Hovězí steaky s bramborami a fetou
Suroviny: 700 g menších brambor, ?2 lžíce olivového oleje, mořská sůl, mletý černý pepř, 1000 g hovězího pupku (flank steak)
Kořenící směs: 1 lžička hrubé mořské soli, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžička sušeného česneku, 1/2 lžičky celého černého pepře, 2 lžíce nasekané petrželky, 80 g fety
?Postup:
1. Brambory omyjeme a překrájíme. Vložíme je do grilovací misky, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a promícháme. Misku vložíme na gril mimo přímý žár a brambory grilujeme doměkka.
2. Maso osušíme papírovou utěrkou, podle potřeby očistíme a nakrájíme na porce. Všechno koření vložíme do hmoždíře a rozdrtíme na prášek. Vzniklou kořenicí směs vetřeme do masa, které necháme chvilku odležet při pokojové teplotě.
3. Maso položíme na rozehřátý gril a grilujeme z každé strany asi 6 minut. Pak ho stáhneme z grilu a necháme odpočinout asi 5 minut na teplém místě nebo přikryté alobalem.
4. Měkké brambory posypeme nasekanou petrželkou a rozdrobenou fetou a zapečeme. Hotové maso nakrájíme na tenké plátky a podáváme s grilovanými bramborami.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 2042 kJ/488 kcal
Počet porcí/kusů 4
Kuskus s grilovanou zeleninou a sýrem
Suroviny: 300 g kuskusu, 1 lžičku kari koření, sůl, olivový olej, 2 červené papriky, 1 cuketu, 200 g balkánského sýra, mletý černý pepř, chilli koření
?Postup:
1. Kuskus vsypeme do misky a vmícháme do něj kari koření a trochu soli. Zalijeme ho vroucí vodou tak, aby hladina sahala asi 1 cm nad něj, a přiklopíme ho. Asi 5 minut ho necháme bobtnat. Pak ho odklopíme, zakapeme olivovým olejem a vidličkou načechráme.
2. Papriky omyjeme, osušíme a položíme na plech do trouby. Pod grilem je necháme péct, dokud se na slupce nezačnou tvořit černé puchýře. Pak je v igelitovém sáčku necháme zapařit. Oloupeme je, zbavíme semínek a nakrájíme na malé kostičky.
3. Cuketu očistíme, nakrájíme na dlouhé tenké plátky a opečeme na grilovací pánvi. Společně s paprikami a rozdrobeným sýrem ji vmícháme do kuskusu. Kuskus dochutíme solí, pepřem a chilli kořením.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 2224 kJ/531 kcal
Počet porcí/kusů 4
Grilované krevety
Suroviny: 1000 g čerstvých krevet (asi 20 - 24 kusů), 100 ml olivového oleje, 2 citrony, 1 chilli paprička, 1 snítka čerstvé bazalky, špetka mořské soli
?Postup:
1. Krevety propláchneme, vyloupeme z krunýřků a odstraníme střívka. Pak krevety omyjeme a osušíme.
2. Krevety dáme do mísy, zalijeme asi 50 ml olivového oleje a promícháme. Citron omyjeme a nakrájíme na plátky.
3. Rozpálíme velkou grilovací pánev nebo gril. Krevety i plátky citronu zprudka ze všech stran opečeme.
4. Zbytek olivového oleje smícháme s najemno nasekanou chilli papričkou a bazalkou. Hotové krevety osolíme mořskou solí a podáváme společně s ochuceným olejem a bagetou.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1475 kJ/352 kcal
Počet porcí/kusů 4
Grilovaná kuřecí játra
Suroviny: 400 g kuřecích jater, 100 g anglické slaniny (plátky), ?100 g cherry rajčátek, 1 pórek, mletý černý pepř, sůl
?Postup:
1. Játra očistíme a nakrájíme na menší kousky. Plátky slaniny rozkrájíme na čtverečky.
2. Rajčátka opláchneme a překrojíme. Pórek očistíme, podélně přepůlíme a nakrájíme na špalíky, jednotlivé listy pak od sebe oddělíme, dobře propláchneme a necháme okapat.
