Doporučujeme

Podzimní bramboračka

| foto: Kulinární studio Bauer Media, Bauer Media

Podzimní bramboračka

Ingredience

500 g brambor

2 mrkve

1 petržel

1/4 celeru

1 cibule

200 g čerstvých hub

1/4 menší kapusty

1 lžíce másla

1 lžička kmínu

1000 ml zeleninového vývaru

3 stroužky česneku

sůl

2 lžíce majoránky

mletý černý pepř

Jíška:

2 lžíce sádla

2 lžíce hladké mouky


1. Brambory a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Kapustu omyjeme a nakrájíme na širší proužky.


2. Kořenovou zeleninu krátce orestujeme na rozehřátém másle. Přidáme kmín a cibuli a vše osmahneme dozlatova. Zalijeme vývarem, vložíme houby, brambory, kapustu a nakrájený česnek, osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a vaříme asi 15 minut.


3. Mezitím připravíme jíšku. Na pánvi rozehřejeme máslo, zaprášíme ho moukou a za stálého míchání necháme zpěnit. Pak snížíme teplotu a mícháme, dokud jíška nezezlátne. Odstavíme ji a necháme vychladnout.


4. Polévku zahustíme jíškou, dobře rozmícháme a vaříme, dokud není zelenina měkká. Nakonec dochutíme majoránkou, solí a pepřem.


  • Vybrali jsme pro Vás