Doporučujeme

6x šťavnaté masíčko na jehle

Špízy jsou skvělou změnou na váš stůl. Jejich příprava je snadná a můžete udělat stovky variací.

Hovězí jehla s medovou omáčkou

Suroviny: 4 plátky masa z nízkého roštěnce, 1 lžičku solamylu, 2 lžíce sherry, 2 lžíce vinného octa, 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce medu, 1 stroužek česneku, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky zázvoru, 1 pórek, 1 žlutou papriku, 2 cibule, 4 lžíce oleje



Postup:

1. Plátky masa zlehka po obou stranách naklepeme a každý rozkrojíme na polovinu.

2. Do mísy dáme solamyl, sherry, vinný ocet, sójovou omáčku a med. Marinádu dochutíme rozetřeným česnekem, skořicí a zázvorem a dobře promícháme. Maso naložíme do marinády a necháme odležet asi dvě hodiny.

3. Pórek omyjeme a nakrájíme na širší proužky. Papriku očistíme a nakrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli nakrájíme na poloviny.

4. Plátky masa vyndáme z marinády, rozložíme je a rozdělíme na ně nakrájenou papriku a pórek. Maso stočíme do závitků a po dvou napichujeme střídavě s cibulí na špízy.

5. Marinádu nalijeme na pánev a necháme prohřát. Špízy pomalu opékáme ze všech stran na rozpáleném oleji. Přilijeme marinádu a vše povaříme. Podáváme s dušenou rýží.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1431 kJ/342 kcal

Počet porcí/kusů 4



Liptovský špíz

Suroviny:
400 g jehněčí kýty, 1/2 zelené papriky, 1/2 červené papriky, 120 g uzeného sýra, 120 g sýra oštiepok, 8 plátků anglické slaniny, sůl, olej na pečení



Postup:

1. Jehněčí kýtu i papriky očistíme a nakrájíme stejně jako oba druhy sýra na kousky. Slaninu rozkrájíme na čtverečky.

2. Připravené suroviny střídavě napícháme na navlhčené, zaostřené špejle.

3. V pánvi rozehřejeme olej a špízy na něm zprudka ze všech stran opečeme. Pak je přendáme na plech a osolíme.`

4. Dopékáme je ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 20 minut doměkka. Hotové špízy rozdělíme na talíře a podlijeme výpekem. Podáváme s opečenými brambory.

Tip: Špízy můžeme před pečením posypat mletou sladkou paprikou.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 2605 kJ/622 kcal

Počet porcí/kusů 4



Telecí roládky na špízu

Suroviny:
500 g telecí kýty, sůl, 4 plátky šunky, 4 plátky eidamu, 2 lžíce nasekané petrželky, 1/2 lžičky grilovacího koření, 2 lžíce oleje, 200 g mini rajčátek, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla



Postup:

1. Telecí maso očistíme, opláchneme a osušíme. Rozkrájíme ho na osm plátků, které zlehka po obou stranách naklepeme a jemně osolíme. Plátky šunky a sýra překrojíme napolovinu.

2. Na každý plátek telecího masa položíme sýr a posypeme ho nasekanou petrželkou. Přiklopíme plátkem šunky a pevně zarolujeme do malých závitků.

3. Závitky převážeme provázkem nebo zpevníme párátkem a posypeme grilovacím kořením.V pekáčku rozpálíme olej a závitky ze všech stran opékáme asi 4 minuty.

4. Pekáček dáme do trouby a závitky při 150 °C dopečeme doměkka. Měkké závitky zbavíme nití, překrojíme na polovinu a navlékneme je střídavě s rajčátky na špíz.


5. Do výpeku přidáme máslo, vložíme zpět špízky a prohřejeme. (Pokud nejsou roládky příliš horké, můžeme nechat děti, aby si roládky na špízy navlékly, budou jim pak lépe chutnat).


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 821 kJ/196 kcal

Počet porcí/kusů 4



Tradiční souvlaki

Suroviny:
600 g jehněčího masa, ?2 červené cibule, ?3 rajčata, 2 žluté papriky, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce oregana, 2 stroužky česneku, 3 lžíce citronové šťávy, mletý černý pepř, sůl



Postup:

1. Jehněčí maso omyjeme, odblaníme a nakrájíme na menší kostky. Oloupeme cibuli, rajčata omyjeme a obojí nakrájíme na měsíčky. Papriku zbavíme semeníku a rozkrájíme na trojúhelníky. Maso a zeleninu napichujeme střídavě na grilovací jehly.

2. V misce smícháme olej, oregano, prolisovaný česnek, citronovou šťávu a pepř. Touto marinádou potřeme špízy a necháme je chvíli odležet.

3. Na rozpáleném grilu opékáme narinované špízky asi 15 minut. Během grilování špízy osolíme a podle potřeby je potíráme marinádou. Několikrát je taky obrátíme, aby byly ze všech stran opečené dozlatohněda.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1973 kJ/471 kcal

Počet porcí/kusů 4



Vepřová jehla s ovocem

Suroviny: 500 g vepřového masa, sůl, pepř, 3 tvrdší jablka, 3 citrony, olivový olej, šťáva z 1 pomeranče, 3 lžíce francouzské hořčice, 100 ml smetany



Postup:

1. Očištěné a omyté maso osušíme, nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme.

2. Omytá jablka podélně rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a každý dílek rozpůlíme. Horkou vodou opláchnuté citrony pokrájíme na půlkolečka.

3. Dřevěné jehly namočíme do vody a střídavě na ně napícháme maso a ovoce.

4. Na rozpáleném olivovém oleji opékáme špízy ze všech stran 10-12 minut. Před podáváním je přelijeme dresinkem připraveným z pomerančové šťávy, hořčice a smetany.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 1928 kJ/460 kcal

Počet porcí/kusů 4



Ovčácký špíz s pórkovou omáčkou 

Suroviny:
600 g jehněčí kýty, 4 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce olivového oleje, tymián, rozmarýn, sůl, pepř, 16 bobkových listů, 200 g žluté papriky, 200 g cukety, 200 g pórku, 2 stroužky česneku, 200 ml kefíru, petrželka



Postup:

1. Maso nakrájíme na kostky, naklepeme a osolíme. Citronovou šťávu, 2 lžíce oleje, tymián a rozmarýn smícháme, přidáme bobkový list a maso necháme ve směsi asi 2 hodiny marinovat.

2. Pórek nakrájíme na kolečka, orestujeme na zbylém oleji a přidáme prolisovaný česnek. Když je pórek měkký, přilijeme kefír, osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku.

3. Papriky a cuketu omyjeme, nakrájíme na menší kousky a napichujeme na špízy střídavě s masem. Můžeme přidat i bobkový list.

4. Špízy opékáme na grilu, nebo v troubě pod grilem, ze všech stran asi 10 - 15 minut. Hotové špízy podáváme na pórkové omáčce.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 2010 kJ/480 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás