Doporučujeme

7 snadných receptů na masové kuličky

Nevíte si rady s mletým masem? Vyzkoušejte lahodné masové kuličky na sedm různých způsobů.

Kari s masovými kuličkami a fazolkami

Suroviny:
500 g mletého masa, ?sůl, ?1 cibule, ?1 stroužek česneku, ?1 lžíce nastrouhaného zázvoru, ?rostlinný olej, ?1 lžíce kari koření, ?1 lžička mleté sladké papriky, ?1 chilli paprička, ?200 g bambusových výhonků, ?250 g fazolových lusků, ?400 ml kokosového mléka, ?několik snítek koriandru, ?1 limetka



Postup:

1.
Mleté maso vložíme do misky. Přidáme sůl, polovinu najemno nakrájené cibule, prolisovaný česnek a šťávu vymačkanou ze zázvoru. Vše dobře propracujeme a asi 15 minut necháme v chladu odležet.

2. Z masové hmoty vytvarujeme navlhčenýma rukama kuličky a rozložíme je do olejem vymaštěného pekáče. V troubě je při 200 °C necháme péct asi 15 minut.

3. Mezitím v pánvi na oleji zpěníme zbylou cibuli. Vmícháme kari koření a mletou papriku. Přilijeme asi 100 ml vody a přidáme pokrájenou chilli papričku s výhonky a fazolkami. Vše osolíme a asi 5 minut podusíme.

4. Do pánve vložíme masové kuličky a vlijeme kokosové mléko. Kari vaříme ještě asi 10 minut. Pak do něj přidáme nasekaný koriandr, dochutíme ho limetkovou šťávou a odstavíme ho.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1689 kJ/403 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kuličky z mletého masa na na asijský způsob

Suroviny:
1 malá červená cibule, ?2 jarní cibulky, ?30 g čerstvého zázvoru, ?1 stroužek česneku, ?500 g mletého kuřecího masa, ?2 lžíce sójové omáčky, ?2 lžičky sezamového oleje, ?2 a 1/2 lžíce krupicového cukru, ?strouhanka na zahuštění, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?6 lžic olivového oleje, ?1 malé čínské zelí, ?2 malé mrkve, ?1 okurka, ?2 svazky ředkviček, ?1 chilli paprička, ?6 lžic světlé sójové omáčky, ?2 lžíce rybí omáčky, ?1 lžíce rýžového octa, ?lístky bazalky na ozdobu



Postup:

1.
Cibuli oloupeme a jarní cibulku omyjeme. Polovinu cibule nakrájíme nadrobno. Jarní cibulku rozpůlíme. Bílou část nakrájíme na stejné kousky jako červenou, zbytek dáme stranou. Zázvor a česnek nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme mleté maso, nakrájené cibule, sójovou omáčku, sezamový olej, dvě lžíce cukru a podle potřeby 2-3 hrsti strouhanky. Vše promícháme, osolíme a opepříme.

2. Ze směsi tvoříme kuličky o průměru asi 5 cm a necháme je čtvrt hodiny odležet. Ve větší pánvi rozehřejeme čtyři lžíce olivového oleje a kuličky v něm osmažíme. Při vkládání do oleje každou kuličku mírně rozmáčkneme.

3. Zeleninu očistíme. Čínské zelí a mrkev nakrájíme na nudličky, okurku a ředkvičky na plátky. Chilli papričku zbavíme semínek a pokrájíme nadrobno. Zelenou část jarní cibulky nakrájíme na kolečka.

4. Ze světlé sójové omáčky, rybí omáčky, zbylého olivového oleje, rýžového octa a zbytku cukru připravíme dresink, kterým zeleninu zalijeme. Salát promícháme a podle chuti ještě osolíme a opepříme. Podáváme s masovými kuličkami.


Doba přípravy 55 minut.

1 porce obsahuje 1900 kJ/454 kcal

Počet porcí/kusů 4



Masové kuličky v leču

Suroviny:
2 housky z předchozího dne, ?asi 200 ml světlého piva, ?300 g mletého vepřového masa, ?300 g mletého hovězího masa, ?2 vejce, ?2 lžíce hladké mouky, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?1/2 lžičky mletého kmínu, ?1 lžíce lístků šalvěje, ?strouhanka na zahuštění, ?400 g sterilovaného leča, ?tuk na zapékací mísu



Postup:

1.
Housky nakrájíme na malé kostičky, pokropíme je trochou piva, necháme nabobtnat a pak lehce vymačkáme.

2. Maso dáme do mísy, přidáme vejce, mouku, housky, sůl, pepř, kmín a nadrobno nakrájenou šalvěj. Vše dobře promícháme, dle potřeby hmotu zahustíme strouhankou a vytvarujeme z ní kuličky.

3. Dáme je do vymaštěné zapékací mísy a v troubě vyhřáté na 220 °C pečeme asi 10 minut. Pak je podlijeme zbylým pivem i lečem a pečeme ještě asi 15 minut. Podáváme je s dušenou rýží.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 2435 kJ/582 kcal

Počet porcí/kusů 4



Švédské masové kuličky

Suroviny:
2 menší cibule, ?1 lžíci másla, ?500 g mletého masa (vepřové+hovězí), ?1 vejce, ?asi 4 lžíce strouhanky, ?asi 4 lžíce mléka, ?sůl, ?olej na smažení, ?250 ml zeleninového vývaru, ?200 g smetany (33%), ?dle chuti sójovou omáčku, ?mletý černý pepř, ?svazeček pažitky



Postup:

1
. Obě cibule oloupeme a nasekáme nadrobno. V pánvi rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět polovinu množství cibule. Pánev odstavíme a cibuli necháme zchladnout.

