Doporučujeme

7x vánoční sladké kuličky

Pečení vánočního cukroví je v plném proudu. Vyzkoušejte různé variace kuliček

Čokoládové rumové kuličky

Suroviny:
100 g lískových oříšků, 120 g strouhaného kokosu, 100 g čokolády na vaření, 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 30 ml rumu, 100 g strouhané mléčné čokolády na obalení



Postup:

1. Oříšky umeleme najemno. Společně s kokosem je nasucho opražíme při nízké teplotě na pánvi dozlatova a necháme vychladnout. Čokoládu nastrouháme.


2. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny, přidáme kokos s oříšky, čokoládu, vanilkový cukr a rum. Všechno důkladně mícháme, dokud nevznikne kompaktní hmota. Necháme ji v chladničce krátce zatuhnout.


3. Z čokoládové hmoty vytvarujeme malé kuličky. Obalíme je ve strouhané mléčné čokoládě a uložíme do chladničky ztuhnout.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 285 kJ/68 kcal

Počet porcí/kusů 50



Mrkvové kuličky

Suroviny:
250 g mrkve, 200 g krupicového cukru, 1/2 chemicky neošetřeného citronu, 100 g vlašských ořechů, 50 g kokosu



Postup:

1. Mrkev oloupeme, opláchneme, nastrouháme najemno a dáme do menšího kastrůlku. Přidáme cukr, citronovou šťávu a jemně nastrouhanou citronovou kůru.


2. Pozvolna dusíme, až mrkev změkne a odpaří se tekutina. Pak odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Ořechy nastrouháme najemno.


3. Do studené mrkvové hmoty vmícháme polovinu nastrouhaných ořechů. Dobře vše promícháme. Vymodelujeme malé kuličky. Polovinu jich obalíme v kokosu a zbytek v nastrouhaných ořeších.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 236 kJ/56 kcal

Počet porcí/kusů 30



Kokosové kuličky

Suroviny: 100 g dětských piškotů (popř. i kousků nebo drobečků vánočního cukroví), 150 g strouhaného kokosu, 100 g másla, 100 g vlašských ořechů, kakao, rum, 70 g pikantní zavařeniny, 50 g kokosu na obalení



Postup:

1. Dětské piškoty, popřípadě i kousky vánočního cukroví (rohlíčků, lineckých koláčků, pracen apod., které se nedopatřením po upečení polámaly) rozdrtíme nebo umeleme na jemné drobečky. Na rozdrcení se hodí buď čistý hmoždíř nebo silnější mikrotenový sáček, do kterého piškoty nebo jiné cukroví pevně uzavřeme a pak válečkem rozválíme. Ze sáčku je pak vyspeme do mísy.


2. Rovněž vlašské ořechy umeleme na strojku na strouhanku a vmícháme do rozemletých (drcených) drobečků. Přidáme strouhaný kokos, pikantní zavařeninu, rum, změklé máslo, kakao a vše zpracuje v hmotu. Necháme odpočinou v chladničce asi 30 minut.


3. Hmotu na kokosové kuličky si rozdělíme na menší díly, které vyválíme do válečků, rozkrájíme na stejné díly a rukama vytvarujeme kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 260 kJ/62 kcal

Počet porcí/kusů 40



Povidlové kuličky

Hmota:
240 g kulatých dětských piškotů, 250 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 100 g kandovaného ovoce, 50 g vlašských ořechů, 50 g másla, 50 ml vaječného likéru

?Náplň: 50 g švestkových povidel

?Dohotovení: 30 kusů kulatých piškotů, 100 g mléčné čokoládové polevy, 20 g bílé čokoládové polevy, 20 g hořké čokoládové polevy, kandované ovoce na ozdobu



?Postup:

1. Piškoty rozdrtíme, smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, na malé kousky nakrájeným kandovaným ovocem, najemno nastrouhanými vlašskými ořechy, máslem a vaječným likérem. Vše zpracujeme na vláčnou hmotu, kterou rozdělíme na asi 30 kousků a z nich pak v ruce tvoříme kulaté placičky.


2. Do středu každé placičky dáme půl lžičky povidel, zabalíme a vytvoříme kuličku. Hotové kuličky uložíme do chladničky ztuhnout.


