QUINOA neboli Merlík čilský, pochází z Jižní Ameriky, neobsahuje lepek, proto je vhodná pro osoby trpící celiakií.
Pro její výživový obsah je také vhodná pro vegetariány, vegany a vyznavače zdravého životního stylu.
„Quinou, díky jejímu obsahu makroživin a minerálních látek, doporučuji zařazovat do jídelníčku všem pravidelně trénujícím sportovcům či pracujícím v prostředí s velkým množstvím stresových faktorů (fyzických i psychických), vysvětlil Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.
Rozdíl mezi červenou a bílou quinoou je nejen v barvě, ale také v jejich chuti. Červená Quinoa se oproti bílé vyznačuje jemnou oříškovou chutí. Ideální je zařadit oba druhy.
Quinoa pomáhá lidem trpícím migrénou, ke snižování krevního tlaku, jako proti rakovině tlustého střeva a je vhodná při redukční a diabetické dietě.
TIP: Před vařením je dobré semena pořádně proprat. Quinou je možné použít v podobě mouky jako zahušťovadlo.
Čtěte také: Potraviny, které změní váš život