Kukuřičná polévka se sýrem a avokádem
Suroviny:
2 šalotky
1 chilli paprička
40 g másla
400 g kukuřičných zrn
800 ml zeleninového vývaru
sůl
mletý černý pepř
1 avokádo
šťáva z 1 citronu
200 ml 12% smetany
50 g balkánského sýra na posypání
4 snítky koriandru
Postup:
1. Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Chilli papričku zbavíme semínek a nakrájíme ji na tenká kolečka. V kastrolu rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět šalotku. Pak přisypeme kukuřici (část necháme na zdobení) a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut.
2. Avokádo rozpůlíme a odstraníme pecku. Lžící vyloupneme dužninu, nakrájíme ji na kostičky a pokapeme je citronovou šťávou. Koriandr omyjeme, osušíme a lístky otrháme.
3. Nakonec polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Zjemníme ji smetanou, přidáme nakrájenou chilli papričku a krátce povaříme. Polévku dochutíme solí a pepřem. Rozdělíme ji do misek a ozdobíme kostičkami avokáda, rozdrobeným sýrem, zbylou kukuřicí a koriandrem.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 1532 kJ/366 kcal
Počet porcí/kusů 4
Marocká jogurtová polévka s citronem a mátou
Suroviny:
2 červené cibule
4 stroužky česneku
500 g cukety
6 snítek máty
300 g sterilované cizrny
olivový olej
1/2 lžičky drceného římského kmínu
800 ml kuřecího vývaru
sůl
mletý černý pepř
špetka šafránu
400 g bílého jogurtu
2 citrony
2 vejce
Postup:
1. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na tenké plátky. Cuketu omyjeme a nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Mátu omyjeme, osušíme a lístky otrháme. Cizrnu scedíme a necháme okapat.
2. V hrnci rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje a orestujeme v něm cibuli a česnek, přidáme římský kmín a cuketu. Společně asi 2 minuty restujeme. Pak vše zalijeme kuřecím vývarem a přivedeme k varu. Osolíme, opepříme, přidáme šafrán a cizrnu. Vaříme pod pokličkou asi 10 minut.
3. V misce promícháme jogurt s citronovou šťávou a vejci. Polévku odstavíme z plotny, vmícháme jogurtovou směs a dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme lístky máty a podáváme.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1312 kJ/313 kcal
Počet porcí/kusů 4
Vydatná zimní polévka se zeleninou a červenou čočkou
Suroviny:
1 cibuli
100 g mrkve
150 g celeru
300 g brambor
100 g červené čočky
200 g kapusty
olivový olej
3 stroužky česneku
5 snítek tymiánu
kmín
800 ml zeleninového vývaru
400 g sekaných sterilovaných rajčat
sůl
drcený černý pepř
Postup:
1. Zeleninu očistíme, oloupeme a omyjeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev ne kolečka, celer a brambory na kostičky. Červenou čočku propláchneme a necháme okapat. Kapustu omyjeme, vyřízneme košťál a listy nakrájíme na proužky.
2. V hrnci rozehřejeme 3 lžíce oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme mrkev, celer a brambory a společně vše restujeme asi 10 minut. Vmícháme prolisovaný česnek, otrhané lístky tymiánu a kmín. Směs zalijeme vývarem a sterilovanými rajčaty, osolíme a vaříme asi 15 minut. Zhruba v polovině vaření přidáme červenou čočku a uvaříme doměkka.
3. Na závěr do polévky vhodíme kapustu a krátce povaříme. Dochutíme solí a pepřem a podáváme.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1291 kJ/308 kcal
Počet porcí/kusů 4
Francouzská hovězí polévka
Suroviny:
400 g hovězího masa (přední)
400 ml suchého červeného vína
6 karotek
2 petržele
2 cibule
2 brambory
100 g slaniny
1-2 snítky tymiánu
1 snítka rozmarýnu
bazalka
4 kuličky černého pepře
4 kuličky nového koření
olivový olej
hovězí vývar
sůl
mletý černý pepř
Postup:
1. Maso očistíme, vložíme do hrnce a zalijeme červeným vínem. Přidáme všechnu očištěnou zeleninu, tymián, rozmarýn, černý pepř a nové koření. Necháme alespoň hodinu v chladu odležet.
2. Víno slijeme a maso necháme okapat. Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme ji v hrnci na rozehřátém oleji. Přidáme maso a ze všech stran ho opečeme, aby se zatáhlo. Pak přilijeme víno a zvolna vaříme při 160 °C asi 3 hodiny. Podle potřeby doléváme vývar.
3. Ke konci vaření vložíme do polévky zeleninu a vše uvaříme doměkka. Během vaření sbíráme pěnu, která se tvoří na vývaru.
4. Hotový vývar scedíme. Uvařené maso nakrájíme společně se zeleninou na nudličky a vložíme zpět do vývaru. Nakonec dochutíme solí a pepřem a podáváme.
Doba přípravy 200 minut.
1 porce obsahuje 1272 kJ/304 kcal
Počet porcí/kusů 4
Celerová polévka se slaninou
Suroviny:
800 g celeru
1 velká cibule
3 lžíce rostlinného oleje
800 ml drůbežího vývaru
2 bobkové listy
8 snítek tymiánu
100 ml smetany ke šlehání
sůl
drcený černý pepř
100 g plátků anglické slaniny
Postup:
1. Celer a cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky. V hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli.
2. Pak přidáme kousky celeru a orestujeme je. Zalijeme vývarem, přidáme bobkové listy a tymián a přiklopené pokličkou vaříme asi 15 minut, dokud celer nezměkne.
3. Z polévky vyjmeme bobkové listy a snítky tymiánu a rozmixujeme ji dohladka. Nakonec polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem. Podáváme ji s plátky slaniny opečenými nasucho v pánvi.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 1000 kJ/239 kcal
Počet porcí/kusů 4
Pórková polévka s lososem
Suroviny:
600 g brambor
900 ml drůbežího vývaru
2 pórky
80 g másla
200 g chlazeného lososa
rostlinný olej na opečení
200 ml smetany ke šlehání
sůl
mletý černý pepř
Postup:
1. Brambory oloupeme a polovinu nakrájíme na kostičky. Zbylé brambory uvaříme ve vývaru doměkka. Pak vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
2. Pórek očistíme a nakrájíme nadrobno. Ve větším hrnci necháme rozpustit máslo. Orestujeme na něm nakrájený pórek společně s kostičkami brambor. Poté přilijeme rozmixované brambory s vývarem. Vaříme na mírném ohni asi 10 minut.
3. Lososa nakrájíme na kousky, které opečeme z obou stran v pánvi na oleji. Maso pak přidáme do polévky a společně vaříme ještě asi 5 minut. Hotovou polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 1708 kJ/408 kcal
Počet porcí/kusů 4
Tvarůžková cibulačka
Suroviny:
4 cibule
200 g tvarůžků
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
1500 ml hovězího vývaru
2 bobkové listy
1 stroužek česneku
mletý kmín
sůl
mletý černý pepř
4 krajíce chleba
2 lžíce sádla
2 snítky tymiánu
Postup:
1. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na půl kolečka. Tvarůžky nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na nudličky.
2. V hrnci rozehřejeme máslo a cibuli na něm osmahneme téměř dohněda. Přisypeme mouku, orestujeme ji a za stálého míchání zalijeme hovězím vývarem. Přidáme bobkový list, prolisovaný česnek, špetku mletého kmínu, osolíme a pozvolna vaříme asi 30 minut. Pak polévku opepříme a podle chuti dosolíme.
3. Chléb nakrájíme na kostičky a osmažíme je v pánvi na rozehřátém sádle. Horkou polévku spolu s osmaženým chlebem rozdělíme do talířů a posypeme nastrouhanými tvarůžky. Ozdobíme nasekaným tymiánem a podáváme.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 1571 kJ/375 kcal
Počet porcí/kusů 6