3. Piškoty na zaoblené straně mírně skrojíme, aby vznikla rovná plocha. Mléčnou čokoládovou polevu rozehřejeme na vodní lázni, kuličky do ní namočíme a položíme na piškot. Necháme ztuhnout. Pak rozehřejeme bílou polevu, naplníme do malého papírového kornoutku a ozdobně přestříkáme polovinu kuliček. Stejný postup opakujeme u druhé poloviny kuliček s tmavou polevou. Povrch ozdobíme kouskem kandovaného ovoce.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 590 kJ/141 kcal

Počet porcí/kusů 30



Mandlovo-rumové hrudky

Hmota: 100 g moučkového cukru, 50 g sušeného mléka, 4 lžíce rumu, 1 lžíce másla

?Karamel: 100 g krupicového cukru, 1 lžíce medu, 2 lžíce másla

?Dohotovení: 100 g mandlových třísek, 40 g marcipánové hmoty, 40 g plátků kandovaného manga, 100 g mléčné čokoládové polevy



Postup:

1. Moučkový cukr smícháme se sušeným mlékem a prosijeme do mísy. Přidáme rum a 1 lžíci změklého másla a ze všech přísad vypracujeme nelepivou tuhou hmotu. Vytvarujeme z ní malé kuličky a necháme asi hodinu zaschnout.


2. Do kastrůlku nasypeme krupicový cukr, rozpustíme jej a připravíme světlý karamel. Pak přidáme med, zbylé máslo a dobře promícháme.


3. Kuličky z mléčné hmoty napichujeme na špejle a namáčíme do horkého karamelu. Pak je obalíme v mandlích, které dobře přitiskneme, a hrudky necháme vychladnout.


4. Mezitím prohněteme marcipán a rozválíme ho na tenkou placku. Z marcipánu a plátků kandovaného manga vypichujeme malé hvězdičky. Čokoládovou polevu rozpustíme v horké vodní lázni, hrudky do ní namáčíme, ozdobíme hvězdičkami a necháme ztuhnout.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 363 kJ/87 kcal

Počet porcí/kusů 30



Jablečné kuličky

Suroviny:
200 g krupicového cukru, 300 g jablek, 1 chemicky neošetřený citron, 50 g rozinek, ?50 g vlašských ořechů, 50 g mandlí bez slupky, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, moučkový cukr na podsypání

?Dohotovení: 100 g mandlových lupínků, 2 lžíce medu



?Postup:

1. Cukr nasypeme do kastrůlku, zalijeme 100 ml vody a svaříme na hustý sirup. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme najemno. Smícháme je s cukrovým sirupem, rozvaříme na kaši a odstavíme z plotýnky.


2. Citron omyjeme, kůru z něj ostrouháme a šťávu vymačkáme. Rozinky opláchneme a necháme okapat, ořechy i mandle nastrouháme. Jablečnou kaši ochutíme skořicí, hřebíčkem, citronovou kůrou i šťávou. Vmícháme ořechy s mandlemi a rozinky.


3. Z jablečné hmoty tvarujeme kuličky a klademe je na tácek posypaný moučkovým cukrem. Uložíme do chladu a necháme alespoň 2 dny schnout.


4. Mandlové lupínky opražíme na pánvi bez tuku a necháme vychladnout. Jablečné kuličky potřeme medem a obalíme v mandlích. Vložíme je do papírových košíčků a necháme zaschnout.


Doba přípravy 40 (bez doby čekání) minut.

1 porce obsahuje 603 kJ/144 kcal

Počet porcí/kusů 16



Datlové hrudky

Suroviny:
250 g datlí, 200 g pohankových vloček, 1 vanilkový cukr, na špičku nože prášku do pečiva, 2 vejce, 5 lžic medu, 125 g másla



Postup:

1. Datle vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky.


2. Do mísy nasypeme pohankové vločky a cukr. Přidáme prášek do pečiva, vejce, med, na kousky nakrájené změklé máslo a datle. Vše dobře propracujeme.


3. Z hmoty tvarujeme mezi dlaněmi kuličky o velikosti vlašského ořechu. Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a lehce stlačíme. V troubě vyhřáté na 190 °C je pečeme 12-15 minut.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 445 kJ/106 kcal

Počet porcí/kusů 20


  • Vybrali jsme pro Vás