Doporučujeme

Delikatesy z kozího sýru jsou zdravé a lehké

V české kuchyni se stále více prosazuje kozí sýr. Používá se v teplé i studené kuchyni. Podle dietologů obsahuje kozí sýr kvalitní bílkovinu, která je hypoalergenní.

Salát s malinami a kozím sýrem

Suroviny:
1/2 salátu lollo rosso, 1/2 salátu lollo biondo, 4 snítky bazalky, 250 g malin, 150 g přírodního kozího sýra, 4 lžíce medu, 2 lžíce sezamových semínek



?Postup:

1. Saláty omyjeme pod tekoucí studenou vodou a vytřepeme z nich vodu (případně ji odstraníme v odstředivce na salát). Listy natrháme na menší kousky a vložíme je do mísy. Bazalku a maliny omyjeme, bazalku nadrobno nasekáme, oboje přidáme k salátu a vše opatrně promícháme.


2. Salát rozdělíme do misek. Kozí sýr nakrájíme na větší kousky a položíme je na salát. Tekutý med smícháme v misce se sezamovými semínky a salát jím přelijeme. Můžeme přizdobit i několika lístky bazalky.


Doba přípravy 20 minut.

1 porce obsahuje 730 kJ/174 kcal

Počet porcí/kusů 4



Telecí s kozím sýrem

Suroviny:
600 g telecí panenky, sůl, mletý bílý pepř, 1 lžička steakového koření, 50 g slaniny, 2 lžíce másla, 2 lžíce strouhanky, 100 g kozího sýra, 2 lžíce oleje, 1 snítka čerstvého tymiánu na ozdobení



Postup:

1. Telecí panenku omyjeme, osušíme a rozkrojíme na osm stejně velkých plátků - medailonků. Lehce je rukou naklepeme a vrátíme do původního tvaru. Po obou stranách je osolíme, opepříme a posypeme kořením na steaky. Kolem každého medailonku ovineme plátek slaniny a převážeme ji provázkem.


2. Máslo nakrájíme na kousky, necháme je v misce změknout, zasypeme strouhankou a prohněteme. Kozí sýr nakrájíme na plátky. V pánvi rozehřejeme olej a připravené steaky na něm opékáme nejprve 5 minut z jedné strany, pak maso otočíme, rozdělíme na ně máslovou strouhanku a obložíme plátkem sýra. Dopékáme dalších 5 minut.


3. Takto připravené telecí steaky rozdělíme na talíře, ozdobíme čerstvým tymiánem a podáváme. Jako příloha je vhodná podušená mladá zelenina (cukrový hrášek, karotka) a divoká rýže.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1550 kJ/370 kcal

Počet porcí/kusů 4



Zapečený kozí sýr v parmské šunce a jahodovým konfitem

Suroviny:
400 g kozího sýra (válec), 8 plátků parmské šunky, 250 g jahod, 1 středně velká cibule, špetka mletého chilli nebo skořice, drcený bílý pepř



?Postup:

1. Kozí sýr rozkrájíme na čtyři stejné díly (kolečka). Plátky parmské šunky podélně přepůlíme a obalíme jimi kousky sýra.


2. Jahody očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky, které dáme do kastrůlku. Cibuli oloupeme, nakrájíme velmi najemno a promícháme s jahodami. Na velmi mírném ohni zahříváme, až jahody pustí šťávu. Hotový konfit můžeme dochutit například chilli nebo skořicí.


3. Obalené kousky sýra posypeme drceným pepřem a zapékáme na horkém grilu asi 4 minuty. Dáváme pozor, aby se sýr příliš neroztekl.


Doba přípravy 25 minut.

1 porce obsahuje 1836 kJ/439 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kozí sýr pečený na zelenině

Suroviny:
2 cibule, 4 rajčata, 2 papriky, 1 středně velká cuketa, 1 lilek, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sádla nebo oleje, 1 lžička vegety, mletý bílý pepř, sůl, 3-4 lžíce kečupu, 200 g kozího sýra



?Postup:

1. Oloupané cibule nakrájíme nadrobno. Rajčata omyjeme, papriky, cuketu a lilek očistíme. Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostičky. Oloupaný česnek prolisujeme.


2. V pánvi rozehřejeme sádlo nebo olej a osmahneme na něm cibuli. Přidáme papriky s lilkem a cuketou a 5-8 minut je restujeme. Dle potřeby je podlijeme trochou vody.


