Doporučujeme

8x vánoční cukroví s ovocem

Ovoce k Vánocům patří (nejen mandarinkový kompot v plechovce), vyzkoušejte z něj i cukroví.


Ovocné štangličky se sezamem (bez přidaného cukru a tuku, bezlaktózové)


Suroviny: 20 g ovesných vloček, 150 g sušených meruněk, 100 g sušených švestek, 50 g sušených brusinek, 20 g mandlí, 20 g lískových oříšků, ?20 g sezamových semínek, 20 g slunečnicových semínek, 1 lžíce sezamových semínek na obalení



Pracovní postup:

1.
Ovesné vločky nasucho dozlatova opražíme a necháme zchladnout.

2. Sušené meruňky, švestky i brusinky umeleme na masovém strojku. Mandle a lískové oříšky nasekáme nadrobno a přidáme se seznamem, slunečnicovými semínky a vločkami k mletému ovoci.

3. Vypracujeme kompaktní hmotu, rozválíme ji na obdélníkový plát silný asi 1 cm, zabalíme do potravinářské fólie, zatížíme prkénkem a necháme do druhého dne zatuhnout v lednici.

4. Pak ovocnou hmotu nakrájíme na štangličky a jejich konce obalíme v sezamu.


Doba přípravy 30 (bez doby tuhnutí) minut.

1 porce obsahuje 317 kJ/76 kcal

Počet porcí/kusů 18




Višňové kuličky


Suroviny: 200 g kulatých piškotů, 100 ml vody, 100 g moučkového cukru, 100 ml nálevu z kompotu, 50 g másla, 30 g kakaa, 4 lžíce rumu, 50 g vlašských ořechů, 300 g naložených višní (kompot), 100 g kokosu na obalení



Pracovní postup:

1.
Piškoty rozdrtíme najemno. Vodu s cukrem přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni asi 5 minut. Odstavíme, necháme vychladnout a smícháme s nálevem z višní.

2. Máslo utřeme s kakaem a rumem do pěny. Vmícháme nastrouhané ořechy, rozdrcené piškoty a zředíme cukerným roztokem s nálevem z višní.

3. Vypracujeme pevnou hmotu, aby se dala tvarovat. Podle potřeby přidáme nálev z višní nebo zahustíme piškoty.

4. Hmotu rozdělíme na malé kousky a do každého kousku zabalíme višni. V dlaních zakulatíme, obalíme ve strouhaném kokosu a naskládáme do papírových košíčků.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 271 kJ/65 kcal

Počet porcí/kusů 40




Limetkové kytičky


Suroviny: 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, špetka soli, 200 g másla, 2 žloutky, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžíce limetkové šťávy, 1 lžíce nastrouhané limetkové kůry ?Náplň:  150 g limetkové marmelády

Kandované limetky a kůra: 2 limetky, 200 ml vody, 200 g krupicového cukru ?Dohotovení: 200 g bílé čokoládové polevy



Pracovní postup:

1
. Nejprve připravíme kandované limetky. Jednu limetku nakrájíme na tenké plátky a z druhé odkrájíme tenké proužky kůry. Vodu s cukrem přivedeme k varu. Přidáme plátky limetky a kůru a pozvolna vaříme 30 minut. Pak necháme v nálevu vychladnout. Po vychladnutí vyndáme z nálevu a necháme do druhého dne oschnout.

2. Mouku prosijeme s moučkovým cukrem a solí. Přidáme na kousky nakrájené máslo, žloutky, vanilkový cukr, limetkovou šťávu a kůru. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu hodinu odležet.

3. Těsto rozválíme na plát silný 4 mm a vykrájíme malé kytičky. Rozložíme je na plechy a pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 10 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.

4. Polovinu kytiček potřeme marmeládou, zbylé kytičky rozpuštěnou bílou čokoládou a slepíme je k sobě. Nakonec ozdobíme povrch kytiček.


Doba přípravy 60 (bez doby kandování) minut.

1 porce obsahuje 462 kJ/110 kcal

Počet porcí/kusů 50




Brusinková srdíčka


Suroviny: 30 g krupicového cukru, 200 g sušených brusinek, 50 ml griotky, 100 g mandlí ?

Poleva: 1 bílek, 150 g moučkového cukru, 1 lžíce citronové polevy



Pracovní postup:

1.
Cukr rozpustíme ve 100 ml vody a přivedeme ho k varu. Pak pozvolna povaříme 5 minut. Brusinky umeleme na strojku na maso a přidáme k cukernému rozvaru. Vaříme na mírném ohni asi 10 minut.

2. Směs necháme mírně vychladnout, přidáme griotku a najemno umleté mandle. Necháme asi 30 minut při pokojové teplotě odležet.

3. Pak směs propracujeme a rozválíme na pracovní desce posypané moučkovým cukrem na plát 1 cm silný.

4. Vykrájíme srdíčka, rozložíme je na tácek a necháme do druhého dne vyschnout. Z bílku, cukru a citronové šťávy utřeme hladkou lesklou polevu a srdíčka ozdobíme.


Doba přípravy 60 (bez doby schnutí) minut.

1 porce obsahuje 153 kJ/37 kcal

Počet porcí/kusů 45




Tříbarevné kostky


Suroviny: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 vejce, 100 g hladké mouky, 20 g kakaa ?Náplň: 200 g zakysané smetany, 100 g moučkového cukru, 4 lžíce bílého rumu, 10 g plátkové želatiny, 200 ml smetany ke šlehání ?Dohotovení: 10 g suchého mletého agaru, 50 g krupicového cukru, ?2 lžíce citronové šťávy, 200 g jahodového protlaku (nebo čirého želé nebo jahodového sirupu)



Pracovní postup:

1.
Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Pak vmícháme sníh vyšlehaný z bílků a nakonec prosátou mouku s kakaem. Hotové těsto rozetřeme do pekáčku (24x32 cm) vyloženého pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout v pekáčku.

