Ingredience500 g brambor |
1. Brambory a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Kapustu omyjeme a nakrájíme na širší proužky.
2. Kořenovou zeleninu krátce orestujeme na rozehřátém másle. Přidáme kmín a cibuli a vše osmahneme dozlatova. Zalijeme vývarem, vložíme houby, brambory, kapustu a nakrájený česnek, osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a vaříme asi 15 minut.
3. Mezitím připravíme jíšku. Na pánvi rozehřejeme máslo, zaprášíme ho moukou a za stálého míchání necháme zpěnit. Pak snížíme teplotu a mícháme, dokud jíška nezezlátne. Odstavíme ji a necháme vychladnout.
4. Polévku zahustíme jíškou, dobře rozmícháme a vaříme, dokud není zelenina měkká. Nakonec dochutíme majoránkou, solí a pepřem.