V obchodech nalezneme spousty druhů čokolády, bohužel ne každá je pro nás prospěšná. Zdravá je pouze kvalitní čokoláda, která obsahuje vysoké procento kakaa (75 % a výše). Zpravidla je hořká a neobsahuje velké množství cukru. Pokud si chceme koupit kvalitní čokoládu, je nutné prostudovat její obal!
Recepty na následující lahodné čokoládové dobroty jsme pro vás připravili ve spolupráci s portálem Online Fitness, který se věnuje nejen cvičení, ale celkově zdravému životnímu stylu. Poradí, jak správně cvičit, jíst, ale i pít.
1. Čokoládové kuličky
Potřebujete:
1 balení tučného tvarohu
1 banán
100 g kvalitní hořké čokolády
4 PL strouhaného kokosu
Postup:
Smícháme tvaroh s banánem a vytvoříme těsto, ze kterého tvarujeme kuličky. Necháme je hodinu zchladit. Poté rozpustíme čokoládu, vsypeme do ní 2 PL kokosu a promícháme. Kuličky namáčíme do čokolády a následně obalujeme v kokosu. Necháme přes noc vychladit.
Pokud dáváte přednost ovoci, přečtete si: Tip na letní odpoledne: ovoce ve sklenici
Nebo si radši dáte čokoládovou pěnu? Pak čtěte dál!
2. Čokoládová pěna
Potřebujete:
2 zralá avokáda
30 g kakaa
80 ml mandlového mléka
2 polévkové lžíce medu
1 lžičku vanilkového extraktu
100 g tmavé čokolády
1 lžičku soli
Postup:
Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a mezitím očistíme avokáda. Avokádo smícháme se zbytkem surovin a rozmixujeme. Hotovou směs nalijeme do šálků a přelijeme čokoládou. Necháme vychladit přes noc v lednici.
Čtěte také: 5 receptů na smoothie, která budou chutnat úplně každému
I biskupský chlebíček může být zdravý... Pokračujte ve čtení!
3. Biskupský chlebíček
Potřebujete:
175 g celozrnné mouky
40 g kakaa
4 lžíce medu
2 vejce
2 PL kokosového oleje
3 banány
trochu mléka
Postup:
Troubu předehřejeme na 170 °C a vymažeme trochou kokosového oleje pekáč na chlebíček. Rozpustíme zbytek kokosového oleje a smícháme jej s rozmačkanými banány, medem, vejcem a vše důkladně promícháme. V druhé míse smícháme mouku s kakaem a přidáme do ní tekutou směs. Vše opět promícháme, nalijeme do formy a pečeme přibližně 40 minut dozlatova.
Poslední recept vás čeká na následující straně!
4. Čokoládová poleva
Potřebujete:
1 tabulku hořké čokolády
3 PL kakaa
3 PL mléka
1/2 lžičky vanilkového extraktu
ovoce
Postup:
Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a následně k ní přidáme zbývající suroviny. Vše dobře promícháme, aby byla směs hladká. Polevou můžeme zalít misku s ovocem nebo domácí zmrzlinu.