Pokud si myslíte, že jedinými zdroji bílkovin jsou maso a ryby, náramně se mýlíte. Dlouhodobé studie prokázaly, že rostlinné bílkoviny jsou dokonce zdravější než živočišné. A v čem jsou tedy obsažené?
1. Mandle
Sladké nebo hořké, čerstvé nebo pražené. Mandle v jakékoli podobě patří k nejlepším zdrojům bílkovin vůbec. Ve 100 gramech mandlí je 21 gramů proteinů! A navíc jsou zdravé: studie prokázaly, že pravidelná konzumace mandlí (asi 20 gramů denně) snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu.
Mandle navíc obsahují vlákninu, kalium, hořčík, vápník a nenasycené mastné kyseliny.
2. Hrášek
Dobrá zpráva je, že spotřeba luštěnin obecně v Česku stoupá. A pozor, informace, o které jste jistě ještě neslyšeli: OSN prohlásila rok 2016 za rok luštěnin! Tak honem s nimi na talíř. Zrovna zelený hrášek obsahuje až 25 procent bílkovin. A navíc ještě železo, zinek, mangan, kalium, vitamin C i magnesium.
Čtěte také: 24 potravin, které pomáhají hubnout
3. Quinoa
Stejně jako patří letošek luštěninám, byl rok 2013 rokem quinoy. Quinoa je nejen zdravá, ale i skvěle zasytí. Obsahuje vysoké množství proteinů, vlákniny i minerálních látek (především kalium, fosfor a hořčík), dokonce mnohem víc než rýže.
http://gty.im/910457430
4. Fazole mungo
Jsou dobře stravitelné a na rozdíl od ostatních luštěnin nezpůsobují nadýmání. V nějaké podobě už ji zřejmě jedl každý, koneckonců se z nich dělají i asijské skleněné nudle. Fazole mungo obsahují spoustu proteinů, vlákniny a jen minimum tuku. Hodí se proto i při shazování kil.
Náš tip: 6 potravin, které vás zahřejí a navíc po nich nepřiberete
5. Červená čočka
Ve 100 gramech červené čočky je obsaženo asi 25 gramů proteinů a jen 1,4 gramů tuku. V porovnání s ostatními druhy čočky při vaření snadno změkne a zísá kašovitou konzistenci. Červená čočka boduje vysokým obsahem zinku, který podporuje látkovou výměnu.
Obecně je čočka snáz stravitelná než hrášek nebo fazole. Obsahuje kalium, hořčík i beta-karoten.
6. Amarant
Amarant neboli laskavec nebo také sloní ucho roste po celém světě. Je známý už více než 8000 let. Mluví se o něm jako o dávné obilovině Aztéků.
Obsahuje spoustu proteinů a vlákniny.
A něco navíc: pravidelná konzumace amarantu údajně předchází migréně a pomáhá při poruchách spánku.
Mohlo by vás zajímat: Přírodní afrodiziaka! aneb Co rozpoutá vlnu vášně?
http://gty.im/944324036
7. Edamame
Někdy je koupíte pod označením fazole edamame, jindy se o nich říká, že jde o nezralé sojové lusky.Každopádně obsahují stejně bílkovin jako kuřecí maso. Ovšem zatímco 100 gramů drůbežího masa obsahuje 25 gramů tuku, ve 100 gramech edamame je jen 5 gramů tuku, z nichž dva jsou nenasycené mastné kyseliny.
Nejlépe chutnají povařené ve slupce ve slané vodě a poté posypané kořením podle vaší volby (například česnek, pepř nebo chilli). Po uvaření se dá slupka snadno sloupnout.