Doporučujeme

Snadné a levné recepty na přípravu bulguru

Bulgur se hodí do nejrůznější rizot (místo rýže), je možné ho využít do nádivek, jako zavářku do polévky, nebo na přípravu salátů i kaší.

Bylinkový bulgur se špenátem

Suroviny:
200 g bulguru, 500 ml zeleninového vývaru, 200 g čerstvého špenátu, 100 ml olivového oleje, sůl, mletý černý pepř, 3 lžíce vinného octa, hrst pažitky, 8 lístků máty, hrst hladkolisté petrželky, 2 šalotky, 1 svazek ředkviček, 200 g sterilovaného hrášku



Postup:

1. Bulgur nasypeme do misky, zalijeme horkým vývarem, zakryjeme a necháme alespoň 15 minut nabobtnat. Špenát opereme a necháme okapat.


2. V misce promícháme olivový olej, sůl, pepř a vinný ocet. Očištěnou pažitku, mátu a petrželku pokrájíme najemno. Oloupanou šalotku nakrájíme na nudličky, omyté a očištěné ředkvičky na plátky. Hrášek scedíme a necháme okapat.


3. Všechnu zeleninu vložíme do mísy, přidáme bulgur a ochutíme dresinkem. Lehce promícháme a podáváme.


Doba přípravy 25 minut.

1 porce obsahuje 1906 kJ/455 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kedlubny plněné bulgurem

Suroviny:
4 kedlubny, sůl, 100 g bulguru, 1 mrkev, 100 g hrášku, 1 cibule, sůl, mletý černý pepř, oregano, 100 g másla, 4 lžíce hladké mouky, 300 ml mléka, 50 g trvrdého sýra



?Postup:

1. Menší kedlubny oloupeme a nožem vydlabeme část dužiny. Vložíme je do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka.


2. Bulgur propláchneme ve studené vodě a uvaříme podle návodu na obalu. Mrkev a cibuli očistíme a nakrájíme na drobné kostičky.


3. Máslo rozpustíme v hrnci, přidáme hladkou mouku a krátce osmahneme. Zalijeme mlékem a metlou promícháme. Dochutíme solí a pepřem. Připravený bešamel provaříme.


4. V misce smícháme uvařený bulgur, mrkev, cibuli, hrášek a bešamel. Vše dochutíme solí, pepřem a oreganem. Směsí naplníme uvařené kedlubny, posypeme je strouhaným sýrem a krátce zapečeme.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 2043 kJ/488 kcal

Počet porcí/kusů 4



Rajčata plněná bulgurovým salátem

Suroviny:
100 g bulguru, 5 rajčat, kousek salátové okurky, ?1/2 červené cibule, 1 stroužek česneku, asi 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl



?Postup:

1. Bulgur nasypeme do kastrolu s 300 ml vroucí vody a povaříme ho asi 5 minut. Přiklopíme ho, odstavíme a necháme asi 12 minut dojít. Když je měkký, odklopíme ho a dobře promícháme, aby mohla odejít přebytečná pára. Necháme ho zchladnout.


2. Rajčata omyjeme, osušíme a vykrajovačem odstraníme semínka i s částí dužiny. Zespod rajčata lehce skrojíme.


3. Okurku opláchneme a osušíme, cibuli i česnek oloupeme. Okurku i cibuli nasekáme na jemné kostičky a česnek prolisujeme. Vše dáme do mísy a promícháme s olejem a citronovou šťávou. Nakonec přidáme vychladlý bulgur a dle chuti salát osolíme. Rozdělíme ho do rajčatových mističek. Podáváme s čerstvým pečivem.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 270 kJ/64 kcal

Počet porcí/kusů 10



Vegetariánské fazolové hamburgery

Suroviny:
50 g bulguru, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, olivový olej, 1 lžičku římského kmínu, na špičku nože mletého koriandru, 2 konzervy červených fazolí ve slaném nálevu (á 400 g), asi 50 g jemné strouhanky, sůl, ?mletý černý pepř, 4 žemle, 4 listy hlávkového salátu, 8 cherry rajčátek, 200 g hustého jogurtu, dle chuti chilli koření



?Postup:

1. Bulgur připravíme dle návodu na obalu. Hotový ho vsypeme do pánve, přiklopíme a na velmi mírném ohni necháme proschnout. Odstavíme ho a necháme vystydnout.


2. Cibuli s česnekem oloupeme. Cibuli nasekáme nadrobno, česnek prolisujeme. Na pánvi rozehřejeme asi 1 lžíci oleje a zpěníme na něm cibuli. Přidáme česnek s kořením a směs jen krátce orestujeme. Pánev odstavíme.


3. Fazole vyklopíme z plechovky a necháme okapat. Pak je rozmixujeme nahrubo. V misce je promícháme se směsí z pánve a bulgurem. Hmotu dle potřeby zahustíme strouhankou a dochutíme solí a pepřem.


4. Z fazolové hmoty vytvarujeme asi 4 karbanátky a na 30 minut je odložíme do ledničky. Pak je opatrně opečeme na oleji v pánvi. Žemle rozpečeme a rozřízneme. Každou naplníme listem salátu, plátky rajčete a karbanátkem. Podáváme s jogurtem ochuceným trochou soli a chilli kořením.


Doba přípravy 45 (bez proležení) minut.

1 porce obsahuje 2818 kJ/673 kcal

Počet porcí/kusů 4



Bulgurový salát

Suroviny:
200 g předvařeného bulguru, 400 g rajčat, 2 jarní cibulky, 1/2 svazku ploché petrželky, 2 snítky máty, sůl, mletý černý pepř, 1/2 citronu, 4 lžíce olivového oleje



?Postup:

1. Bulgur namočíme asi na hodinu do 300 ml horké vody, necháme nabobtnat a už nevaříme (jiné druhy bulguru připravíme podle návodu na obalu).


2. Rajčata rozkrájíme na osminky a dužinu zbavíme semínek. Polovinu rajčat nakrájíme dále na malé kostičky. Očištěnou cibulku usekáme najemno.


3. Petrželku a mátu omyjeme a nasekáme najemno. Vmícháme do bulguru, přidáme rajčata a cibulku, osolíme, opepříme, ochutíme šťávou z půlky citronu a olivovým olejem. Dobře promícháme a necháme hodinu odležet v chladničce.


Doba přípravy 60 (bez chlazení) minut.

1 porce obsahuje 1022 kJ/244 kcal

Počet porcí/kusů 4



Marocký zeleninový salát s bulgurem

Suroviny:
200 g jemného bulguru, 4 rajčata, 2 jarní cibulky, 1 salátová okurka, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 lžíce nasekaných lístků máty, 4 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce olivového oleje, mletý černý pepř, špetka vegety, sůl, 1 hlávka římského salátu



?Postup:

1. Bulgur propláchneme pod tekoucí vodou a připravíme podle návodu na obalu.


2. Rajčata, jarní cibulku a okurku omyjeme. Rajčata rozčtvrtíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Cibulku nasekáme najemno a okurku nakrájíme na malé kousky.


3. Zeleninu dáme do mísy, přisypeme bulgur a nasekané bylinky. Salát ochutíme citronovou šťávou, olivovým olejem, pepřem, vegetou a solí. Dobře vše promícháme a dáme vychladit do lednice.


4. Salát rozebereme na jednotlivé listy, opláchneme je pod tekoucí vodou a necháme okapat. Listy rozložíme na talíře a rozdělíme na ně vychlazený salát.


Doba přípravy 25 (bez doby chlazení) minut.

1 porce obsahuje 1195 kJ/285 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás