Doporučujeme

RECEPT DNE: Panenka s hráškovým rizotem

| foto: Kulinární studio Bauer Media, Bauer Media

RECEPT DNE: Panenka s hráškovým rizotem

Fantastická kombinace chutí - hráškové rizoto a vepřová panenka. To musíte ochutnat.

Ingredience

1 svazek hladkolisté petrželky
1 hrst lístků šalvěje (nebo 1 lžička sušené)
80 ml olivového oleje
50 g strouhanky
sůl
pepř
400 g vepřové panenky


Na rizoto:
1,5 litru kuřecího vývaru
1 cibule
1 stroužek česneku
300 g kulatozrnné rýže
125 ml suchého bílého vína
130 g mraženého hrášku
120 g ricotty
40 g parmazánu

1. Listy hladkolisté petrželky a šalvěje, 60 ml olivového oleje a strouhanku promixujeme v mixéru na drobenku. Směs osolíme a opepříme a obalíme v ní vepřovou panenku. Obalenou ji přendáme do pekáčku a vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 190 °C asi 30 minut. Hotovou ji vyndáme z trouby, obalíme v alobalu a necháme 10 minut dojít.


2. Během pečená masa si připravíme rizoto. Vývar přivedeme k varu a udržujeme ho teplý. V kastrolu na zbylém olivovém oleji zesklovatíme nadrobno nasekanou cibulku s česnekem, dokud cibule nezměkne. Přisypeme rýži a opékáme ji na česneku asi 2 minuty, pak zalijeme vínem a mícháme, dokud se víno neodpaří. Pak postupně po naběračkách přiléváme vývar. Mícháme a vaříme asi 20 minut, dokud není rýže krémová a měkká. S poslední dávkou vývaru přidáme i hrášek. Zamícháme, necháme 2 minuty probublat a sundáme z plotny.


3. Do hotového rizota vmícháme ricottu a nastrouhaný parmazán, dochutíme solí i pepřem. Přiklopíme pokličkou a necháme 5 minut odpočinout. Panenku nakrájíme na plátky a podáváme ji s rizotem.


  • Vybrali jsme pro Vás