Doporučujeme

7 variant na úpravu dietního králíka

Králičí maso je lahodné a lehké. Proto se často vrací na jídelníček českých domácností.

Králičí roláda

Suroviny
: 6 králičích stehen, sůl, mletý černý pepř, tymián, 300 g mletého vepřového masa, 1 vejce, 50 g tvrdého sýra, 2 lžíce hrášku, 1 stroužek česneku, 1 lžíce nasekané petrželky, 2 plátky másla



?Postup:

1. Králičí stehna ostrým nožem vykostíme, naskládáme je tak, aby tvořily plát, který přes mikroténovou fólii rozklepeme. Osolíme ho, opepříme a posypeme tymiánem.


2. Mleté maso dáme do mísy a promícháme s vejcem, strouhaným sýrem, hráškem, utřeným česnekem, petrželkou, solí a pepřem.


3. Plát králičího masa potřeme promíchanou směsí a opatrně ho stočíme do rolády. Převážeme ji provázkem a vložíme do pekáčku.


4. Roládu podlijeme vodou a poklademe plátky másla. Vložíme ji do trouby a pečeme doměkka. Během pečení roládu podle potřeby podléváme a přeléváme výpekem. Z měkké rolády odstraníme provázek a nakrájíme ji na plátky. Podáváme s rýží.


Doba přípravy 110 minut.

1 porce obsahuje 1457 kJ/348 kcal

Počet porcí/kusů 4



Králičí stehna se žampionovou nádivkou

Suroviny:
4 králičí stehna, 1 houska, 200 g žampionů, 2 lžíce oleje, drcený kmín, 1/2 červené papriky, 1 snítka rozmarýnu, 2 stroužky česneku, 1 vejce, sůl, mletý černý pepř, 1 lžíce dijonské hořčice, 200 ml smetany



?Postup:

1. Horní část králičího stehna vykostíme. Housku nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Žampiony očistíme, nakrájíme na menší kousky a orestujeme na oleji. Přisypeme drcený kmín, promícháme a přidáme k housce.


2. Papriku nakrájíme na kostičky, rozmarýn a česnek nasekáme a vše přidáme do mísy. Nakonec vmícháme vejce a dochutíme solí a pepřem.


3. Směsí naplníme králičí stehna a převážeme je provázkem. Položíme je do pekáčku a podlijeme vodou nebo vývarem. Pečeme při 180 °C asi 45 minut.


4. Měkké maso vyjmeme. Do výpeku vmícháme hořčici, přilijeme smetanu, osolíme, opepříme, dobře rozmícháme a krátce prohřejeme. Králičí stehna podlijeme smetanovou omáčkou a podáváme ho s vařenými bramborami.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 1839 kJ/439 kcal

Počet porcí/kusů 4



Králík na zahradní zelenině

Suroviny:
1 králíka, sůl, mletý černý pepř, 150 g plátkové slaniny, 1 velkou cibuli, 4 řapíky celeru, 2 kedlubny, 4 mrkve, 50 g másla, vývar na podlévání



?Postup:

1. Králíka očistíme a rozporcujeme. Jednotlivé kousky osolíme, opepříme a obalíme slaninou.


2. Zeleninu očistíme. Cibuli nakrájíme na měsíčky, celer na špalíčky, kedlubny na tenké plátky, mrkev na kolečka. Vše rozprostřeme na dno pekáčku. Přidáme máslo a porce králíka. Vše podlijeme vývarem.


3. Pekáček vložíme do trouby. Králíka se zeleninou necháme péct asi hodinu. Dle potřeby přiléváme vývar. Zeleninu občas promícháme. Dle potřeby ji dochutíme.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 2463 kJ/588 kcal

Počet porcí/kusů 4



Králičí jatýrka s hruškou

Suroviny:
1 hruška, 300 ml červeného vína, 1 lžíce krupicového cukru, 300 g králičích jater, 80 g anglické slaniny, 2 šalotky, sůl, mletý černý pepř, 100 g žampionů, 6 malých rajčátek, petržel na ozdobu



Postup:

1. Hrušku oloupeme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme ji na měsíčky. V kastrůlku smícháme červené víno s cukrem a zahřejeme ho. Přidáme hrušku a pomalu vaříme 4-5 minut. Změklou hrušku necháme okapat na sítku.


2. Játra očistíme a nakrájíme na kousky. Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme ji v hluboké pánvi. Pak přidáme nasekanou šalotku a osmahneme dozlatova. Poté přidáme do pánve játra. Když se zatáhnout, osolíme je a opepříme.


