Doporučujeme

5x rizoto, které vaše chuťové buňky nezklame

Má mnoho podob, hodí se pro návštěvu i jako lehký oběd.

Chřestové rizoto se smrži

Suroviny:
80 g divoké ryže, 1 šalotka, 50 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 50 ml bílého vína, 80 g rýže na rizoto, 600 ml drůbežího vývaru, 1 svazek chřestu, 20 g čerstvých jedlých smržů,1 lžička másla, 50 g parmazánu



Příprava:

Divokou rýži máčíme 2 hodi­ny ve studené vodě. Šalotku na­krájíme. Na pánvi ro­ze­hřejeme půlku másla a olej, šalotku ne­cháme zesklovatět, přelijeme vínem a povaříme. Přidáme slitou divokou rýži a rýži na rizo­to. Přilijeme trochu vývaru, ne­cháme vyva­řit a přidáme zby­tek. Chřes­tu seřízneme dolní konce. Smrže podélně roz­pů­líme, oblanšírujeme, necháme vychladnout a osmahneme na másle. Smrže i chřest při­dáme k rýži a necháme ještě 3 minuty vařit. Po odstavení vmí­chá­me máslo a parmazán. Osolíme, opepříme.



Špenátové rizoto

Suroviny:
2 stroužky česneku, 1 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 400 g rychlovarné rýže, 400 ml bílého vína, 250 g mraženého špenátu, sůl, pepř, 1 svazek kopru, 120 g parmazánu vcelku, 400 ml zeleninového vývaru, 200 g rajčat, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce citronové šťávy



Příprava:

Na oleji necháme zesklovatět posekanou cibuli a česnek. Vsypeme suchou rýži a chvíli mícháme. Podlijeme vínem. Přidáme mražený špenát, osolíme, opep­ří­me. Přikryté dusí­me asi 5 minut. K rýži přilijeme vývar a dusíme dalších 5 minut. Občas nakyp­říme. Do rizota zamíchá­me smetanu, na­sekaný kopr a citronovou šťávu. Přimícháme nastrouhaný parmazán a ozdobíme rajčaty.



Banánové rizoto

Suroviny:
1 l kuřecího vývaru, 400 g zeleného chřestu, 300 g rýže (nejlépe rizotové Arborio), 300 g cherry rajčátek, 200 g pórku, 60 g cibule, 50 g strouhaného parmazánu, 4 banány, 2 stroužky česneku, svazek čerstvé bazalky, 4 polévkové lžíce olivového oleje, sůl, pepř



Příprava:

Oloupeme česnek a cibulku a nasekáme je najemno. Pórek nakrájíme na kolečka, chřest na 3 cm dlouhé špalíčky. V hlubo­ké pánvi rozehřejeme olej, osmahneme na něm cibuli a česnek. Dusíme 3–5 minut. Poté přidáme pórek a propláchnutou rýži. Mícháme asi minutu, aby se zrnka rýže obalila olejem. Obsah pánve zalijeme polovinou vývaru a přivedeme k varu. Dusíme na mírném plameni. Když se vývar vydusí, vmícháme nakrájený chřest a podlijeme druhou půlkou vývaru. Lehce dusíme ještě 10 minut. Mezitím nakrájíme na kousky banány, rajčátka, vše smícháme s rizotem a dusíme, dokud není rýže úplně měkká. Na závěr ochutíme solí, pepřem a vmícháme parmazán. Podáváme s čerstvou bazalkou.



Zeleno-červené rizoto

Suroviny:
1 cibule, 1 stroužek česneku, 4 lžíce oleje, 400 g kulatozrnné rýže, 250 ml vroucího vývaru, 500 g špenátu, 150 g čerstvého hrášku, 3 lžíce vody, lžíce másla, 1 velké rajče, 1 červená paprika, 3 lžíce oleje, 40 g másla, 40 g parmazánu



Příprava:

Cibuli a česnek nakrájíme a necháme na oleji zesklovatět. Přidáme rýži a vše chvíli společně smažíme. Po troškách přiléváme vývar. Rýži vaříme asi 20 minut, musí být měkká, ale ne lepkavá. Na zelenou rýži očistíme špenát a oblanšírujeme ho. Hrášek asi 5 minut dusíme na másle a vodě. Ze špenátu a poloviny hrášku vyrobíme protlak, který smícháme s polovinou rýže, osolíme a opepříme. Na červenou rýži vložíme na chvíli rajče do vroucí vody, pak zchladíme, zbavíme slupky a zrníček a nakrájíme na kousky. Papriku očistíme a nakrájíme nadrobno. Rozpálíme olej, na něm osmažíme zeleninu a vmícháme ji do zbytku rýže, oso­líme, opepříme. Do obou druhů rýže vmícháme parmazán a máslo a podáváme efektně nakombinované.



Karibské rizoto

Suroviny:


1 lžíce másla, 1 nakrájená cibule, nakrájený stroužek česneku, 1 nakrájená mrkev, 400 g hrachu gunga z konzervy (bez obav nahraďte konzervovanou cizrnou), 1 kousek skořice, 1 snítka čerstvého tymiánu, 600 ml zeleninového vývaru, 1 zelená chilli paprička, sůl, pepř, 450 g dlouhozrnné rýže, 60 g kokosového krému



Příprava:

V hluboké pánvi rozehřejeme máslo. Cibuli a česnek na něm opatrně opékáme 5 mi­nut. Vmícháme mrkev, hrách nebo cizrnu, skořici, tymián, vývar, kokosový krém, chilli papričku, sůl, pepř a za stá­lého míchání přivedeme k varu. Přidáme rýži, zmírníme oheň, přikryjeme a zvolna vaříme 15 minut, až se všechna tekutina vstřebá a rýže změkne. Odstraníme snítku tymiánu a skořici a rýži načechráme vid­ličkou. Rizoto rozdělíme do misek a ihned podáváme.



  • Vybrali jsme pro Vás