3. Játra s nakrájenou zeleninou a slaninou smícháme, opepříme, rozdělíme na 4 díly a každý zabalíme do kusu alobalu.
4. Balíčky s játrovou směsí položíme na rozehřátý gril (s dřevěným uhlím), přiklopíme ho a směs pečeme asi 10 minut. Pak balíčky vložíme do porcelánových misek, alobal roztrhneme a směs posolíme. Podáváme s bílým pečivem.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1090 kJ/260 kcal
Počet porcí/kusů 4
Mleté kuličky obalené slaninou na špejli
Suroviny: 300 g vepřové krkovice nebo jiného prorostlého masa, 300 g předního hovězího masa, 3 plátky toastového chleba, 1 chilli paprička, 1/4 svazku petrželky, 1 vejce, sůl, mletý černý pepř, 200 g sýra feta, 12 plátků anglické slaniny nebo pršutu, 400 g malých barevných rajčátek, 1 červená cibule, šťáva z 1/2 citronu, 2 lžíce olivového oleje extra panenského
?Postup:
1. Vepřové i hovězí maso umeleme najemno do mísy. Z toastového chleba okrájíme kůrku a střídku rozdrobíme k masu. Očištěnou chilli papričku a petrželku nasekáme nadrobno. Lžíci petrželky dáme stranou a zbytek spolu s chilli papričkou přisypeme k masové hmotě. Přidáme vejce, osolíme, opepříme a prohněteme.
2. Polovinu fety nakrájíme na kostičky. Plátky slaniny podélně rozpůlíme. Z masové hmoty tvarujeme kuličky, do každé vmáčkneme kostičku sýra a pak ji obalíme slaninou. Na špejle napíchneme po 3 kuličkách.
3. Špízy opékáme na dobře rozehřátém grilu asi 10 minut ze všech stran. (Máme-li gril s poklopem, pak špízy pod ním opékáme 6-8 minut).
4. Rajčátka opláchneme a nakrájíme je na čtvrtiny. Cibuli oloupeme, nakrájíme na slabé proužky a smícháme s rajčaty, zbylou petrželkou a fetou. Dochutíme citronovou šťávou, olejem, solí a pepřem. Rozdělíme na talíře a přidáme špízky.
Doba přípravy 35 minut.
1 porce obsahuje 2920 kJ/697 kcal
Počet porcí/kusů 4
Grilované kuřecí paličky
Suroviny: 24 kuřecích paliček, 4-5 lžic olivového oleje, 3-4 lžičky kořenicí směsi Kuře gril, 4 avokáda, 1 limetka, 4 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř
?Postup:
1. Kuřecí paličky omyjeme, osušíme a potřeme marinádou, připravenou z oleje a grilovacího koření. Necháme v chladu asi 2 hodiny marinovat.
2. Pak paličky vyjmeme a pozvolna grilujeme ze všech stran na rozpáleném grilu. Během grilování maso potíráme zbylou marinádou.
3. Avokáda rozpůlíme, vyjmeme pecku a oloupeme. Nakrájíme je na šestiny, pokapeme limetkovou šťávou a olivovým olejem.
4. Opečeme je ze všech stran na rozpáleném grilu, osolíme, opepříme a podáváme s grilovanými paličkami.
Doba přípravy 30 (bez doby marinování) minut.
1 porce obsahuje 1620 kJ/387 kcal
Počet porcí/kusů 8
Grilovaný ananas se zmrzlinou
Suroviny: 3 vejce, 80 g krupicového cukru, 100 g hladké mouky, 50 g másla, 1 vanilkový cukr, 50 g opražených mandlových lupínků, ?500 g čerstvého očištěného ananasu, ?50 g moučkového cukru, 6 porcí zmrzliny vanilkové, ?2-3 čerstvé fíky
?Postup:
1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme prosátou mouku a promícháme. Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem na plát o velikosti 25 x 35 cm. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut.
2. Po upečení sundáme z plechu a necháme vychladnout. Pak opatrně odtrhneme papír z korpusu a vykrájíme kolečka o průměru 10 cm. Máslo utřeme s vanilkovým cukrem a kolečka potřeme na povrchu i po stranách. Pak je obalíme do opražených mandlových lupínků.
3. Ananas nakrájíme na 12 tenkých koleček a vykrojíme dužnatý střed. Kolečka rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a posypeme moučkovým cukrem. Dáme je do trouby pod rozpálený gril. Grilujeme asi 20 minut do světle hněda barvy. Pak vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
4. Na talířky rozložíme plátky korpusu, na ně položíme kolečko grilovaného ananasu a dáme porci zmrzliny. Na zmrzlinu ozdobně stočíme druhé kolečko ananasu. Moučník ihned podáváme ozdobený čerstvým fíkem.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1655 kJ/395 kcal
Počet porcí/kusů 6