Doporučujeme

Zelené fazolky v hlavní roli

Nemusí být nutně připravené na smetaně. Vyzkoušejte je jako přílohu i hlavní chod.

Losos se zeleninou

Suroviny: 500 g malých nových brambor, 500 g mražené zeleniny (hrášek s fazolkami), olivový olej, 1 bio citron, 1/2 svazku máty, sůl, mletý černý pepř, 800 g lososa



Postup:

1. Brambory omyjeme a ve slupce uvaříme doměkka. Když trochu zchladnou, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Mraženou zeleninu propláchneme vlažnou vodou a necháme rozmrazit.


2. V mističce smícháme čtyři lžíce oleje s najemno nastrouhanou citronovou kůrou, nasekanou mátou a trochou citronové šťávy. Pesto dochutíme solí a pepřem.


3. Filet lososa zbavíme kůže a rozdělíme na porce, které osolíme a opepříme. Pak je na olivovém oleji na pánvi z obou stran opečeme. Přendáme je do pekáčku, potřeme trochou pesta a v troubě při 180 °C necháme dojít.


4. Do pánve, ve které jsme opékali lososa, vsypeme rozmrazenou zeleninu a brambory. Přidáme zbylé pesto. Vše společně prohřejeme a dochutíme solí a pepřem.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 2152 kJ/514 kcal

Počet porcí/kusů 4



Fazolková polévka

Suroviny:
400 g fazolkových lusků, sůl, 4 lžíce olivového oleje, 6 jarních cibulek, 40 g hladké mouky, 1 lžička mleté sladké papriky, mletý černý pepř, 3 stroužky česneku, 1 lžička jablečného octa, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 snítka kopru



?Postup:

1. Fazolky očistíme a překrájíme na malé kousky. Vložíme je do mírně osolené vroucí vody a uvaříme doměkka.


2. Na pánvi rozehřejeme olej a zpěníme na něm na kolečka nakrájenou bílou část cibulek. Přisypeme hladkou mouku a krátce orestujeme. Pak vmícháme mletou papriku a zalijeme vodou. Vaříme na mírném ohni asi 15 minut.


3. Přidáme měkké fazolky i s vodou ve které jsme je vařili. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a jablečný ocet. Povaříme asi 5 minut.


4. Nakonec vmícháme najemno nasekanou petrželku a kopr a podáváme.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 697 kJ/166 kcal

Počet porcí/kusů 4



Fazolové lusky se žampiony

Suroviny:
3 červené papriky, olivový olej, ?1 velkou cibuli, 3 stroužky česneku, 300 g mražených fazolek, 200 g žampionů, sůl, mletý černý pepř, 200 g zakysané smetany, hrst sekaného kopru, ?dle chuti citronovou šťávu, 60 g dýňových semínek



?Postup:

1. Papriky omyjeme a osušíme. Potřeme je olivovým olejem a v troubě pod grilem necháme péct, dokud se na nich nezačnou tvořit puchýře. Pak je uzavřeme do mikrotenového sáčku a necháme zapařit. Oloupeme je a nakrájíme na nudličky.


2. Cibuli s česnekem oloupeme. Cibuli nakrájíme na měsíčky, česnek na plátky. Fazolky propláchneme teplou vodou. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky.


3. V pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli s česnekem. Přidáme žampiony a orestujeme je. Vmícháme fazolky a papriky. Vše osolíme a opepříme a prohřejeme.


4. Zakysanou smetanu lehce osolíme a vmícháme do ní kopr. Dip dochutíme citronovou šťávou. Dýňová semínka nasucho opražíme. Zeleninovou směs podáváme posypanou semínky, s koprovým dipem a polentou.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1252 kJ/299 kcal

Počet porcí/kusů 4



Medailonky ve slanině s fazolkami a dýní

Suroviny: 400 g máslové dýně, sůl, 800 g vepřové panenky, 12 dlouhých plátků anglické slaniny, mletý černý pepř, olej, 400 g zelených fazolek, 60 g másla



?Postup:

1. Dýni oloupeme a odstraníme semínka. Nakrájíme ji na menší kousky, vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 15 minut doměkka. Pak ji scedíme a dáme stranou.


2. Vepřovou panenku očistíme a nakrájíme na dvanáct plátků. Plátky obalíme po obvodu slaninou, osolíme je a opepříme.


3. Ve větší pánvi rozpálíme dvě lžíce oleje a plátky masa zprudka po obou stranách opečeme. Přendáme je do zapékací mísy nebo pekáčku a výpek přilijeme k masu. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 10 minut.