3. Když zelenina změkne, přidáme rajčata s česnekem a společeně prohřejeme. Směs dochutíme vegetou a pepřem, případně solí. Nakonec do zeleniny vmícháme kečup a pánev odstavíme.


4. Zeleninovou směs rozdělíme do zapékacích misek, poklademe plátky sýra a vložíme pod gril, aby se sýr roztavil. Podáváme s pečenými brambory nebo rýží.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 1399 kJ/334 kcal

Počet porcí/kusů 4



Tagliatelle s krémovým sýrem a opraženými ořechy

Suroviny: 300 g těstovin (tagliatelle), 100 ml polotučného mléka, 150 g měkkého kozího sýra, ?2 lžičky nasekaného čerstvého oregana, 1 stroužek česneku, 6 jarních cibulek, 4 lžíce ořechů, sůl, mletý pepř



?Postup:

1. Těstoviny vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme al dente (na skus).


2. V rendlíku zahřejeme mléko a rozpustíme v něm 120 g kozího sýra. Mléko nesmí přejít varem, protože by se mohl sýr srazit. K rozpuštěnému sýru vmícháme rozetřený česnek, najemno nasekanou jarní cibulku (část cibulky necháme na posypání) a nasekané oregano. Podle chuti dosolíme a opepříme.


3. Vařené těstoviny slijeme, zakapeme olivovým olejem, vložíme do omáčky a důkladně promícháme.


4. Ořechy opražíme nasucho na pánvi. Těstoviny rozdělíme na talíře, posypeme je opraženými ořechy, rozdrobeným zbylým sýrem a nasekanou jarní cibulkou. Dozdobíme bylinkami.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1792 kJ/428 kcal

Počet porcí/kusů 4



Rajčata plněná kozím sýrem

Suroviny:
4 rajčata, 100 g kozího sýra, 100 g lučiny, 1 lžíce struhaného parmazánu, 2 hrsti listového špenátu, 50 g červené cibule, sůl, pepř, olej, 3 snítky čerstvého oregana, 3 stroužky česneku



?Postup:

1. Rajčata omyjeme a osušíme. Odkrojíme vršky a dáme je stranou.Opatrně vydlabeme dužinu kávovou lžičkou.


2. Červenou cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na trošce oleje na pánvi s nepřilnavým povrchem. Po třech minutách přidáme prolisovaný česnek, krátce ho osmahneme a přidáme všechny druhy připraveného sýra. Na mírném plameni zahříváme, dokud se sýr nerozpustí.


3. Do sýrové hmoty přidáme očištěný, na menší kousky natrhaný špenát a vydlabanou dužinu z rajčat. Ochutíme solí, pepřem, nasekaným oreganem, promícháme a ještě asi dvě minuty povaříme.


4. Vychladlou směsí naplníme připravená rajčata. Náplň přiklopíme odkrojenými vršky a vložíme do zapékací misky. Pokapeme je olejem a zapečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi osm minut.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 835 kJ/199 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pampeliškový salát s kozím sýrem a ořechy

Suroviny:
2 různé hlávkové saláty, hrst mladých lístků pampelišek, 2 kozí sýry, 6 lžic oleje z vlašských ořechů, 2 lžíce umeocta, 2 hrsti opražených vlašských ořechů (nebo pinií)



?Postup:

1. Omyjeme listy salátů a pampelišky a osušíme je v utěrce nebo ruční odstředivce. Nesmí se máčet dlouho ve vodě, protože by se vyplavily vitaminy rozpustné ve vodě.


2. Kozí sýr rozkrojíme na dvě poloviny a dáme zapéct pod gril. Nebo ho nakrájíme na kostičky a zapečeme v malé zapékací misce. Tu pak můžete dát na stůl a každý si vezme podle chuti.


3. Na dresink smícháme olej a umeocet, který salát osolí i okyselí zároveň. Dresink lehce promícháme se salátem.


4. Doprostřed na talíře dáme grilovaný kozí sýr, okolo salát a vše posypeme opraženými ořechy. Salát můžeme posypat jedlými květinami (například sedmikráskami, pampeliškami, růžovými lístky, měsíčkem, lichořeřišnicí nebo chrpami).


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 975 kJ/233 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás