Doporučujeme

Inpirujte se temperamentem Mexika

Mexická kuchyně je proslulá svou barevností a pikantností.

Kuřecí stehna s pikantní omáčkou

Suroviny
: 4 kuřecí stehna, sůl, mletý černý pepř, olivový olej, drůbeží vývar na podlévání, 2 chilli papričky, 2 červené papriky, 1 žlutá paprika, 1 zelená paprika, ?150 g sterilované kukuřice, 250 ml omáčky salsa mexicana (hotový produkt), hrst lístečků koriandru



?Postup:

1. Kuřecí stehýnka očistíme, nasolíme a opepříme. Pak je v pánvi na oleji ze všech stran opečeme. Podlijeme je trochou vývaru a zvolna necháme dusit.


2. Chilli papričky a papriky očistíme. Chilli papričky nasekáme, papriky nakrájíme na drobné kostičky. Kukuřici vyklopíme z konzervy a necháme odkapat nálev.


3. Asi po 20 minutách dušení přidáme do pánve všechnu zeleninu a omáčku. Stehýnka dodusíme doměkka.


4. Koriandr nasekáme najemno a vmícháme ho do zeleninové omáčky. Omáčku dle potřeby dochutíme a pánev odstavíme. Podáváme s pečivem.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1650 kJ/394 kcal

Počet porcí/kusů 4



Burritos

Suroviny:
500 g hovězí kýty, lžička olivového oleje, 2 menší červené cibule, 2 menší žluté, cibule, 1 menší bílá cibule, 200 ml hovězího vývaru, 1 bobkový list, 4 hřebíčky, kousek celé skořice, chilli papričky, 8 tortill?Tortilly: 200 g hladké mouky, 1/2 balíčku kypřicího prášku, 1 lžička cukru, špetka soli, 300 ml vody, 3 lžíce oleje



?Postup:

1. Do misky nasypeme mouku, kypřicí prášek, cukr a sůl, přidáme olej. Za stálého míchání pomalu přiléváme vodu, až vypracujeme hladké těsto.


2. Z něj na pánvi na malém množství tuku (téměř nasucho) pečeme tenké placky ? tortilly.


3. Cibule oloupeme, nakrájíme na kolečka a opečeme na oleji. Přidáme na menší kousky nakrájené hovězí, celou skořici, bobkový list a sůl. Krátce orestujeme, zalijeme hovězím vývarem a pod pokličkou dusíme, dokud maso nezměkne a vývar se téměř nevyvaří. Nakonec z pokrmu vyjmeme skořici, hřebíček a bobkový list.


4. Hotovou směs rozdělíme na tortilly, poklademe chilli papričkami, placky svineme do kornoutků a podáváme. Jako příloha je vhodná rajčatová salsa.


Doba přípravy 120 minut.

1 porce obsahuje 1030 kJ/246 kcal

Počet porcí/kusů 8



Tacos s vepřovým masem a salsou roja

Suroviny: 600 g vepřové kýty, sůl, mletý černý pepř, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mleté sladké papriky, 4 snítky koriandru nebo ploché petrželky, 1 jarní cibulka, 4 tortilly, 1 ledový salát



Postup:

1. Vepřovou kýtu očistíme, osolíme a opepříme. Necháme ji upéct vcelku v troubě doměkka. Po vychladnutí upečené maso natrháme po vláknech na drobnější kousky.


2. Česnek a cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na oleji. Přidáme natrhané maso, mletou papriku, koriandr a nasekanou jarní cibulku. Vše dohromady krátce orestujeme.


3. Tortilly ohřejeme na pánvičce, posypeme ledovým salátem nakrájeným na proužky a na něj rozdělíme ochucené kuřecí maso. Náplň pokapeme salsou roja a opatrně stočíme.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 2025 kJ/484 kcal

Počet porcí/kusů 4



Flautas plněné hovězím masem

Suroviny:
3 lžíce oleje, 1 oloupaná červená cibule, 2 oloupané stroužky česneku, 800 g mletého hovězího masa, sůl, 1 žlutá paprika, 1 lžička drceného koriandru, 2 lžičky mleté papriky, 1 lžíce rajského protlaku, špetka mleté chilli papričky, 10 kukuřičných nebo pšeničných tortill, olej na smažení



?Postup:

1. V kastrolu nahřejeme olej. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, plátky česneku a necháme zesklovatět. Vmícháme maso, osolíme, přidáme na malé kostičky nakrájenou papriku, koriandr, mletou papriku a podusíme doměkka. Ochutíme protlakem a chilli papričkou, podle potřeby přisolíme.


2. Tortillu na pánvi nasucho nahřejeme. Naplníme ji masovou směsí a stočíme do tenkého závitku tak, že nejprve ohneme podélné okraje o 3 cm do středu a potom tortillu pevně stočíme, aby náplň nemohla vypadnout.


3. Závitky spíchneme párátkem a usmažíme na oleji dozlatova. Hotové přendáme na savý papír. Podáváme s různými salsami, zakysanou smetanou a guacamole.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1407 kJ/336 kcal

Počet porcí/kusů 10



Steak s pikantní rýží s fazolemi

Suroviny: 800 g hovězího roštěnce, kořenicí směs Mexico, sůl, mletý černý pepř, olivový olej, 1 větší cibule, 200 g dlouhoznné rýže, 300 ml zeleninového vývaru, 1 plechovka sterilovaných červených fazolí, 2 jarní cibulky



?Postup:

1. Hovězí roštěnec omyjeme, osušíme a rozdělíme na steaky. Jen lehce je naklepeme. Pak je okořeníme, dle potřeby osolíme a opepříme a pokapeme je olejem. V chladu je necháme asi hodinu odležet.


2. V kastrolu se silným dnem necháme na troše oleje zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli. Vmícháme asi 2 lžičky mexického koření a propranou a okapanou rýži. Zalijeme ji vroucím zeleninovým vývarem, přiklopíme a na velmi mírném ohni necháme dusit.


3. Když je rýže měkká, vmícháme do ní scezené fazole a najemno nasekané cibulky. Dle potřeby ji dochutíme a odstavíme ji.


4. Steaky z obou stran opečeme na rozpáleném oleji v pánvi. Podáváme je s rýží a rajčatovou salsou.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 2875 kJ/687 kcal

Počet porcí/kusů 4



Empanadas plněné kuřecím masem

Těsto:
500 g polohrubé mouky, sůl, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 200 g rostlinného tuku nebo másla

?Náplň: 2 lžíce oleje, 300 g vykostěných kuřecích stehýnek, 1/2 červené papriky, 1/2 zelené papriky,  ?2 rajská jablíčka, 100 g rozinek, 2 lžíce lístků koriandru, 3 stroužky česneku, 2 lžíce strouhaného zázvoru, 1 chilli paprička, 2 jarní cibulky, 2 vejce



?Postup:

1. Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, kypřicí prášek, tuk a 2-3 lžíce ledové vody. Zpracujeme jemné hladké těsto. Zabalíme ho do folie a necháme asi 20 minut odpočinout.


2. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme nahrubo umleté kuřecí maso, nakrájenou červenou a zelenou papriku, osolíme a dusíme doměkka. Přidáme pokrájená rajčata, rozinky, nasekaný koriandr, tenké plátky oloupaného česneku, vymačkanou šťávu ze dvou lžic oloupaného a nastrouhaného zázvoru, pokrájenou chilli papričku a jarní cibulku. Vše podusíme do zhoustnutí a odstavíme. Vejce uvaříme natvrdo, jemně je pokrájíme a vmícháme do směsi.


3. Těsto rozválíme na plát silný asi 2 mm a vykrajujeme z něj kruhy o průměru 8 cm. Do středu každého dáme lžičku náplně, okraje těsta potřeme lehce vodou, těsto přehneme a spojené okraje přimáčkneme vidličkou.


4. Připravené empanadas narovnáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut dozlatova.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 920 kJ/220 kcal

Počet porcí/kusů 20



Špenátové quesadillas

Suroviny: 200 g listového špenátu, 2 lžíce oleje, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 100 g blaťáckého zlata ,100 g sýra alpener (čedar, ementál), 8 pšeničných tortill



Postup:

1. Špenát důkladně opereme, necháme dobře okapat a lehce orestujeme na oleji. Jemně osolíme a opepříme. Blaťácké zlato nakrájíme na malé kostičky, sýr alpener nastrouháme nahrubo. Oba sýry smícháme a směs rozdělíme na 4 díly.


2. Na suchou rozehřátou pánev rozložíme placku tortily a z jedné strany ji nahřejeme. Na teplou tortillu přímo na pánvi rozložíme čtvrtinu špenátu a jeden díl sýrové směsi. Přiklopíme druhou tortillou a po celé ploše dobře přimáčkneme. Když se sýr začne tavit, quesadillu lopatkou otočíme a opečeme z druhé strany.



Doba přípravy asi 60 minut.

1 porce asi 1724 kJ/412 kcal.

Počet porcí 4


  • Vybrali jsme pro Vás