2. Do mísy vložíme mleté maso. Přidáme vejce, orestovanou cibuli, strouhanku a mléko. Vše osolíme a propracujeme.

3. Z masové hmoty vytvarujeme navlhčenýma rukama kuličky. (Je-li masová fáš příliš řídká, zahustíme ji další strouhankou.)

4. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a kuličky na něm po částech velmi zvolna opečeme. Hotové je odložíme stranou.

5. Ve výpeku orestujeme zbylou cibuli. Přilijeme vývar se smetanou. Základ na omáčku vaříme do zhoustnutí. Pak ho dochutíme sójovou omáčkou, popř. solí a pepřem a vmícháme do něj nasekanou pažitku.

6. Masové kuličky vrátíme do pánve a necháme je v omáčce prohřát. Pak pánev odstavíme. Kuličky podáváme s vařenými brambory, kaší nebo jinou bramborovou přílohou a s kompotovanými brusinkami.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 2276 kJ/544 kcal

Počet porcí/kusů 4



Masové kuličky ve smetanové omáčce

Suroviny:
500 g mletého hovězího masa, ?300 ml smetany (30%), ?strouhanka na zahuštění, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?špetka mletého římského kmínu, ?rostlinný olej dle potřeby, ?1 cibule, ?2 stroužky česneku, ?200 ml silného hovězího vývaru, ?100 g taveného sýra, ?růžičky z 1 brokolice



Postup:

1.
V míse mícháme vychlazené mleté maso, dokud se nezačne lepit. Pak do něj postupně vmícháme 4 lžíce smetany. Masovou hmotu dle potřeby zahustíme strouhankou a dochutíme ji solí, pepřem a kmínem. Vytvarujeme z ní menší kuličky a na pánvi s rozehřátým olejem je ze všech stran opečeme.

2. Cibuli i česnek oloupeme, nasekáme najemno a v hrnci na rozehřátém oleji orestujeme. Přilijeme vývar a zbylou smetanu. Omáčku necháme za stálého míchání zhoustnout. Pak v ní rozpustíme tavený sýr. Dochutíme ji solí a pepřem.

3. Růžičky brokolice omyjeme a spaříme v osolené vroucí vodě. Pak je vyjmeme, necháme okapat a společně s masovými kuličkami je vložíme do omáčky. Vše prohřejeme. Vhodnou přílohou jsou těstoviny.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 2531 kJ/605 kcal

Počet porcí/kusů 4



Dánské masové knedlíčky v celerové omáčce

Suroviny:
300 g telecí plece, ?300 g vepřové plece, ?1 cibule, ?1 vejce, ?5-6 lžic hladké mouky, ?asi 300 ml mléka, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?1 velký celer, ?60 g másla



Postup:

1.
Oba druhy masa očistíme, nakrájíme na kousky a najemno umeleme. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a spolu s umletým masem, vejcem a 3 lžícemi mouky dáme do mísy. Vše promícháme a pak postupně zašleháme horké mléko. Hmotu osolíme, opepříme a šleháme, dokud nevystydne.

2. Rukama namočenými ve vodě vytvoříme z masové hmoty malé kuličky. Uvaříme je v osolené vodě - asi 6 minut. Vyjmeme je a necháme okapat.

3. Celer oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Nasypeme je do vody, v které jsme vařili knedlíčky, a uvaříme je doměkka. Pak je vyjmeme a vývar necháme mírně zchladnout.

4. V kastrůlku připravíme z másla a zbylé mouky světlou jíšku. Rozředíme ji celerovým vývarem, dobře rozmícháme a necháme asi 15 minut provařit. Nakonec do omáčky vložíme uvařený celer i masové knedlíčky a prohřejeme je. Podáváme s vařenými bramborami.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 2148 kJ/513 kcal

Počet porcí/kusů 4



Plněné masové kuličky s rajčatovou salsou

Na salsu:
?300 g cherry rajčátek, ?1 malý svazeček koriandru, ?asi 50 ml olivového oleje, ?1 limetka, ?sůl, ?mletý černý pepř ?

Na náplň do kuliček: ?80 g sušených rajčat v oleji, ?80 g černých oliv (bez pecky), ?1 malý svazeček plocholisté petrželky, ?80 fety nebo balkánského sýra, ?sůl, ?mletý černý pepř ?

Na masové kuličky: ?600 g mletého masa, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?1 lžičku mleté papriky, ?1 cibuli, ?1 vejce, ?asi 40 g strouhanky, ?olej na smažení



Postup:

1.
Rajčátka omyjeme a pokrájíme na šestinky. Koriandr opláchneme, vytřepeme z něj vodu a lístečky nasekáme nadrobno. Vše vsypeme do misky, zalijeme olejem, dochutíme limetkovou šťávou, solí a pepřem a promícháme. Salsu necháme vychladit.

2. Sušená rajčata a olivy nakrájíme na malé kousky. Petrželku opláchneme, necháme okapat a nasekáme. Vše promícháme.

3. Fetu nebo jiný sýr balkánského typu nakrájíme nadrobno nebo rozdrobíme a přidáme k olivové směsi. Vše osolíme, opepříme a dobře promícháme.

4. Vychlazené mleté maso osolíme, opepříme, dochutíme mletou paprikou a důkladně propracujeme. Pak přidáme nadrobno nasekanou cibuli, vejce a strouhanku.

5. Z masové hmoty vytvarujeme menší placičky, které rozložíme na pracovní plochu. Na každou naneseme trochu sýrové náplně. Placičky zabalíme.

6. V pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Masové kuličky v něm zvolna ze všech stran opečeme. Podáváme se salsou.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 2880 kJ/688 kcal

Počet porcí/kusů 6



  • Vybrali jsme pro Vás