2. Zakysanou smetanu smícháme s cukrem a rumem. Želatinu namočíme do 50 ml studené vody a necháme 5 minut nabobtnat. Pak ji zahřejeme téměř k bodu varu a horkou vlijeme do zakysané smetany. Dále vmícháme vyšlehanou šlehačku. Hotovou náplň rozetřeme na povrch vychladlého korpusu a dáme do chladničky ztuhnout.

3. Agar vmícháme do 300 ml studené vody, osladíme a přivedeme k varu. Povaříme minutu a odstavíme. Po vychlazení ochutíme citronovou šťávou, jahodovým protlakem a přecedíme přes husté sítko. (Mohou být i rozmixované jahody, ale pak bude želé kalné.) Červené želé nalijeme na ztuhlý moučník a dáme zpět do chladničky ztuhnout.

4. Po ztuhnutí pomocí pečicího papíru vyndáme moučník z pekáčku a nakrájíme na kostky asi 5x5 cm.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 567 kJ/135 kcal

Počet porcí/kusů 26




Větrníčky s višňovým krémem


Suroviny: 80 g másla nebo hery, sůl, 200 g hladké mouky, 4 velká vejce ?Náplň vanilková: 300 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinku, ?100 g krupicového cukru, 2 žloutky, 100 g másla ?Višňová náplň: 200 ml nálevu z višní, 50 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového pudinku, 200 g kompotovaných višní



Pracovní postup:

1
. V nádobě se silným dnem přivedeme k varu 250 ml vody a máslem a špetkou soli. Do vroucí tekutiny nasypeme mouku, rychle promícháme a za důkladného míchání na ohni restujeme, dokud se hmota nepřestane lepit na vařečku a na dno hrnce. Sejmeme z ohně a po částečném zchladnutí do hmoty postupně zapracujeme vejce. Mícháme tak dlouho, až vznikne hladká hustá hmota.

2. Těsto naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem stříkáme větrníky o průměru 6 cm. Pečeme při 200 °C asi 20 minut, psk dopečeme při 160 °C ještě 10 minut. Po upečení je necháme vychladnout a vodorovně rozkrojíme.

3. Z mléka, cukru a vanilkového pudinkového prášku uvaříme hustý krém. Odstavíme z ohně a vmícháme žloutky. Krém necháme za stálého míchání vychladnout. Pak rozšleháme elektrickým robotem a postupně přidáváme na kousky nakrájené máslo. Vše vyšleháme na hladký krém.

4. Nálev z višní smícháme s cukrem a pudinkovým práškem. Přivedeme k varu a povaříme dvě minuty. Pak vmícháme višně a náplň ihned rozdělíme na spodní díly větrníků. Dáme do chladničky ztuhnout. Vanilkový krém naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme na ztuhlou višňovou náplň. Přiklopíme horními polovinami větrníků a moučníky posypeme moučkovým cukrem.


Doba přípravy 80 (bez tuhnutí náplně) minut.

1 porce obsahuje 570 kJ/136 kcal

Počet porcí/kusů 30




Čtverečky ze sušeného ovoce


Suroviny: 400 g sušeného ovoce (rozinky, fíky, datle, švestky, meruňky, brusinky apod.), kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu, 4 lžíce rumu, 2 vejce, 80 g krupicového cukru, 80 g hladké mouky, 50 g vlašských ořechů, 50 g loupaných mandlí, tuk na plech



Pracovní postup:

1
. Sušené ovoce nakrájíme nadrobno a promícháme s citronovou kůrou a rumem. Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Vmícháme do ní prosátou mouku, nasekané ořechy, mandle i ovocnou směs.

2. Ovocnou hmotu rozetřeme na vymaštěný plech a zvolna upečeme ve vyhřáté troubě při 150 °C dozlatova.

3. Upečený plát vyjmeme z trouby a ještě teplý ho rozkrájíme na čtverečky.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 451 kJ/108 kcal

Počet porcí/kusů 24




Šťavnaté kuličky


Suroviny: 100 g jader vlašských ořechů, 50 g rozinek, 50 g sušených meruněk, ?200 g kořeněných sušenek (např. spekulatius), asi 1 lžíci  meruňkového džemu, 2 lžíce rumu, mandle a kandované třešně na dozdobení



Pracovní postup:

1.
Ořechy rozprostřeme na plech a vložíme je do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme je 5-8 minut. Pak je zabalíme do utěrky a promneme je, abychom je alespoň částečně zbavili slupky. Ořechy necháme vychladnout.

2. Rozinky opláchneme vroucí vodou a necháme oschnout. Poté je společně s meruňkami nakrájíme nadrobno.

3. Sušenky uzavřeme do igelitového sáčku a válečkem na nudle je rozdrtíme. Vsypeme je do mísy a přidáme k nim sušené ovoce, džem a rum. Vše dobře propracujeme.

4. Vychladlé ořechy umeleme. Ze sušenkové hmoty vytvarujeme kuličky. Obalíme je v ořechách a dle fantazie dozdobíme.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 519 kJ/124 kcal

Počet porcí/kusů 16


  • Vybrali jsme pro Vás