 kJ/328 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás