Doporučujeme

5 originálních receptů na přípravu sladkovodních ryb

Ryby by se měly často objevovat na vašem stole. Proto pro vás máme pět skvělých receptů, které určitě vyzkoušejte.

Lín v bylinkovém těstíčku

Suroviny:
800 g lína nakrájeného na podkovy, ?6 lžic hladké mouky, ?50 ml mléka, ?1 vejce, ?100 g strouhaného parmazánu, ?1 lžíce nasekaných bylinek (bazalka, tymián, rozmarýn,) ?4 stroužky česneku, ?sůl, ?olej na smažení, ?1 citron



Postup:

1. Porce ryby opláchneme a osušíme. Mouku, mléko, vejce, strouhaný parmazán a nasekané bylinky promícháme na hladké těstíčko, které dochutíme utřeným česnekem a solí.

2. V hluboké pánvi rozpálíme olej. Porce lína namáčíme do těstíčka a pozvolna osmažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

3. Osmažené kousky ryby pokládáme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný olej. Podáváme s bramborovou kaší a zdobíme citronem.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1936 kJ/462 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kapr na houbách

Suroviny:
600 g filetů z kapra, ?sůl, ?kmín, ?3 lžíce hladké mouky, ?2 lžíce másla, ?2 lžíce oleje, ?1 cibule, ?100 g čerstvých hříbků, ?100 g lišek, ?200 ml rybího vývaru, ?1 stroužek česneku, ?1 snítka tymiánu



Postup:

1. Filety z kapra opláchneme, osušíme a nakrájíme na jednotlivé porce. Osolíme je, okmínujeme a obalíme v mouce.

2. Na pánvi rozpálíme olej s máslem a kousky kapra po obou stranách opečeme dozlatova. Vyjmeme je a ve výpeku orestujeme nakrájenou cibuli. Přidáme očištěné a nakrájené houby, přilijeme vývar a krátce provaříme.

3. Pak do omáčky vložíme porce kapra a vaříme asi 15 minut. Nakonec přidáme do omáčky tymián a utřený česnek. Podáváme např. s pórkovou rýží.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1331 kJ/318 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pstruh se zeleninou

Suroviny:
800 g brambor, ?sůl, ?4 pstruzi (vykuchaní), ?2 stroužky česneku, ?šťáva a kůra z 1 bio citronu, ?malý svazek ploché petržele, ?4 snítky estragonu, ?4 snítky tymiánu, ?1 malá cuketa, ?16 plátků slaniny



Postup:

1. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme je a necháme okapat.

2. Pstruhy důkladně očistíme, opláchneme a osušíme. Zevnitř i zvenku je potřeme směsí prolisovaného česneku, soli, citronové šťávy a kůry. Do bříšek ryb vložíme bylinky a několik plátků brambor.

3. Cuketu opláchneme a škrabkou na zeleninu z ní nakrájíme tenké plátky. Čtvrtinu z nich rozložíme střídavě se čtyřmi plátky slaniny na prkénko. Položíme na ně pstruha, opatrně ho zabalíme a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Stejně připravíme i ostatní ryby. Obložíme je zbylými brambory a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 2303 kJ/550 kcal

Počet porcí/kusů 4



Candát v alobalu se žampionovou směsí

Suroviny:
800 g filetů z candáta, ?1 citron, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?4 lžíce hladké mouky, ?olej, ?300 g brambor, ?1 lžíce másla

?Žampionová směs: ?1 cibule, ?100 g žampionů, ?2 sterilované okurky, ?20 g sardelové pasty, ?1 snítka petrželky



Postup:

1. Filety z candáta opláchneme, osušíme a nakrájíme na porce. Cibuli nakrájíme najemno, žampiony a okurky nakrájíme na drobné kostičky a petrželku nasekáme. Vše dáme do misky, přidáme sardelovou pastu a dobře promícháme.

2. Do filetů z candáta uděláme zářezy. Pak rybu pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Opečeme ji na rozpáleném oleji.

3. Brambory nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji. Pak je rozdělíme na větší pláty alobalu a položíme na ně opečené porce candáta.

4. Na candáta rozetřeme připravenou žampionovou směs a poklademe ji plátky citronu a pokapeme rozpuštěným máslem. Vše opatrně zabalíme do alobalu a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 25 minut při 190 - 200 °C. Podáváme v alobalu.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1406 kJ/336 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pečený lín se smetanovou omáčkou

Suroviny:
4 malé nebo 2 velké vykuchané líny, ?1 citron, ?sůl, ?1 snítky rozmarýnu, ?drcený barevný pepř, ?máslo na vymaštění pekáčku, ?zeleninový vývar na podlévání, ?100 g anglické slaniny, ?200 ml smetany, ?1 žloutek



Postup:

1. Líny očistíme a na bocích příčně několikrát nařízneme. Vetřeme do nich citronovou šťávu, sůl a najemno nasekaný rozmarýn. Pak je opepříme.

2. Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj ryby. Podlijeme je trochou vývaru a poklademe plátky slaniny. V troubě je při 180 °C necháme péct asi 30 minut. Průběžně je přeléváme výpekem, popř. podléváme dalších vývarem. V polovině doby pečení je otočíme.

3. Před dopečením podlijeme ryby smetanou. Ryby dopečeme. Pak je vyjmeme a rozdělíme na talíře. Do horké omáčky zašleháme žloutek. Omáčku dle potřeby dochutíme a ryby jí na talíři přelijeme.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 2288 kJ/546 kcal

Počet porcí/kusů 4



  • Vybrali jsme pro Vás