Doporučujeme

Podzimní krémové polévky

Podzim přináší nepřeberné množství čerstvé zeleniny. Připravte si z ní vydatné polévky, které si zamilujete.

Dýňový krém s pancettou

Suroviny:
1 dýně (asi 1000 g), 1 cibule, 2 cm kořene zázvoru, 12 plátků italské slaniny pancetta, 20 g másla, 12 lístků šalvěje, 200 ml smetany na vaření 12%, sůl, pepř



Postup:

1. Dýni nakrájíme na čtvrtky, vydlabeme semínka , rozložíme ji na plech, osolíme a pečeme v troubě na 220 °C asi 20 minut. Po upečení sloupneme slupku.


2. Cibuli a zázvor oloupeme a nakrájíme nadrobno. Do kastrolu vložíme plátky slaniny, opečeme je do křupava a vyjmeme. Polovinu upečených plátků nakrájíme na kostičky.


3. Ve vypečeném tuku rozpustíme máslo, vložíme lístky šalvěje, opékáme asi minutu do křupava a vyjmeme. Do výpeku vložíme dýni, zalijeme ji litrem a půl vody, osolíme a 10 minut povaříme.


4. Polévku rozmixujeme na hladký krém. Vlijeme smetanu a necháme přejít varem. Podle chuti dosolíme a opepříme. Při podávání polévku ozdobíme křupavou slaninou a šalvějí.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 786 kJ/188 kcal

Počet porcí/kusů 6



Krémová mrkvová polévka

Suroviny: 300 g mrkve, 1 malá cibule, 40 g másla, 1 lžička cukru, 200 ml šlehačky, 500 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, sůl, 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru, kerblík na ozdobu



?Postup:

1. Mrkev očistíme a nakrájíme na kousky velké asi půl centimetru, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno..Máslo rozpustíme v hrnci, přidáme cibuli a při střední teplotě podusíme dvě až tři minuty do změknutí (ale ne do zhnědnutí). Přidáme mrkev, posypeme cukrem, lehce zvýšíme příkon tepla a dál restujeme asi pět minut, až mrkev trochu změkne.


2. Zalijeme vroucím vývarem a šlehačkou a pozvolna vaříme 10-15 minut. Polévku přelijeme do mixéru, přidáme zázvor a na nejvyšší otáčky mixujeme aspoň dvě minuty, až vznikne hladký a napěněný krém. Mixování raději rozdělíme do více dávek, aby horká polévka z mixéru nevystříkla. Hotovou krémovou polévku ihned podáváme. Ozdobíme kerblíkem.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 663 kJ/158 kcal

Počet porcí/kusů 4



Krém z červené řepy se sýrovými noky

Suroviny: 1 cibule, 2 velké brambory, 3 červené řepy, 4 stonky řapíkatého celeru, olivový olej, 2 lžíce plátků mandlí, 1000 ml zeleninového vývaru, 1 lžíce másla, sůl, mletý černý pepř ?

Noky: 200 g čerstvého smetanového sýra, 1 vejce, 30 g sýra Feta, 60 g polohrubé mouky, 200 g zakysané smetany, 4 lžíce nasekaných vlašských ořechů, 1/2 svazku pažitky



?Postup:

1. Cibuli, brambory a červenou řepu oloupeme, stonky celeru očistíme. Cibuli a řapíkatý celer nakrájíme najemno a osmahneme v hrnci na rozpáleném oleji.


2. Brambory a řepu nakrájíme na kostky. Společně s plátky mandlí je přidáme do hrnce a krátce orestujeme.


3. Zalijeme vývarem a pozvolna vaříme, dokud není zelenina měkká. Pak polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Zjemníme ji lžící másla a dochutíme solí a pepřem.


4. V misce promícháme sýr, rozdrobenou Fetu a prosátou mouku se solí. Nakonec zapracujeme vejce a těsto necháme odležet. Pomocí dvou lžiček vytvarujeme noky, které uvaříme v mírně osolené vodě. Polévku rozdělíme do talířů, přidáme noky, smetanu a podáváme posypané ořechy a nasekanou pažitkou.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1921 kJ/459 kcal

Počet porcí/kusů 4



Celerovo-bramborový krém se šunkou a sýrem

Suroviny:
500 g moučných brambor, 1 menší bulvu celeru, 1000 ml zeleninového vývaru, 1 lžíci celozrnné hořčice, 2 bobkové listy, 250 ml smetany ke šlehání, sůl, mletý bílý pepř, 100 g šunky, 1 lžíci másla, 100 g tvrdého sýra, hrst sekané pažitky



Postup:

1. Brambory i celer oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Vše vsypeme do hrnce, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přidáme hořčici a bobkové listy a základ na polévku necháme zvolna vařit.


2. Když je zelenina měkká, odstraníme bobkové listy a polévku tyčovými mixérem rozmixujeme.


3. Polévku zjemníme smetanou a znovu ji prohřejeme. Dochutíme ji solí a bílým pepřem.


4. Šunku nakrájíme na jemné nudličky a orestujeme na másle. Sýr nastrouháme. Při servírování doplníme každou porci polévky trochou šunky a sýra a pažitkou.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 1850 kJ/442 kcal

Počet porcí/kusů 4



Dýňovo-bramborový krém s vídeňským párkem

Suroviny:
1 velkou cibuli, 500 g brambor, 500 g očištěné dužiny dýně, 3 lžíce oleje, 3 snítky tymiánu, 4 lžíce dýňových semínek, 4 vídeňské párky, 2 lžíce másla, sůl, mletý bílý pepř



Postup:

1. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Brambory také oloupeme a společně s dužinou dýně je nakrájíme na kostičky.


2. V hrnci na oleji necháme zesklovatět cibuli. Přisypeme brambory s dýní a orestujeme. Zeleninu okořeníme a zalijeme asi 1000 ml vody. Přidáme tymián. Základ na polévku necháme vařit asi 20 minut.


3. Dýňová semínka nasucho opražíme. Párky nakrájíme na špalíčky a opečeme je na másle.


4. Z hrnce s polévkou vyjmeme tymián a trochu brambor a dýně. Polévku rozmixujeme. Dochutíme ji solí a pepřem a vrátíme do ní kostičky dýně a brambor. Na talíři ji doplníme párečky a dýňovými semínky.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 2575 kJ/615 kcal

Počet porcí/kusů 4



Bramborový krém s petrželí

Suroviny:
250 g kořenové petržele, 250 g moučných brambor, 200 g pórku, 40 g másla, asi 1000 ml zeleninového vývaru, 2 rohlíky z předešlého dne, asi 2 lžíce oleje, sůl, ?mletý černý pepř, špetku muškátového květu, 150 g smetanového jogurtu



Postup:

1. Petržel s bramborami oloupeme, pórek očistíme. Vše nakrájíme na malé kousky.


2. V hrnci rozpustíme máslo a všechnu zeleninu na něm zvolna opečeme. Přilijeme vývar a přivedeme ho k varu. Polévku vaříme, dokud není zelenina zcela měkká.


3. Rohlíky nakrájíme na kostičky a pomalu opečeme na oleji v pánvi dozlatova. Pak je přesypeme na papírovou utěrku, abychom je zbavili přebytečného tuku.


4. Polévku rozmixujeme, znovu ji necháme přejít varem a dochutíme ji solí, pepřem a muškátovým květem. Na talíři ji doplníme lžičkou jogurtu a krutóny.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1257 kJ/300 kcal

Počet porcí/kusů 4



Houbový krém s hříbky

Suroviny:
600 g žampionů, 100 g malých čerstvých hřibů, 2 lžíce másla, 1 cibule, 400 ml zeleninového vývaru, 250 ml smetany 33%, 1 žloutek, 150 ml zakysané smetany, 75 g taveného smetanového sýra, čerstvá majoránka, špetka práškového cukru, sůl, nahrubo mletý černý pepř



Postup:

1. Houby očistíme, žampionům oloupeme hlavičky a oba druhy nakrájíme na plátky. V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět najemno nasekanou cibuli. Přidáme plátky hub a orestujeme je. Část orestovaných hub odebereme a dáme stranou na ozdobení polévky.


2. Houby v hrnci zalijeme vývarem a smetanou, vmícháme žloutek a přivedeme k varu. Polévku povaříme na mírném ohni asi 15 minut, poté přidáme zakysanou smetanu se smetanovým sýrem.


3. Vše rozmixujeme a krém dochutíme majoránkou, cukrem, solí a pepřem. Do polévky vrátíme odebrané houby a necháme ještě krátce prohřát.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1595 kJ/381 kcal

Počet porcí/kusů 4



Zeleninový krém s cizrnou

Suroviny: 1 cuketu (asi 300 g), 250 g brokolice, 100 g fazolových lusků, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, asi 800 ml zeleninového vývaru, sůl, mletý bílý pepř, 150 g vařené cizrny, 2 jarní cibulky, 2 žemle z předešlého dne, máslo na opečení krutónů



?Postup:

1. Cuketu oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Brokolici a fazolky očistíme. Brokolici rozebereme na drobné růžičky.


2. Cibuli s česnekem oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém oleji v hrnci. Přidáme zeleninu a osmahneme ji. Zalijeme ji vývarem a necháme vařit.


3. Když je zelenina měkká, polévku rozmixujeme. Dle chuti ji dosolíme, opepříme a vmícháme do ní cizrnu. Znovu ji prohřejeme a odstavíme ji.


4. Cibulky očistíme a pokrájíme. Žemle nakrájíme na kostičky a na másle zvolna opečeme. Porce polévky zdobíme cibulkou a zlatavými krutónky.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1339 kJ/320 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás