Doporučujeme

Mrkvový víkend nastartuje hubnutí

Naordinujte si mrkvový víkend, výsledek bude vidět hned v pondělí.

Když začnete s mrvovou dietou v pátek večer, budete v pondělí na poradě minimálně o jeden kilogram štíhlejší. Tělo se navíc zbaví přebytečných toxinů, vstřebá životně důležité látky a získá i příjemný bronzový nádech kůže. Pleť se vybarví jen jemně – vůbec se nemusíte bát, že ‚zoranžovíte‘ – to organismus během tak krátké doby nestihne.


Mrkev po oškrábání vždy ještě omyjte a odkrojte špičku. Tak zabráníte prakticky na 100 % riziku, že by v ní ještě zůstaly pesticidy použité zemědělci při pěstování. Nebo rovnou vsaďte na bio produkty.



Pátek večer:


10 mrviček baby karotka a 120 gramů mraženého hrášku uvaříme ve slabém vývaru z kostky. Vývar slijeme, zeleninu dáme na pánvičku, osmažíme na dvou lžičkách olivového oleje, lehce zaprášíme hladkou moukou. Osolíme podle chuti.



Sobota:


Snídaně: Miska strouhané mrkve s krájeným čerstvým ananasem (celkem 200 g). Plátek celozrnného chleba tence namazaný margarínem.

Svačina: 3 syrové mrkve, 1 menší jablko

Oběd: Mrkvová polévka (1 litru vývaru z kostky, 2 větší nebo 4 menší mrkve, 3 polévkové lžíce rýže, 1 stonek řapíkatého celeru). Zeleninu spolu s rýží vaříme ve vývaru 15–20 minut. Pak přidáme 100 ml mléka a lžíci zakysané nízkotučné smetany. Mírně osolíme a přisladí­me umělým sladidlem.

Přesnídávka: 2 plátky celozrnného chleba se sýrem cottage, 1 větší syrová mrkev

Večeře: Mrkvový salát s petrželkou (125 g mrkve, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžička řepkového oleje, 1 lžičky octa, 1 lžíci minerálky, sůl, pepř). Mrkev se nastrouhá, petržel naseká nadrobno, pak se přimíchají ostatní přísady.




Neděle:


Snídaně: Miska strouhané mrkve s pokrájeným pomerančem (celkem 200 g). Müsli tyčinka bez jogurtové polevy nebo čokolády.

Svačina: 5 plátků lisovaného kukuřičného chleba s mořskou solí, 5 dkg kvalitní vepřové šunky.

Oběd: 150 g krůtích prsou opečeme na olivovém oleji (dochutíme solí a grilovacím kořením), 4 menší vařené brambory, 150 g dušené mrkve (při tvorbě jíšky moukou pouze zaprášíme)

Přesnídávka: 3 syrové strouhané mrkve, 10 kapek olivového oleje, sůl, pepř

Večeře: Mrkvová polévka s koprem (na lžíci rostlinného oleje osmahneme 1 krájenou cibuli a 1 rozmačkaný stroužek česneku). Zalijeme půl litrem kuřecího vývaru, přidáme 50 dkg nahrubo nakrájené mrkve, 1 lžičky rozemnutého sušeného tymiánu, sůl, bílý pepř, 1 lžíci najemno nakrájeného kopru. Bílý jogurt dáváme až na talíř před zalitím polévkou. Porce je pro dva, takže si můžete pozvat hosta. Nebo pokračovat v ‚mrkvové jízdě‘ ještě další den!



Hoďte ji do hrnce


Syrová mrkev je díky obsažené vláknině dobrá na činnost střev, startuje metabolismus k vyšším výkonům. Také vitaminu C dodá nezanedbatelné množství, takže by bylo chybou veškerou mrkev vařit. Na druhou stranu je ovšem mýlka domnívat se, že vařením se v mrkvi zničí všechny blahodárné látky. To platí pro ostatní druhy zeleniny. U mrkve je to právě naopak. Vědci zjistili, že lidský organismus z buněčné stěny syrové mrkve přemění na vitamin A pouze 25 % beta-karote­nu. Když ovšem zeleninu krátce podusíte nebo povaříte ve vodě nebo v páře, využití se o celých 50 % zvýší. Jenže pro změnu je pryč na teplo velmi citlivý vitamin C. Řešení? Jíst mrkev syrovou i vařenou. Naše dieta takovou vyváženou možnost nabízí.



Schroupejte ji syrovou


Hlavním přínosem mrkve pro zdraví je její obsah beta-karotenu (právě ten má na svědomí i odstín pleti při zvýšené konzumaci mrkve), rostlinné formy vitaminu A. Beta-karoten pomáhá organismu několika způsoby. Především je prevencí proti několika druhům rakovinného bujení. Také ovšem prokazatelně vylepšuje zrak – nedostatek vitaminu A se projevuje rozostřeným viděním zejména za šera – vitamin A se v tyčinkách sítnice spojuje s bílkovinou opsinem a vytváří oční purpur rodopsin, nezbytný pro vidění za tmy. Beta-karoten příznivě působí také na sliznice. Hodí se proto i v případě, že například trpíte vleklou a bolestivou menstruací. Kromě toho však tato látka pečuje o vaši krásu. Beta-karoten totiž patří k nejzdatnějším nepřátelům volných radikálů, které způsobují tvorbu vrásek, povadnutí pleti nebo nekvalitní nehty a vlasy. Aby fungoval, je třeba mít na paměti, že jde o látku rozpustnou v tucích. Proto se vyplatí do salátů přidat olej nebo namazat celozrnné pečivo vhodným margarínem



  • Vybrali jsme pro Vás