1. Dýně, dýňová semínka, dýňový olej
Dýně jsou krásné, chutné a navíc nízkokalorické! Obsahují spoustu antioxidantů. V kuchyni neexistuje snad všestrannější podzimní potravina. Dýňová semínka mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny, omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Obsahují taky tryptofan, který pomáhá snižovat stres a podporovat spánek. Dýňový olej je v Česku dosud nedoceněná lahůdka. Můžete ho přidat do salátů, polít si s ním zmrzlinu, nebo si do něj jen namáčet chleba a ukusovat. Nejlepší se k nám dováží ze sousedního Rakouska, konkrétně ze Štýrska.
2. Sladké brambory
Pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a kontrolovat chuť k jídlu. Obsahují zdravou vlákninu, která napomáhá k lepšímu trávení.
3. Růžičková kapusta
Je plná vlákniny a rostlinných bílkovin, takže vás skvěle zasytí. Je zároveň plná živin a antioxidantů.
4. Skořice
Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, zrychluje metabolismus, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Má skvělou, lehce palčivou chuť. Zkuste si vyluhovat kousek nemleté skořice v láhvi s vodou a pijte ji v průběhu dne.
5. Granátové jablko
Jádra granátových jablek jsou plná vlákniny, která podporuje trávení.
6. Květák
O co nižší má květák obsah sacharidů, o to víc obsahuje vlákniny a omega 3 nenasycených mastných kyselin.