4. Mezitím krátce spaříme fazolky ve vroucí osolené vodě, vyjmeme je a necháme okapat. Na pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm fazolky a dýni. Pak směs osolíme, opepříme a přidáme na talíře k medailonkům.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 2144 kJ/512 kcal

Počet porcí/kusů 4



Fazolky na česneku

Suroviny:
800 g fazolových lusků, 3 stroužky česneku, 50 g čerstvého zázvoru, 1 svazek jarní cibulky, 2 lžíce olivového oleje, 100 ml drůbežího vývaru, ?2 lžíce sójové omáčky, sůl, mletý černý pepř, bylinky na ozdobení



?Postup:

1. Fazolové lusky očistíme a konce odřízneme. Fazolky spaříme ve vroucí osolené vodě asi 3 minuty, pak je přecedíme, ochladíme pod studenou vodou a necháme okapat.


2. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Zázvor oloupeme a nasekáme najemno a očištěnou jarní cibulku nakrájíme na kolečka.


3. Na pánvi rozehřejeme olej a všechnu zeleninu na něm krátce osmahneme. Přilijeme vývar a vše podusíme asi 8 minut. Pak fazolky ochutíme sójovou omáčkou, solí a pepřem. Podáváme s různými jogurtovými dipy a pečivem. Zdobíme bylinkami.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 607 kJ/145 kcal

Počet porcí/kusů 4



Havířská pochoutka

Suroviny: 300 g hovězí kýty, 300 g vepřové kýty, sůl, mletý černý pepř, 50 g sádla, zeleninový vývar, 1-2 lžíce hladké mouky, 3 sterilované okurky, špetku tymiánu a majoránky, 350 g mražených fazolek, 600 g menších brambor



?Postup:

1. Oba druhy masa očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Osolíme je a opepříme. Pak je opečeme na sádle v kastrolu. Vepřové maso vyjmeme, hovězí podlijeme trochou vývaru a necháme ho dusit. Asi po 20 minutách vrátíme do kastrolu vepřové. Vše dodusíme doměkka. Dle potřeby přiléváme vývar.


2. Když je maso měkké, zahustíme šťávu moukou rozmíchanou v troše vody. Vše ještě chvilku povaříme. Pak přidáme nadrobno nakrájené kyselé okurky, tymián a majoránky a dle potřeby sůl a pepř.


3. Fazolky vsypeme do sítka, propláchneme je vlažnou vodou a necháme je rozmrazit. Brambory očistíme a ve slupce uvaříme doměkka. Pak je nakrájíme na plátky.


4. Do vymaštěného pekáčku rozložíme plátky masa, brambory a fazolky. Vše přelijeme šťávou z masa a na 20 minut vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C zapéct.


Doba přípravy 120 minut.

1 porce obsahuje 2048 kJ/489 kcal

Počet porcí/kusů 4



Těstoviny s fazolkami

Suroviny:
300 g zelených fazolek, sůl, 300 g těstovin (špagety nebo linguine), 3 lžíce olivového oleje, 150 g anglické slaniny (plátky), 80 g sušených rajčat, 2 lžíce pokrájených lístků bazalky, 50 g strouhaného parmazánu



?Postup:

1. Fazolky očistíme, pokrájíme, v osolené vodě uvaříme dopoloměkka, prudce zchladíme ve studené vodě, scedíme a necháme okapat.


2. Ve vodě po fazolkách uvaříme na skus těstoviny, scedíme je a promícháme se lžící oleje.


3. Ve velké pánvi rozehřejeme zbylý olej a zvolna na něm osmažíme pokrájenou slaninu. Přidáme nasekaná rajčata, bazalku a krátce je opečeme. Nakonec vmícháme těstoviny s fazolkami. Pokrm prohřejeme a podle chuti přisolíme. Při servírování ho posypeme parmazánem.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1832 kJ/438 kcal

Počet porcí/kusů 4



Vepřová kotleta s mandlovými fazolkami

Suroviny:
500 g zelených fazolek, sůl, 4 kotlety s kostí (po 200 g), drcený černý pepř, olej na opékání, 40 g másla, 50 g mandlí (plátků)



?Postup:

1. Fazolky očistíme, opláchneme a podélně nakrájíme na poloviny. Povaříme je asi 3 minuty ve vroucí osolené vodě, potom je scedíme a prudce zchladíme ve studené vodě. Opět je scedíme a necháme okapat.


2. Kotlety očistíme, po stranách nařízneme a lehce naklepeme. Opepříme je a v pánvi na rozehřátém oleji nejprve zprudka z obou stran osmahneme a potom je zvolna při střední teplotě dopečeme. Nakonec je osolíme.


3. V jiné pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme mandle a při mírné teplotě je restujeme, dokud nezačnou vonět. Pak přimícháme fazolky a prohřejeme je. Rozdělíme je na talíře, přidáme kotlety a podlijeme výpekem. Podáváme s bramborovou či bramborovo-květákovou kaší.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 2073 kJ/495 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás