Doporučujeme

Hrášková polévka s česnekem

| foto: Kulinární studio Bauer Media, Bauer Media

Hrášková polévka s česnekem

Ingredience

4 šalotky

2 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

400 ml zeleninového vývaru

500 g mraženého zeleného hrášku

snítka čerstvé bazalky

4 stroužky česneku

sůl a mletý černý pepř

1 velké masité rajče

1 lžíce moučkového cukru

1 lžíce vinného octa

50 g anglické slaniny

2 lžíce olivového oleje


1. Šalotku nakrájíme najemno a zpěníme na másle. Přidáme mouku, krátce orestujeme a za stálého míchání zalijeme vývarem. Přidáme hrášek a zvolna vaříme asi 15–20 minut.


2. Pak polévku odstavíme, přidáme bazalku, česnek, rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem.


3. Masité rajče spaříme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Lehce je zaprášíme moučkovým cukrem, vložíme na rozpálenou pánev a nasucho opečeme. Nakonec je zastříkneme vinným octem a osolíme.


4. Slaninu nakrájíme na nudličky a opečeme nasucho na pánvi. Polévku před podáváním asi 5 minut prohřejeme. Rozdělíme ji do misek, přidáme lžíci rajčat a opečenou slaninu a lehce zakapeme olivovým olejem.


  • Vybrali jsme pro Vás