Doporučujeme

Velikonoční dobroty (pro dietářky)

Velikonoční svátky nemusí znamenat katastrofu pro vaši linii.

Velký jarní salát

Ingredience:
4 vejce, 1 malý římský salát, 1 hlávka ledového salátu, 1 červená čekanka, 100 g rukoly, 100 g polníčku, 1 svazek ředkviček

Dresink: 4 lžíce vinného octa, sůl, mletý černý pepř, špetka cukru, 10 lžic olivového oleje



Postup:

1. Vejce uvaříme natvrdo, pak je ihned zchladíme studenou vodou a oloupeme.


2. Čekanku, římský a ledový salát rozebereme na listy a natrháme na menší kousky. Rukolu a polníček očistíme. Vše opláchneme a necháme okapat. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na plátky. Připravenou zeleninu dáme do mísy a zlehka promícháme.


3. Vinný ocet ochutíme solí, pepřem a cukrem. Přimícháme olivový olej a dresink naředíme vodou (asi 100 ml).


4. Zeleninový salát rozdělíme do misek, ke každé porci přidáme jedno vařené vejce rozkrojené na čtvrtiny a pokapeme dresinkem.


Doba přípravy 25 minut.

1 porce obsahuje 1330 kJ/318 kcal

Počet porcí/kusů 4



Špenátová polévka s kuřecím masem a smaženým hráškem

Vývar: 1/2 kuřete, 2 mrkve, 1/2 celeru, 1/2 petržele, 1/2 pórku, 2 cibule, 6 zrnek celého pepře, 4 zrnka nového koření, sůl

Zelenina do vývaru: 2 mrkve, 100 g baby špenátu

Smažený hrášek: 1 vejce, 50 ml mléka, sůl, 55 g hrubé mouky, olej na smažení



Postup:

1. Kuře omyjeme, kořenovou zeleninu oloupeme, pórek očistíme. Cibule opláchneme, ale neloupeme. Vše dáme do hrnce, zalijeme 2000 ml studené vody, přisypeme celý pepř, nové koření a osolíme. Vývar pozvolna vaříme asi 90 minut a průběžně sbíráme pěnu.


2. Mezitím připravíme smažený hrášek: Vejce se špetkou soli rozšleháme v mléce a přimícháme mouku. V kastrole rozpálíme olej a těstíčko kapeme přes struhadlo nebo síto s velkými oky do oleje. Hrášky osmažíme dozlatova a necháme okapat na papírové utěrce.


3. Měkké kuře vyjmeme, maso obereme a nakrájíme na kousky. Vývar přecedíme a podle chuti přisolíme. Mrkev oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Špenátové listy očistíme a opláchneme. Mrkev se špenátem dáme do vývaru a krátce povaříme.


4. Kuřecí maso rozdělíme do talířů a zalijeme vývarem se zeleninou. Nakonec posypeme smaženým hráškem.


Doba přípravy 100 minut.

1 porce obsahuje 1100 kJ/263 kcal

Počet porcí/kusů 4



Zelené rizoto s chřestem a krevetami

Ingredience: 1 šalotka, 1 karotka, 400 g rýže na rizoto, 80 g másla, 200 ml bílého vína, 700 ml kuřecího vývaru nebo vody, 500 g zeleného chřestu, 200 g předvařených krevet, svazek velkolisté petržele, 1 lžíce olivového oleje, sůl, mletý bílý pepř



Postup:

1. Na másle orestujeme nasekanou šalotku. Karotku očistíme a pokrájíme na drobné kostičky. Přisypeme rýži a asi 2 minuty lehce opékáme. Pak přilijeme víno a necháme přejít varem.


