Doporučujeme

Skvělé recepty na úpravu paprik

Papriky obsahují ze všech druhů zeleniny nejvíce vitamínu C a také vitamínu D.

Grilovaná paprika plněná čerstvým sýrem

Suroviny:
1 snítku petrželky kudrnky, 1 snítku čerstvé bazalky, 200 g čerstvého sýra ricotta, sůl, mletý černý pepř, špetku vegety, 2 červené papriky, 2 zelené papriky, lístky bazalky na ozdobu



?Postup:

1. Petrželku a bazalku opláchneme, vodu vytřepeme, lístkyotrháme a nasekáme najemno. Do misky dáme sýr, přisypeme bazalku a petrželku, podle chuti osolíme, opepříme a ochutíme vegetou. Vše našleháme metlou do krému.


2. Papriky očistíme, podélně rozpůlíme a odstraníme semínka. Paprikové lodičky opečeme po obou stranách na grilovací pánvi bez tuku. Lžičkou do nich rozdělíme sýrový krém, ozdobíme lístečky bazalky a podáváme.


Doba přípravy 20 minut.

1 porce obsahuje 490 kJ/117 kcal

Počet porcí/kusů 4



Salát z grilovaných paprik

Suroviny:
4 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 lžíce citronové šťávy, 500 g barevných paprika, 4 jarní cibulky



Postup:

1. Česnek rozetřeme se solí a pepřem. Pak po kapkách přidáváme olej a třeme jako při přípravě majonézy. Doplníme nakrájenou petrželkou a citronovou šťávou.


2. Papriky opečeme na grilu a jakmile začne slupka tmavnout, vložíme je do mikrotenového sáčku a necháme chvilku zapařit. Sloupneme slupku, odstraníme stopky a semena.


3. Papriky nakrájíme na větší kousky a vložíme do pravené marinády. Přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku a necháme rozležet.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 405 kJ/97 kcal

Počet porcí/kusů 4



Papriky plněné rýží se zeleninou a šunkou

Suroviny: 4 barevné papriky, 200 g rýže, sůl, 2 šalotky, 1 cuketu, 1 stonek řapíkatého celeru, 4 lžíce oleje, 2 lžičky slunečnicových semínek, 120 ml vývaru, 100 g taveného sýra, 100 g šunky, 1 snítka petržele, 2 lžíce olivového oleje



Postup:

1. Papriky omyjeme, odkrojíme vršky a odstraníme semínka. Rýži propláchneme, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme podle návodu na obalu. Šalotku nasekáme najemno, cuketu nakrájíme na kostičky a řapíkatý celer na malé kousky.


2. V hrnci rozpálíme olej a zeleninu za stálého míchání orestujeme. Přidáme slunečnicová semínka, uvařenou rýži a zalijeme vývarem.

Nakonec vmícháme tavený sýr, šunku nakrájenou na nudličky a nasekané lístky petržele. Vše zlehka promícháme a odstavíme z plotny.


3. Papriky naplníme rýžovou směsí, přendáme je do zapékací formy a přiklopíme odkrojenými vršky.


4. Pokapeme je olejem, podlijeme trochou vývaru a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 170 °C asi 25 minut. Ihned podáváme.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 2679 kJ/640 kcal

Počet porcí/kusů 4



Grilované papriky s rýžovou nádivkou

Suroviny:
150 g dlouhozrnné rýže, 2 lžíce olivového oleje, asi 380 ml zeleninového vývaru, 2 stroužky česneku, 50 g piniových oříšků (nebo sekaných loupaných mandlí), 1 malý svazek jarní cibulky, 150 g nivy nebo gorgonzoly, 150 g mozzarelly, 150 cherry rajčátek, sůl, mletý černý pepř, 6 paprik (žlutých a červených), olej na potření paprik



?Postup:

1. Rýži propláchneme a necháme okapat. Pak ji orestujeme na rozehřátém oleji v kastrolu. Zalijeme ji vývarem a přivedeme k varu. Pod pokličkou ji na velmi mírném ohni podusíme doměkka.


2. Rýži necháme trochu zchladnout. Pak do ní vmícháme prolisovaný česnek, opražené oříšky, nastrouhaný sýr, nasekané cibulky a nadrobno nakrájená rajčátka. Nádivku dochutíme solí a pepřem.


3. Papriky omyjeme a podélně nařízneme. Vyjmeme z nich jádřince a naplníme je nádivkou. Převážeme je provázkem, pokapeme olejem a po jedné zabalíme do alobalu. Na grilu je za občasného otáčení pečeme asi 20 minut.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1567 kJ/374 kcal

Počet porcí/kusů 6



Grilované papriky plněné kuskusem

Suroviny:
100 g kuskusu, 6 lžic olivového oleje, 1 mrkev, 1 jarní cibulka, 1 stroužek česneku, sůl, mletý pepř, provensálské koření, 50 g nastrouhaného sýra, 4 papriky



Postup:

1. Kuskus nasypeme do větší mísy a zalijeme vroucí vodou. Zlehka ho promícháme, přiklopíme a necháme asi 5 minut bobtnat (při přípravě se řídíme návodem na obalu). Nabobtnalý kuskus pokapeme lžící olivového oleje a důkladně promícháme.


2. Mrkev a jarní cibulku očistíme a nakrájíme nadrobno. Vše osmahneme na dvou lžících oleje. Přidáme nadrobno nasekaný česnek a nakonec kuskus. Dochutíme solí, mletým pepřem a provensálským kořením a dobře promícháme.


3. Paprikám odkrojíme vršky i se stopkou a očistíme je. Do kuskusu přidáme nastrouhaný sýr a směsí naplníme papriky.


4. Plněné papriky potřeme olejem, položíme na rozpálený rošt a za občasného otočení grilujeme asi 10 - 15 minut. Během grilování potíráme papriky olejem.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1331 kJ/318 kcal

Počet porcí/kusů 4



Papriky plněné kroupami

Suroviny:
150 g ječných krup, sůl, 60 ml olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 250 g mražených špenátových listů, 120 g sýru feta, 100 g lučiny, mletý černý pepř, 1 sušená chilli paprička, 8 barevných paprik, 2 lžíce rajského protlaku



?Postup:

1. Kroupy dobře propereme a v osolené vodě (nebo zeleninovém vývaru) uvaříme doměkka. Scedíme je, propláchneme a vmícháme do nich lžíci oleje.


2. Cibuli i česnek oloupeme, nasekáme nadrobno a v pánvi na oleji osmahneme. Přidáme pokrájený, rozmražený špenát a restujeme ho, dokud se neodpaří tekutina. Poté přimícháme kroupy, nastrouhaný sýr a lučinu. Směs ochutíme solí, pepřem a rozdrcenou chilli papričkou.


3. Papriky omyjeme a osušíme. Vršky paprik opatrně odřízneme a odstraníme semeníky. Lusky naplníme kroupovou směsí, kterou pak zakryjeme odříznutými vršky.


4. Do pečicí formy vlijeme protlak rozmíchaný v šálku vody. Přidáme papriky, pokapeme je olejem, zakryjeme alobalem a v předehřáté troubě při 180 °C pečeme asi 35 minut. Pak odstraníme fólii a papriky dopékáme ještě asi 10 minut. Podáváme s vařenými bramborami.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 2040 kJ/487 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás