Doporučujeme

RECEPTY: Zahřejte se vydatnou polévkou

V sychravých dnech vás netradiční polévka skvěle zahřeje i zasytí.


Kukuřičná polévka se sýrem a avokádem


Suroviny:




  • 2 šalotky


  • 1 chilli paprička


  • 40 g másla


  • 400 g kukuřičných zrn


  • 800 ml zeleninového vývaru


  • sůl


  • mletý černý pepř


  • 1 avokádo


  • šťáva z 1 citronu


  • 200 ml 12% smetany


  • 50 g balkánského sýra na posypání


  • 4 snítky koriandru



Postup:

1. Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Chilli papričku zbavíme semínek a nakrájíme ji na tenká kolečka. V kastrolu rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět šalotku. Pak přisypeme kukuřici (část necháme na zdobení) a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut.


2. Avokádo rozpůlíme a odstraníme pecku. Lžící vyloupneme dužninu, nakrájíme ji na kostičky a pokapeme je citronovou šťávou. Koriandr omyjeme, osušíme a lístky otrháme.

3. Nakonec polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Zjemníme ji smetanou, přidáme nakrájenou chilli papričku a krátce povaříme. Polévku dochutíme solí a pepřem. Rozdělíme ji do misek a ozdobíme kostičkami avokáda, rozdrobeným sýrem, zbylou kukuřicí a koriandrem.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1532 kJ/366 kcal

Počet porcí/kusů 4




Marocká jogurtová polévka s citronem a mátou


Suroviny:




  • 2 červené cibule


  • 4 stroužky česneku


  • 500 g cukety


  • 6 snítek máty


  • 300 g sterilované cizrny


  • olivový olej


  • 1/2 lžičky drceného římského kmínu


  • 800 ml kuřecího vývaru


  • sůl


  • mletý černý pepř


  • špetka šafránu


  • 400 g bílého jogurtu


  • 2 citrony


  • 2 vejce



Postup:

1. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na tenké plátky. Cuketu omyjeme a nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Mátu omyjeme, osušíme a lístky otrháme. Cizrnu scedíme a necháme okapat.


2. V hrnci rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje a orestujeme v něm cibuli a česnek, přidáme římský kmín a cuketu. Společně asi 2 minuty restujeme. Pak vše zalijeme kuřecím vývarem a přivedeme k varu. Osolíme, opepříme, přidáme šafrán a cizrnu. Vaříme pod pokličkou asi 10 minut.



3. V misce promícháme jogurt s citronovou šťávou a vejci. Polévku odstavíme z plotny, vmícháme jogurtovou směs a dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme lístky máty a podáváme.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1312 kJ/313 kcal

Počet porcí/kusů 4




Vydatná zimní polévka se zeleninou a červenou čočkou


Suroviny:




  • 1 cibuli


  • 100 g mrkve


  • 150 g celeru


  • 300 g brambor


  • 100 g červené čočky


  • 200 g kapusty


  • olivový olej


  • 3 stroužky česneku


  • 5 snítek tymiánu


  • kmín


  • 800 ml zeleninového vývaru


  • 400 g sekaných sterilovaných rajčat


  • sůl


  • drcený černý pepř



Postup:

1. Zeleninu očistíme, oloupeme a omyjeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev ne kolečka, celer a brambory na kostičky. Červenou čočku propláchneme a necháme okapat. Kapustu omyjeme, vyřízneme košťál a listy nakrájíme na proužky.


2. V hrnci rozehřejeme 3 lžíce oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme mrkev, celer a brambory a společně vše restujeme asi 10 minut. Vmícháme prolisovaný česnek, otrhané lístky tymiánu a kmín. Směs zalijeme vývarem a sterilovanými rajčaty, osolíme a vaříme asi 15 minut. Zhruba v polovině vaření přidáme červenou čočku a uvaříme doměkka.


3. Na závěr do polévky vhodíme kapustu a krátce povaříme. Dochutíme solí a pepřem a podáváme.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1291 kJ/308 kcal

Počet porcí/kusů 4




Francouzská hovězí polévka


Suroviny:




  • 400 g hovězího masa (přední)


  • 400 ml suchého červeného vína


  • 6 karotek


  • 2 petržele


  • 2 cibule


  • 2 brambory


  • 100 g slaniny


  • 1-2 snítky tymiánu


  • 1 snítka rozmarýnu


  • bazalka


  • 4 kuličky černého pepře


  • 4 kuličky nového koření


  • olivový olej


  • hovězí vývar


  • sůl


  • mletý černý pepř



Postup:

1. Maso očistíme, vložíme do hrnce a zalijeme červeným vínem. Přidáme všechnu očištěnou zeleninu, tymián, rozmarýn, černý pepř a nové koření. Necháme alespoň hodinu v chladu odležet.


2. Víno slijeme a maso necháme okapat. Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme ji v hrnci na rozehřátém oleji. Přidáme maso a ze všech stran ho opečeme, aby se zatáhlo. Pak přilijeme víno a zvolna vaříme při 160 °C asi 3 hodiny. Podle potřeby doléváme vývar.



3. Ke konci vaření vložíme do polévky zeleninu a vše uvaříme doměkka. Během vaření sbíráme pěnu, která se tvoří na vývaru.



4. Hotový vývar scedíme. Uvařené maso nakrájíme společně se zeleninou na nudličky a vložíme zpět do vývaru. Nakonec dochutíme solí a pepřem a podáváme.


Doba přípravy 200 minut.

1 porce obsahuje 1272 kJ/304 kcal

Počet porcí/kusů 4




Celerová polévka se slaninou


Suroviny:




  • 800 g celeru


  • 1 velká cibule


  • 3 lžíce rostlinného oleje


  • 800 ml drůbežího vývaru


  • 2 bobkové listy


  • 8 snítek tymiánu


  • 100 ml smetany ke šlehání


  • sůl


  • drcený černý pepř


  • 100 g plátků anglické slaniny



Postup:

1. Celer a cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky. V hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli.


2. Pak přidáme kousky celeru a orestujeme je. Zalijeme vývarem, přidáme bobkové listy a tymián a přiklopené pokličkou vaříme asi 15 minut, dokud celer nezměkne.



3. Z polévky vyjmeme bobkové listy a snítky tymiánu a rozmixujeme ji dohladka. Nakonec polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem. Podáváme ji s plátky slaniny opečenými nasucho v pánvi.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1000 kJ/239 kcal

Počet porcí/kusů 4




Pórková polévka s lososem


Suroviny:




  • 600 g brambor


  • 900 ml drůbežího vývaru


  • 2 pórky


  • 80 g másla


  • 200 g chlazeného lososa


  • rostlinný olej na opečení


  • 200 ml smetany ke šlehání


  • sůl


  • mletý černý pepř



Postup:

1. Brambory oloupeme a polovinu nakrájíme na kostičky. Zbylé brambory uvaříme ve vývaru doměkka. Pak vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.


2. Pórek očistíme a nakrájíme nadrobno. Ve větším hrnci necháme rozpustit máslo. Orestujeme na něm nakrájený pórek společně s kostičkami brambor. Poté přilijeme rozmixované brambory s vývarem. Vaříme na mírném ohni asi 10 minut.



3. Lososa nakrájíme na kousky, které opečeme z obou stran v pánvi na oleji. Maso pak přidáme do polévky a společně vaříme ještě asi 5 minut. Hotovou polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1708 kJ/408 kcal

Počet porcí/kusů 4




Tvarůžková cibulačka


Suroviny:




  • 4 cibule


  • 200 g tvarůžků


  • 2 lžíce másla


  • 2 lžíce hladké mouky


  • 1500 ml hovězího vývaru


  • 2 bobkové listy


  • 1 stroužek česneku


  • mletý kmín


  • sůl


  • mletý černý pepř


  • 4 krajíce chleba


  • 2 lžíce sádla


  • 2 snítky tymiánu



Postup:

1. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na půl kolečka. Tvarůžky nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na nudličky.


2. V hrnci rozehřejeme máslo a cibuli na něm osmahneme téměř dohněda. Přisypeme mouku, orestujeme ji a za stálého míchání zalijeme hovězím vývarem. Přidáme bobkový list, prolisovaný česnek, špetku mletého kmínu, osolíme a pozvolna vaříme asi 30 minut. Pak polévku opepříme a podle chuti dosolíme.



3. Chléb nakrájíme na kostičky a osmažíme je v pánvi na rozehřátém sádle. Horkou polévku spolu s osmaženým chlebem rozdělíme do talířů a posypeme nastrouhanými tvarůžky. Ozdobíme nasekaným tymiánem a podáváme.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1571 kJ/375 kcal

Počet porcí/kusů 6


  • Vybrali jsme pro Vás