Doporučujeme

Vejce benedict

| foto: Kulinární studio Bauer Media, Bauer Media

Vejce benedict

Ingredience

8 vajec

vinný ocet

4 žemle (burgerové bulky)

200 g šunky

Na holandskou omáčku:

3 žloutky

100 g rozpuštěného másla

30 g zakysané smetany

sůl

4 snítky estragonu

mletý bílý pepř

šťáva z 1/2 citronu


1. V misce, kterou můžeme postavit na hrnec, prošleháme metlou 3 žloutky se 2 lžícemi octa. Šleháme je v páře do zhoustnutí, aby se voda nevařila. Občas hrnec odstavíme a omáčku na okrajích misky setřeme špachtlí. Hotová holandská omáčka by měla být lehká, nadýchaná pěna, která stéká z metly v podobě hustých provázků.


2. Vmícháme malou naběračku rozpuštěného másla, zašleháme a postup zopakujeme. Pak holandskou omáčku dochutíme zakysanou smetanou, solí, nasekaným estragonem, pepřem a citronovou šťávou. Omáčku promícháme, prohřejeme a ostavíme.


3. Přivedeme vodu k varu, přilijeme 3 lžíce octa. Postupně vkládáme do vroucí vody jednotlivá vejce vyklepnutá do naběračky. Voda se nesmí prudce vařit, vaříme je asi 2 minuty. Pak je vyjmeme a necháme okapat.


4. Na každou polovinu opečené žemle naneseme trochu holandské omáčky, nařasíme plátek šunky, položíme na něj vejce a všechno přelijeme holandskou omáčkou.

 


  • Vybrali jsme pro Vás