2. Postupně do rizota přiléváme vývar. Za občasného míchání vaříme asi 20 minut.


3. Chřest očistíme a nakrájíme na kousky dlouhé 4 - 5 cm. Až když je rýže téměř měkká, přidáme do ní krevety a chřest.


4. Petržel rozmixujeme s trochou vody a lžíci olivového oleje. Směs vmícháme do hotového rizota, které dochutíme solí a pepřem.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1850 kJ/442 kcal

Počet porcí/kusů 4



Zapečený candát s koprem

Ingredience: 1 plátek chleba, 1 cibule, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 červená paprika, 2 lžíce másla, 100 ml rybího vývaru, 8 filetů candáta (asi 800 g), sůl, 2 hrsti čerstvého špenátu, 1 snítka kopru



Postup:

1. Plátek chleba rozkrájíme na kostičky, dáme na plech a opečeme ve vyhřáté troubě dokřupava.


2. Cibuli oloupeme, celer očistíme a vše nakrájíme na tenké plátky. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme na jemné proužky. V pánvi zahřejeme máslo a krátce na něm orestujeme připravenou zeleninu. Odstavíme z plotýnky, přilijeme vývar a přisypeme krutony.


3. Rybí filety osolíme, stočíme do závitku a upevníme párátkem. Očištěný špenát rozdělíme do zapékací formy, na něj položíme závitky a do jejich středu dáme trochu zeleniny s krutony. Kopr opláchneme, nasekáme a závitky posypeme.


4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 10-15 minut. Ozdobíme snítkou kopru a ihned podáváme.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1139 kJ/272 kcal

Počet porcí/kusů 4



Králík s bylinkovou omáčkou

Ingredience: 1 mladý králík, sůl, mletý černý pepř, 5 snítek tymiánu, 5 stroužků česneku, 1 lžíce vepřového sádla, 300 ml mléka, 2 lžíce instantní světlé jíšky, směs jarních bylinek (pažitka, bazalka, petržel, dobromysl)



Postup:

1. Králíka nasekáme na porce, dáme do pekáče, osolíme, opepříme, přidáme snítky tymiánu, nadrobno nasekaný česnek, sádlo a podlijeme vodou. Pekáč zakryjeme a králíka pečeme při 180 °C asi 60 minut doměkka. Podle potřeby podléváme vodou a přeléváme výpekem.


2. Výpek opatrně slijeme do misky. Pekáč bez poklice vložíme zpět do trouby a králíka pečeme ještě 10 minut dozlatova.


3. Mléko přivedeme k varu a vmícháme do něj instantní jíšku. Provaříme, přilijeme výpek z králíka, ochutíme solí, pepřem a prováříme asi 10 minut. Nakonec přidáme hrst najemno nasekaných bylinek. Králíka s bylinkovou omáčkou podáváme s opečenými bramborami.


Doba přípravy 100 minut.

1 porce obsahuje 1830 kJ/437 kcal

Počet porcí/kusů 6



Velikonoční roláda

Ingredience: 2 mrkve, 150 g brokolice, sůl, 2 vejce, 1 kuře, 150 g mletého masa, 250 g vařené uzené plece, 1 cibule, svazeček estragonu, 2 lžíce másla



Postup:

1. Mrkev i brokolici očistíme. Mrkev nakrájíme na špalíky a brokolici rozebereme na růžičky. Mrkev krátce povaříme v osolené vodě, pak k ní přisypeme brokolici a jen ji spaříme. Zeleninu scedíme a necháme na sítku okapat. Vejce uvaříme natvrdo, poté je zchladíme a oloupeme.


2. Kuře opláchneme, osušíme a vykostíme. Maso s kůží rozložíme na plát. Osolíme ho, potřeme 1/3 osoleného mletého masa a poklademe plátky uzeného masa. Zakryjeme je 1/3 mletého masa, na něj položíme půlky vajec, mrkev a brokolici. Nakonec vše zakryjeme zbylým mletým masem.


3. Naplněné kuřecí maso opatrně stočíme do rolády a pevně ovážeme provázkem. Cibuli oloupeme, pokrájíme a spolu s lístky estragonu rozprostřeme do zapékací mísy nebo do pekáčku. Na cibulové lůžko položíme roládu.


4. Roládu potřeme rozpuštěným máslem a osolíme. Přiklopíme ji poklicí nebo zakryjeme alobalem a ve vyhřáté troubě při 180 °C pečeme asi 45 minut. Pak ji odkryjeme a při 200 °C dopečeme dozlatova. Z upečené rolády odstraníme provázek a nakrájíme ji na plátky. Podáváme s vařenou zeleninou a různě upravenými brambory.


Doba přípravy 100 minut.

1 porce obsahuje 1863 kJ/445 kcal

Počet porcí/kusů 6


  • Vybrali jsme pro Vás