Doporučujeme

Fantastické těstovinové saláty pro horké dny

Vyzkoušejte naše recepty a zjistíte, že těstovinový salát může být pravou delikatesou.


Těstovinový salát s rajčaty a bazalkou


Suroviny: 300 g těstovin (garganelli), sůl, 2 stroužky česneku, 1 lžíce balsamicového octa rosso, 1 lžička hnědého cukru, špetka drceného pepře, 2 lžíce olivového oleje, 100 g cherry rajčat, 1 svazek čerstvé bazalky, 1 svazek rukoly, 60 g parmské šunky nakrájené na plátky



Postup


1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě na skus. Scedíme je a necháme okapat a dáme do mísy.


2. Česnek utřeme a promícháme s octem, cukrem, solí a pepřem. Nakonec přidáme olej a důkladně promícháme.


3. Rajčátka omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a přidáme k těstovinám společně s nasekanou bazalkou a rukolou. Promícháme a dáme do chladničky.


4. Mezitím opečeme nasucho plátky šunky. Salát rozdělíme do misek, přelijeme zálivkou a poklademe plátky opečené šunky.


Doba přípravy 20 minut.

1 porce obsahuje 1380 kJ/330 kcal

Počet porcí/kusů 4




Těstovinový salát s vepřovou panenkou


Suroviny: 250 g krátkých těstovin (např. penne), sůl, olivový olej, 250 g mražených fazolových lusků, 1 červená cibule, 150 g sterilované pečené papriky, 2 velké listy ledového salátu, 1 malá červená čekanka, hrst lístků rukoly, 50 g slunečnicových semínek, 200 ml zeleninového vývaru, asi 6 lžic bílého vinného octa, dle chuti cukr, drcený černý pepř, 8 plátků vepřové panenky, 100 ml pomerančového džusu, 2 lžíce pomerančové marmelády, dle chuti sójová omáčka



Postup:


1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus. Scedíme je, necháme okapat a v míse je promícháme s troškou oleje.


2. Lusky krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme je, zchladíme studenou vodou a necháme okapat. Oloupanou cibuli nakrájíme jemné měsíčky, papriku na menší kousky. Listy salátů opláchneme, vytřepeme z nich vodu a dle potřeby je natrháme na menší kousky.


3. K těstovinám přidáme fazolky, cibuli, papriku, listy salátů a nasucho opražená slunečnicová semínka. Polovinu vývaru svaříme s octem na polovinu. Dresink dochutíme cukrem, solí a pepřem, necháme ho vychladnout a vmícháme ho do salátu.


4. Medailonky očistíme, osolíme, opepříme a na oleji na pánvi opečeme. Vyjmeme je a výpek zalijeme zbylým vývarem a pomerančovou šťávou. Přidáme marmeládu a šťávu svaříme na polovinu. Nakonec ji dochutíme sójovou omáčkou, popř. solí a pepřem, a necháme v ní prohřát medailonky.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 2193 kJ/524 kcal

Počet porcí/kusů 4




Těstovinový salát s pečenou cuketou a bryndzou


Suroviny: 300 g krátkých těstovin, sůl, olivový olej, 2 malé nebo 1 větší cuketa, 3 lžíce nasekané máty, 3 lžíce nasekané plocholisté petrželky, 100 g černých oliv (vypeckovaných), 200 g bryndzy, 1 citron, mletý černý pepř



Postup:




1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus. Scedíme je a necháme okapat. Vsypeme je do mísy, zakapeme olivovým olejem a promícháme.


2. Cukety očistíme a podélně nakrájíme na tenké plátky. Plátky osolíme a chvíli necháme "vypotit". Pak je osušíme papírovou utěrkou a na grilovací pánvi potřené olejem z obou stran opečeme.


3. Do mísy s těstovinami přidáme bylinky, cukety, olivy a sýr. Vše promícháme a dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 2471 kJ/590 kcal

Počet porcí/kusů 4




Salát s makarony


Suroviny: 300 g makaronů nebo jiných dlouhých těstovin, sůl, 1 lžíce olivového oleje, 60 g rukoly, 80 g jemných plátků sušené šunky, 100 g sušených rajčat v oleji, 40 g parmezánu

?Na dresink: 60 ml olivového oleje, 3 lžíce vinného octa, 1 lžíce ostré hořčice, 1-2 lžičky tekutého medu, 1 lžička lístků tymiánu, čerstvě mletý černý pepř



Postup:

1. Těstoviny uvaříme ve slané vodě podle návodu na sáčku. Uvařené je scedíme a promícháme se lžící oleje.


2. Rukolu opláchneme, necháme okapat a rozdělíme na talíře. Přidáme makarony, na kousky natrhanou šunku a sušená rajčata nakrájená na malé kousky.


