Doporučujeme

Vaříme trochu jinak – přirozeně bez lepku a cukru

Zajímá vás zdravý životní styl, toužíte vařit jednoduše a kvalitně? Vyzkoušejte následující recepty.


Dýňový chléb s ořechovým máslem


Potřebujete:

2vejce

1 hrnku pasty z dýňových ořechů

1 hrnku dýňového pyré

4 lžíce olivového oleje

1 lžičku vanilkového extraktu

4 lžíce medu

1 lžičky skořice

špetku soli

muškátový oříšek

1 cm zázvoru

1 lžičku jedlé sody

1 hrnku mandlové mouky


Na ořechové máslo:

1 hrnku másla

1 lžíci medu

1 lžíci pasty z lískových ořechů



1. V kuchyňském robotu nebo mixéru vyšlehejte na hladkou kaši vejce, dýňové pyré, olivový olej, vanilkový extrakt a med. Pak přidejte skořici, sůl, nastrouhanou špetku muškátového oříšku, nastrouhaný zázvor, jedlou sodu, mandlovou mouku a opět vše vyšlehejte.

2. Těsto nalijte do silikonové formy na chleba a pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 50 minut. Pak stáhněte teplotu na 130 stupňů a pečte ještě 30 minut. Než budete chléb vyndávat, zkontrolujte špejlí, jestli je dost propečený.

3. Nechte zcela vychladnout, pak vyklepněte z formy. Máslo nakrájejte na malé kousky a spolu s medem a ořechovou pastou ho vyšlehejte do hladka. Skladujte v lednici, před servírováním včas vyndejte, aby trochu povolilo.




Dýňová kaše s ořechovou směsí a ovocem


Na kaši potřebujete:

2 hrnky dýňového pyré

1 hrnek kokosového mléka

1 lžíci hovězí želatiny v prášku

1 lžičku skořice

2 žloutky

1 banán, rozmačkaný na kousky

Na ořechovou směs:

hrst mandlí, hrst para ořechů, hrst vlašských ořechů, hrst rozinek

1/3 hrnku strouhaného kokosu

1 hrnku černého sezamu

1 hrnku lněného semínka

čerstvé ovoce



1. Ořechy a semínka předem namočte. Dýňové pyré vlijte do kastrůlku,  zalijte kokosovým mlékem, promíchejte a nechte pomalu přivést k varu.

2. Mezitím si připravte směs ořechů – nasekejte je na drobné kousky, dejte do misky, přidejte kokos, semínka a celou směs důkladně promíchejte.

3. Až se začne dýňové pyré vařit, zlumte teplotu a opatrně do kaše přidejte želatinu, vmíchejte žloutky, skořici a sůl. Povařte asi 3 minuty za stálého míchání. Nakonec do kaše vmíchejte rozmačkaný banán.

Kaši servírujte posypanou ořechovou směsí a čerstvým ovocem.

Recept na dýňové pyré: 1 dýně, máslo ghí nebo kokos. olej, sůl


Rozpulte dýni, vydlabte semínka, pokapejte tukem a dejte péct do trouby na 180 stupňů cca na 45 minut, dokud není měkká. Po vychaldnutí rozmixujte dýni na pyré.




Frittata s ovocem


Potřebujete:

1 avokádo nakrájené na plátky

1 hrnek borůvek

1 lžíci skořice

10 vajec

6–8 jahod nakrájených na tenké plátky

1 lžíci tuku na vymazání formy

kulatou formu o průměru 24 cm



1. Formu vyložte pečicím papírem a pokapte olejem. Na dno misky položte nakrájené avokádo a rovnoměrně po celé ploše posypte borůvkami. V misce vyšlehejte vejce, přidejte skořici a znovu zamíchejte.

2. Vejce nalijte opatrně do misky na avokádo a borůvky tak, aby avokádo zůstalo na dně misky. Nakrájené jahody pokládejte na vejce, až pokryjete celou plochu.

3. Dejte do trouby a pečte na 170 stupňů 25–30 minut.

4. Než budete krájet, nechte trochu vychladnout. Servírujte s jogurtem nebo kefírem.




Shaksuka


Potřebujete:

1 středně velkou cibuli

2 červené kapie

2 stroužky česneku

3 zralá rajčata

2 hrnky rajčatového pyré

1 lžičku šťávy z čerstvě vymačkaného citronu

2 sušené chilli papričky/možno vynechat

špetku mletého kmínu

1 celou skořici

3 bobkové listy

sůl

3 vejce

olivový olej

čerstvou petrželku



1. Na větší pánvi rozpalte na mírném plameni olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli.

2. Mezitím si nakrájejte červenou papriku, až bude cibulka dozlatova, přidejte k ní papriku a osmahněte do měkka. Nakrájejte si česnek a rajčata a přidejte na pánev. Přidejte rajčatové pyré, citronovou šťávu, chilli papričky, kmín, skořici, bobkové listy a sůl.

3. Vše zamíchejte a nechte odkryté probublávat. Po 10 minutách vyndejte z pánve skořici a nechte probublávat ještě 30 minut.

4. Nakonec vyndejte z pánve i bobkové listy, osolte, pokud je potřeba, a vyklepněte navrch 3 vejce jako volská oka. Podávejte posypané čerstvou petrželkou.


Vybrané recepty jsou z knihy VAŘÍME TROCHU JINAK. V této původní české kuchařce Jany Dell Plotnárkové a Žanety Kremsy najdete přes sto báječných receptů, které jsou přirozeně bez lepku, cukru a splňují dnešní trend paleo stravování. Vaříme trochu jinak je ideální kuchařkou pro lidi, kteří hledají zdravý životní styl, jednoduchost a kvalitu.



  • Vybrali jsme pro Vás