Doporučujeme

10 věcí, které jsme nevěděli o limonádě

Sklenice vychlazeného ovocného drinku nebo koly je možná jediná sladkost, které se odmítáte vzdát. Kdy se limonáda vyrobila poprvé a jaké měla účinky, ví Romana Schützová.

1. Nejstarší písemná zmínka o limonádě pochází z Egypta, z období kolem roku 1000 n. l. Popíjeli ji venkované a šlo vlastně o víno z medu a datlí, které smíchali s citronovou šťávou.



2. Slovo limonáda se do češtiny dostalo z románských jazyků, ty jej zase přejaly z perštiny. Výraz označoval osvěžující nápoj z citronů, které rostou na citronovníku limonovém. Dnes už může mít limonáda jakoukoliv příchuť.



3. Už v roce 1676 vzniká v Paříži společnost Compagnie de Limonadiers, která si v téhle metropoli vydobyla monopol na prodej limonády. Její prodejci chodili po ulicích s nádržemi plnými pití a nápoj nabízeli kolemjdoucím. První zmínka o perlivé limonádě pochází z roku 1833.



4. V květnu roku 1879 založil třebíčský rodák Ferdinand Kubeš firmu s názvem ZON, což je zkratka pro Zdravotní Osvěžující Nápoje. Již v prvním roce existence vzniklo 20 000 lahví sodovek a limonád s použitím ovocných sirupů jeho vlastní výroby. Prodávaly se v restauracích a hostincích a musely být řádně vychlazené. ZONka se v Třebíči vyrábí dodnes!



5. Pokud rakousko-uherská císařovna Sissi, která si ostražitě hlídala linii, přibrala byť jen pár deko, naordinovala si netradiční „limonádu“ – šťávu vylisovanou ze šesti kilogramů syrového hovězího masa!



6. Za nejstarší kolovou limonádou stojí lékárník John Pemberton. Ten v roce 1886 vytvořil recept na Coca-Colu, dodnes přísně střežený. Původně ji ovšem propagoval jako řešení bolestí hlavy a únavy. Šlo o jeden z nejžádanějších medikamentů! Konkurenční Pepsi vynalezl v roce 1898 lékárník Caleb Bradham, a to jako lék proti nechutenství. Název pochází ze dvou základních složek limonády – pepsinu a kolových oříšků –, u nás se licenčně vyrábí od roku 1973. Máte ráda Kofolu? Ta vznikla na zadání socialistické vlády. Výzkumný ústav léčivých rostlin měl vymyslet, jak využít přebytečný kofein vznikající při pražení kávy a najít domácí alternativu ke kapitalistickým kolovým nápojům. Obojí vyřešila Kofola, kterou v roce 1960 vyvinul docent Zdeněk Blažek. Hlavní přísadou černého pití je 14složkový sirup Kofo. Do něj patří jablečná a rybízová šťáva, extrakt z lékořice a maliníku, karamel, silice z anýzu, kardamomu, pomeranče a skořice. V porovnání se západními konkurenty má ale o třetinu nižší obsah cukru, až o polovinu míň kofeinu a neobsahuje kyselinu fosforečnou.



7. V doma vyráběných limonádách zůstává spousta prospěšných látek. Jsou nepasterizované a vzhledem k okamžité výrobě i spotřebě nedochází ke ztrátám antioxidantů. Ovocné šťávy jsou plné vitaminu C, A, minerálních látek, jako je hořčík, vápník a draslík, a kyseliny listové. Jejich nevýhoda? Kazí se po nich zuby. Tip: Pijte limonádu nejlépe brčkem a po dopití si hned vypláchněte ústa (snížíte tak kyselost slin).



8. Zajímá vás, co musíte udělat, abyste spálila cukr obsažený v limonádě? Britští vědci to spočítali: 250 kalorií z plechovky limonády o 330 mililitrech rovná se padesát minut běhu nebo 8,5 kilometru chůze!



9. V roce 1975 vypil průměrný Čech za rok 91,6 litru džusů, limonád a minerálek. Nyní je to třikrát tolik.



10. „Když ti život přijde moc kyselej, udělej si z něj limonádu,“ zpívá Beyoncé v jedné písni nového alba Lemonade (Limonáda). A do tohohle pití hvězda i investovala! Dva týdny poté, co vypustila do světa zmíněnou desku, vložila peníze do společnosti WTRMLN WTR, která vyrábí melounové džusy a limonády. Drink je nabitý antioxidanty a bez cukru. 



Témata: ZON
  • Vybrali jsme pro Vás