Ingredience500 g vepřového plecka |
1. Maso opláchneme a osušíme. Řepy oloupeme. Do hrnce nalijeme vodu a vložíme do ní řepy a maso. Přidáme koření a sůl a vše přivedeme k varu. Maso i řepu zvolna vaříme, dokud nezměknou. Poté vývar přecedíme. Koření odstraníme a maso s řepou nakrájíme na kousky.
2. Z másla a mouky připravíme v čistém hrnci jíšku. Zalijeme ji vychladlým vývarem z masa (asi 1000 ml) a důkladně rozšleháme. Základ na polévku necháme asi 15 minut provařit.
3. Do polévky vsypeme nadrobno nakrájené okurky a dochutíme ji solí, cukrem a nálevem z okurek. Vmícháme do ní řepu a nakrájené maso. Na ta talíři polévku doplníme plátky vejce a posypeme jarní cibulkou.