Doporučujeme

Abeceda zdraví K: kiwi, kaki a karambola

A protože zdravých věcí od K je opravdu hodně, připravili jsme hned dva díly. Začněme tedy tím, proč jíst kaki, kiwi a karambolu.

Kaki


Kaki persimon, neboli pokrm bohů. Už jen kvůli tomu názvu byste ho měly rozhodně ochutnat. Ale nebojte, přihodíme vám ještě několik pádných důvodů navíc. Kaki se pyšní vysokým obsahem vitaminů A a C, a pokud ho zařadíte do svého jídelníčku pravidelně, posílí vaši imunitu. Kromě toho obsahuje i vlákninu, která napomáhá správnému pohybu střev, což je v kombinaci s téměř nulovým obsahem tuku perfektní kombinace pro vaši linii! Kaki se přisuzuje také schopnost předcházet známkám předčasného stárnutí, jako jsou třeba vrásky, a to díky vitamínu A, beta-karotenu a dalším antioxidantům. Bonusem je pak lahodná chuť.

http://gty.im/476831649


Kiwi


Kiwi je poměrně nenápadné ovoce, ale zrovna v jeho případě byste neměli „soudit knihu podle obalu“. V tomto na první pohled nudném kousku ovoce se skrývá velká síla. Především je skvělým zdrojem vitamínu C – obsahuje ho přibližně denní dávku pro dospělého člověka. Kromě toho v něm najdete i vitaminy skupiny B, vitamín K a E, draslík, hořčík, vápník a další zdraví prospěšné látky. Jeho konzumací posílíte imunitu a pomůžete předcházet infekcím. Kromě toho podporuje látkovou výměnu a urychluje metabolismus, takže je skvělým parťákem při hubnutí. Kiwi dokonce pomáhá v boji s únavou, bojuje se stresem a zlepšuje schopnost soustředění. Ale pozor! Kiwi je také jedním z častých alergenů, takže se nejdřív ujistěte, že vás se alergie na tohle exotické ovoce netýká.

Další zdravé potraviny najdete zde

http://gty.im/56094186


Karambola


Karambolu neboli čínskou hvězdici poznáte podle typického šesticípého plodu zeleno-žluté barvy. Když ji nakrájíte, vytvoří roztomilé hvězdičky. Pyšní se nízkým obsahem cukru, ale zároveň obsahuje vitamin A, C, železo, fosfor, vápník, hořčík a vlákninu. Má pozitivní vliv na posílení kostí a imunitního systému! Kromě toho ji můžete zařadit do jídelníčku, pokud máte v plánu hubnout. Používá se především v čerstvém stavu – nejčastěji k ozdobě koktejlů, pohárů, zmrzlin a dalších pochutin. Můžete ji také zavařit nebo gratinovat! Vyznačuje se příjemnou sladkokyselou chutí, ale jak se říká – všeho s mírou. Vysoký obsah kyseliny šťavelové by totiž mohl při nadměrné konzumaci způsobit až otravu.

http://gty.im/868383104

 


  • Vybrali jsme pro Vás