První, čím byste měla ozdravný program ledničky začít, je vytvoření pořádku. Urychlí to nejen vaše hledání (a sníží spotřebu elektrické energie), ale také poskytne perfektní přehled o tom, co doopravdy jíte a do kdy se má co spotřebovat.
Pěkně z gruntu
Vyndejte všechno, o čem víte, že obsahuje spoustu cukru nebo tuku – sádlo, máslo, tučné sýry, majonézy, salátové dresinky nebo slazené nápoje. Nemějte s těmito položkami žádné slitování a bezpodmínečně se s nimi rozlučte. Nedokážete-li se vzdát majonézy, tatarky nebo salátových omáček, zaměřte se na lehčí varianty. Vyzkoušet můžete třeba sojanézu či tofunézu s nízkým obsahem tuku nebo domácí majonézu ušlehanou z uvařeného bílku, jogurtu, rostlinného oleje a mléka. Dresink do salátu vytvoříte za pár minut z bílého jogurtu, bylinek, několika kapek olivového oleje a soli.
Co mít na očích?
Máte vyklizeno? Tak nadopujte ledničku potravinami, které jsou pro vaše tělo prospěšné a vmžiku z nich vytvoříte rychlou svačinku nebo rodinnou večeři. Do úrovně očí vyskládejte to, co byste si dala skutečně s chutí. Ostatně – chuť (nikoli hlad) je důvod, proč ledničku tak často otevíráte. Trn z paty vám vytrhnou libová šunka, nízkotučné sýry nebo odlehčené (i podomácku udělané) pomazánky z lilku, rajčat, paprik, cizrny nebo tvarohu s pažitkou.
Ve vyšších poličkách by měly mít místo mléčné výrobky jako zdroje kvalitních bílkovin. Například neslazené bílé jogurty, kysané nápoje, mléko, tvaroh nebo cottage sýr.
Ozdravný program
Šuplíky určené pro zeleninu a ovoce by rozhodně neměly zůstávat prázdné. Zaplňte je čerstvými surovinami, které se dají rychle podusit nebo se z nich dá udělat výborný salát. Ideální jsou papriky, mrkev, okurky, lilek, brokolice nebo fazolové lusky. Za pár týdnů už budou k dispozici i čerstvé kedlubny, ředkvičky či špenát. Chcete-li uchovat salát, rozeberte hlávku na jednotlivé listy, ty zabalte do vlhké utěrky a teprve pak uložte do lednice. Vydrží vám svěží až pět dní.
A co mrazák?
Selekci by neměl ujít ani mrazicí box. Vyhoďte z něj zmrzlinu nebo předsmažené polotovary a zamrazte si jídlo do zásoby. Třeba čočkovou, fazolovou, dýňovou nebo mrkvovou polévku, která rychle zasytí a prohřeje. Dále pak maso na steaky, nezahuštěný sójový guláš nebo nakrájenou směs zeleniny. Jakmile se na jaře objeví první čerstvé bylinky, nasekejte je a zamrazte jako kostky ledu.