3. V misce prošleháme olej, ocet, hořčici a med. Přidáme tymián, sůl a pepř. Salát pokapeme dresinkem a dozdobíme hoblinkami parmazánu.


Doba přípravy 25 minut.

1 porce obsahuje 2622 kJ/626 kcal

Počet porcí/kusů 4




Těstovinový salát s krevetami


Suroviny: 300 g krátkých těstovin (farfalle), sůl, olivový olej, 300 g krevet, 250 g husté zakysané smetany, sůl, mletý bílý pepř, citronová šťáva, ?hrst sekaného kopru, 1 salátová okurka, 1 fenykl



Postup:

1. Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu na skus. Scedíme je, necháme okapat a promícháme je s troškou olivového oleje.


2. Krevety vsypeme do sítka a necháme je rozmrazit. Pak je propláchneme vlažnou vodou a necháme je odkapat. Na troše oleje v pánvi je orestujeme.


3. Smetanu dochutíme solí, pepřem a troškou citronové šťávy a vmícháme do ní kopr.


4. Okurku omyjeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Fenykl očistíme a pokrájíme na jemné nudličky. Vše společně s krevetami a smetanou vmícháme do těstovin.


Doba přípravy 25 minut.

1 porce obsahuje 2486 kJ/594 kcal

Počet porcí/kusů 4




Těstovinový salát s houbami


Suroviny: 250 g těstovin (penne, fusilli apod.), sůl, 30 ml olivového oleje, 400 g hub, 200 g zelených fazolek, 2 jarní cibulky, 1/2 červené papriky, 60 ml červeného vinného octa, mletý černý pepř pepř ?

Bylinkový olej: 1 větvička rozmarýnu, 3 snítky tymiánu, 1/2 svazku petrželové nati, 60 ml olivového oleje




Postup:


1. Těstoviny uvaříme podle návodu výrobce v osolené vodě al dente. Scedíme je, propláchneme vodou a necháme okapat. Pak je nasypeme do mísy, zakapeme lžící oleje a promícháme.


2. Houby a zelené fazolky očistíme a nakrájíme na menší kousky. Jarní cibulku omyjeme a nakrájíme na kousky dlouhé asi 2 cm. Papriku očistíme a nakrájíme na malé kostičky.


3. Bylinky nasekáme najemno, dáme do misky, zalijeme olejem, osolíme a promícháme.


4. Houby orestujeme na zbylém oleji, osolíme a necháme zchladnout. Fazolky uvaříme v osolené vodě, scedíme a propláchneme. Všechnu zeleninu a houby dáme do mísy k těstovinám. Promícháme, zalijeme bylinkovým olejem a dochutíme vinným octem, solí a pepřem.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1865 kJ/445 kcal

Počet porcí/kusů 4




Rychlý těstovinový salát


Suroviny: 300 g krátkých těstovin, sůl, 150 g přírodní jogurtu, 1-2 lžíce olivového oleje, drcený černý pepř, 250 g cherry rajčátek, 1 salátová okurka, 1 svazek jarní cibulky, 120 g goudy v celku, 120 g šunkového salámu v celku, 1 hlávka salátu little gem




Postup:


1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus. Scedíme je a necháme odkapat.


2. Jogurt rozšleháme s olejem. Zálivku dochutíme solí a pepřem a vmícháme do těstovin.


3. Cibulky, okurku a rajčátka očistíme. Cibulky nasekáme, okurku nakrájíme na půlkolečka a rajčátka rozkrojíme. Sýr a šunku nakrájíme na malé kostičky. Vše vmícháme do těstovin.


4. Listy salátu opláchneme a vytřepeme z nich vodu. Pak jimi vyložíme servírovací misky. Salát rozdělíme do misek a podáváme.


Doba přípravy 20 minut.

1 porce obsahuje 2849 kJ/680 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás