Ingredience1 svazek hladkolisté petrželky Na rizoto: |
1. Listy hladkolisté petrželky a šalvěje, 60 ml olivového oleje a strouhanku promixujeme v mixéru na drobenku. Směs osolíme a opepříme a obalíme v ní vepřovou panenku. Obalenou ji přendáme do pekáčku a vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 190 °C asi 30 minut. Hotovou ji vyndáme z trouby, obalíme v alobalu a necháme 10 minut dojít.
2. Během pečená masa si připravíme rizoto. Vývar přivedeme k varu a udržujeme ho teplý. V kastrolu na zbylém olivovém oleji zesklovatíme nadrobno nasekanou cibulku s česnekem, dokud cibule nezměkne. Přisypeme rýži a opékáme ji na česneku asi 2 minuty, pak zalijeme vínem a mícháme, dokud se víno neodpaří. Pak postupně po naběračkách přiléváme vývar. Mícháme a vaříme asi 20 minut, dokud není rýže krémová a měkká. S poslední dávkou vývaru přidáme i hrášek. Zamícháme, necháme 2 minuty probublat a sundáme z plotny.
3. Do hotového rizota vmícháme ricottu a nastrouhaný parmazán, dochutíme solí i pepřem. Přiklopíme pokličkou a necháme 5 minut odpočinout. Panenku nakrájíme na plátky a podáváme ji s rizotem.