3. Postupně přidáváme ještě pokrájené žampiony a nakonec rozkrojená rajčátka. Když jsou játra hotová, vmícháme do směsi ještě hrušku a vše prohřejeme. Ozdobíme petrželkou a podáváme s tousty.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1250 kJ/299 kcal

Počet porcí/kusů 4



Králík po provensálsku

Suroviny:
4 králičí stehna, sůl, mletý černý pepř, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 200 g mrkve, 250 g keříčkových rajčat, 300 g fazolek, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 300 ml zeleninového vývaru, snítka rozmarýnu, snítka tymiánu, 1 lžíce hladké mouky, 150 ml bílého suchého vína



?Postup:

1. Králičí stehna očistíme, omyjeme a osušíme. Osolíme je a opepříme. Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev očistíme a nakrájíme na menší kousky, rajčata omyjeme a rozpůlíme, fazolky očistíme a překrojíme na polovinu.


2. V pánvi rozehřejeme olej s máslem a porce králíka opečeme. Vyndáme je a do výpeku vsypeme anglickou slaninu, cibuli, česnek a mrkev. Vše orestujeme a přendáme do pekáčku. Přidáme bylinky a trochu vývaru. Navrch položíme králičí stehna.


3. Pekáček přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby. Stehna necháme při 190 °C dusit asi 30 minut. Pak je odklopíme a dopečeme doměkka a dozlatova.


4. Králíka vyjmeme z pekáčku a šťávu se zeleninou přelijeme do kastrůlku. Zahustíme ji moukou rozmíchanou v troše vody, rozředíme vínem, popř. vývarem, a vložíme do ní fazolky a rajčátka. Povaříme ji asi 5 minut. Dle potřeby ji dochutíme.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 2351 kJ/562 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pikantní králičí řízky

Suroviny:
600 g králičích stehen, sůl, mletý černý pepř, 2 stroužky česneku, 3 chilli papričky, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 1 lžíce mléka, 100 g strouhanky, 100 ml rostlinného oleje



Postup:

1. Králičí stehna vykostíme, očistíme, omyjeme, rozpůlíme a osušíme. Přes fólii je lehce naklepeme, osolíme a opepříme.


2. Česnek oloupeme, chilli papričky omyjeme, podélně rozpůlíme a očistíme. Společně s česnekem je nasekáme nadrobno a smícháme se sójovou omáčkou. Do marinády vložíme králičí řízky, zakryjeme je potravinářskou fólií a necháme přes noc odležet.


3. Odleželé řízky lehce obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích s mlékem a nakonec ve strouhance. Vložíme je do pánve s rozpáleným olejem a pomalu smažíme dozlatova.


4. Hotové řízky vyjmeme, přendáme na papírovou utěrku a necháme vsáknout přebytečný tuk. Podáváme je s bramborovým salátem a zdobíme citronem.


Doba přípravy 25 (bez doby marinování) minut.

1 porce obsahuje 1639 kJ/391 kcal

Počet porcí/kusů 4



Králík ve sladkokyselé omáčce

Suroviny:
1 králík, 400 ml červeného vína, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 4 bobkové listy, 1 svazek petržele, sůl, mletý černý pepř, 3 lžíce hladké mouky, 2 cibule, 2 stvoly řapíkatého celeru, 1 mrkev, 5 lžic olivového oleje, 1 lžíce kaparů, 2 lžíce rozinek, 15 zelených oliv, 2 lžíce cukru, 4 lžíce červeného vinného octa



?Postup:

1. Králíka dobře očistíme a naporcujeme. Do hrnce nalijeme červené víno, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list, několik snítek petrželky a na mírném ohni zahřejeme. Králíka dáme do mísy, zalijeme připravenou marinádou a necháme alespoň 6 hodin marinovat.


2. Pak králíka vyndáme z marinády a osušíme. Osolíme ho, opepříme a obalíme v hladké mouce. Oloupanou cibuli nakrájíme na měsíčky, řapíkatý celer na menší kousky, mrkev rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky.


3. Na pánev nalijeme olivový olej, zahřejeme ho a králíka na něm opečeme ze všech stran. Vyjmeme ho a na výpeku orestujeme nakrájenou zeleninu. Přidáme kapary, rozinky, olivy a dáme zpět králíka.


4. Pak králíka zasypeme cukrem, zalijeme vinným octem a zbylou marinádou. Osolíme, opepříme a promícháme. Přiklopíme a na mírném ohni dusíme doměkka. Hotového králíka ve sladkokyselé omáčce podáváme s bramborami nebo pečivem.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 2439 kJ/583 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás