Kapustová polévka s uzeným
Suroviny: 50 ml oleje, 70 g hladké mouky, 1200 ml masového vývaru, mletý černý pepř, špetku majoránky, 100 ml mléka, 1 stroužek česneku, sůl, 150 g uzeného masa, 1 malou cibuli, 1 menší hlávku kapusty, 20 ml polévkového koření
Postup:
1. Z oleje a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme litrem vlažného vývaru, uvedeme do varu, přidáme mletý pepř a rozdrcenou majoránku, mléko a za občasného prošlehávání zvolna vaříme 20 minut. Ke konci varu přidáme česnek utřený se solí.
2. Uzené maso a cibuli nakrájíme na kostičky. Společně osmahneme na lžíci oleje, až cibulka zrůžoví, a zalijeme zbytkem vývaru. Z kapusty odstraníme ovadlé listy, pečlivě ji opláchneme a nakrájíme na nudličky. Nakrájenou kapustu krátce spaříme ve vroucí vodě. Scezenou ji vložíme do cibulového základu, lehce osolíme a dusíme téměř doměkka.
3. Podušenou kapustu s uzeným masem přidáme do provařené polévky, ochutíme polévkovým kořením a společně ještě krátce povaříme.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 1492 kJ/356 kcal
Počet porcí/kusů 4