Doporučujeme

7x lahodné a zdravé salátové variace

Neztrácejte čas v kuchyni, zkuste naše tipy na lehkou chutnou večeři či oběd.

Plzeňský salát

Suroviny:
250 g brambor, 80 g šunkového salámu, 80 g červených jablek, 40 g mrkve, 40 g červené cibule, 40 g (sterilovaného) hrášku, 100 g kyselých sleďů, 80 g majonézy, 80 g jogurtového dresingu, sůl, pepř



Příprava:

Uvaříme si doměkka mrkev a brambory (můžeme i ve slupce), necháme vy-chladnout. Jablka oloupeme a spolu s vařenými brambory, šunkovým salámem a vařenou mrkví nakrájíme na stejnoměrné kostičky. Vsypeme do mísy, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a sterilovaný hrášek. Všechny suroviny zlehka, ale důkladně pro-mícháme s majonézou a jogurtovým dresingem. Z kyselých sleďů si pro lepší efekt připravíme rychlé závitky – obtočíme je kolem hranolků z čerstvých jablek, případně mrkve. Hotový salát nandáme na talířky a navrch posadíme sleďové závitky. Dozdobíme kapkami jogurtového dresingu a snítkou čerstvého kopru.



Salát Fantazie

Suroviny:
4 vajíčka, 150 g sterilovaných okurek, 1 salátové okurky, 50 g rukoly, 30 g hnědé čočky, 30 g tmavé zelené čočky, 20 g červené čočky, 1 červené cibule, 2 krajíce tmavého toustového chleba

dresing: 150 g zakysaná smetana, 1 lžíce ostré hořčice, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce bylinek (petržel, estragon, kopr, pažitka)



Příprava:

Vajíčka uvaříme natvrdo a nakrájíme na kolečka. Čočku vaříme postupně – nejdříve zelenou, po pár minutách k ní přidáme hnědou a nakonec červenou čočku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Salátovou okurku spolu se sterilovanou okurkou nakrájíme na tenoučké nudličky. Toustový chléb nakrájíme na kostičky a nasucho opražíme. Rukolu s okurkami, cibulkou a vajíčky na talíři proložíme opraženými toustovými krutonky a čočkou. Podáváme s dresingem s nasekanými bylinkami.



Americký krabí salát

Suroviny:
2 ks avokáda, 120 g sterilovaného celeru, 100 g nakládaných kukuřiček, 10 ks plněných oliv, 200 g krabího masa Surimi, 120 g majonézy, 120 g amerického dressingu, citr. šťáva, krevety na ozdobu, dle chuti sůl, pepř



Příprava:

Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a dužinu nakrájíme na kostičky. Přidáme sterilovaný celer, na silnější kolečka nakrájené nakládané kukuřičky, na kolečka nakrájené olivy, kostičky krabího masa. Přilijeme zálivku ze smíchané majonézy a amerického dressingu, citronové šťávy, soli a bílého pepře a vše zlehka promícháme. Salátem naplníme vydlabané avokádo a můžeme ozdobit tygří krevetou.



Bretaňský salát

Suroviny:
300 g těstovin, 200 g kuřecího masa, 100 g pikantní klobásky, cibule, olej, 1 dcl vody, drcený pepř, tymián, petrželka, 1 lžička papriky /koření/, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 6 lžic francouzského dressingu, bylinky na ozdobení



Příprava:

V osolené vodě uvaříme podle návodu těstoviny, scedíme je a necháme okapat. Na pánvi zpěníme na oleji cibuli, přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso a plátky klobásky, osolíme, okořeníme sušenou paprikou a po chvilce míchání zalijeme 1 dcl vody. Masovou směs pomalu dusíme asi 20 minut a pak odstavíme. Do teplých těstovin přidáme na nudličky nakrájenou papriku, pepř, tymián a masovou směs. Nakonec zlehka vmícháme francouzský dressing a podle potřeby salát přisolíme. Podáváme buď jako samostatné teplé jídlo třeba s hlávkovým salátem, nebo jako vychlazený předkrm.



Míchaný salát s restovanými kuřecími prsy

Suroviny:
Mix listových salátů (rukola, polníček, lollo rosso), 400 g kuřecích prsou, hrst vlašských ořechů nebo pražených mandlí, 1 střední hruška, 1 medového melounu, 1 lžíce sekané bazalky, sůl, olej, 5 lžic francouzského dresinku




Příprava:

Listové saláty omyjeme, dobře osušíme a natrháme (pokud nepoužijeme již připravenou směs). V míse je opatrně promícháme s francouzským dresinkem. Omytou hrušku a meloun nakrájíme na opravdu tenké plátky. Kuřecí prsa nakrájíme na větší nudličky, osolíme a orestujeme na pánvi na trošce oleje dozlatova. Na talíře dáme jednotlivé porce listových salátů, naaranžujeme na ně kousky ovoce a hotové kuřecí maso a posypeme ořechy a bazalkou

TIP: Dané listové saláty můžete nahradit jakýmkoliv salátem, který seženete. Díky kombinaci ovoce, rukoly, ořechu a lahodného dresinku je salát krásně osvěžující a přitom

zasytí.



Barevný salát z grilované zeleniny

Suroviny:
1 kg menších brambor, 3 různobarevné papriky, 1 lilek plus další zelenina podle chuti (cuketa, rajčata, brokolice), sůl, drcený pepř, grilovací koření, olej, petrželka a různé bylinky na ozdobu

Na dresing: 1 kelímek bílého jogurtu, směs čerstvých bylinek, 1 stroužek česneku



Příprava:

Brambory si můžeme pro jistotu lehce předvařit. Potom je spolu s ostatní zeleninou nakrájíme na větší kousky, smícháme se 3 lžícemi oleje, solí, kořením a pepřem a rozprostřeme do větší zapékací mísy. Dáme na asi 10–15 minut pod rozehřátý gril, občas zeleninovou směs promícháme. Jogurt promícháme s nasekanými bylinkami a utřeným česnekem. Hotový salát posypeme petrželkou a bylinkami a podáváme horké s jogurtovým dresingem buď jako lehké zele­ninové jídlo, nebo jako velmi chutnou přílohu k masu či sýru.



Lilkový salát

Suroviny:
2 lilky, 2 červené papriky, 70 ml olivového oleje, 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžička tymiánu, 1/2 lžičky drceného pepře, sůl, šťáva z 1 citronu, černé olivy a sýr feta na ozdobu



Příprava:

Lilky nakrájíme na plátky, posypeme solí, necháme půl hodiny vypotit, pak opláchneme a papírovou utěrkou osušíme. Papriky opečeme, až se svraští a zhnědnou, zabalíme je na chvíli do sáčku a pak je oloupeme. V misce smícháme olivový olej, prolisovaný česnek, tymián a pepř, lilky touto směsí potíráme a z obou stran opečeme. Urovnáme je do mísy, přidáme papriky nakrájené na nudličky, osolíme, zakápneme zbylou marinádou a citronovou šťávou. Ozdobíme celými olivami a sýrem feta nakrájeným na kostičky.

Náš tip: Navrch můžeme přidat vcelku nasucho ogrilovaná cherry rajčátka a pro pikantní chuť a svěží barvu salátu pokrájené jarní cibulky. 



  • Vybrali jsme pro Vás