Doporučujeme

Dýňové rizoto se špenátem

| foto: Kulinární studio Bauer Media, Bauer Media

Dýňové rizoto se špenátem

Ingredience

750 g dýně (nejlépe hokkaido)

100 g másla

300 g kulatozrnné rýže na rizoto

100 ml bílého vína

400 ml zeleninového vývaru

150 g mascarpone

50 g parmazánu

sůl a mletý černý pepř

hrst mladého špenátu


1. Dýni očistíme, odstraníme semínka a čistou dužinu nakrájíme na kostičky. Polovinu uvaříme doměkka, scedíme a rozmixujeme ponorným mixérem do hladké konzistence.


2. V hluboké pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm zbytek nakrájené dýně. Když začne měnit barvu, přidáme rýži. Společně chvíli orestujeme. Pak rýži zalijeme bílým vínem a na mírném plameni za stálého míchání vaříme, až se víno trochu vstřebá.


3. Poté přilijeme rozmixovanou dýni a část zeleninového vývaru. Stále vaříme na mírném plameni za občasného míchání téměř doměkka. Během vaření přiléváme vývar.


4. Ke konci varu přimícháme mascarpone a ještě chvíli povaříme. Do hotového rizota přimícháme strouhaný parmezán, podle chuti ho osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme baby špenát a podáváme.



Tip: Rizoto by mělo být spíše kašovité. Pokud by bylo příliš husté, můžeme ho zředit vývarem.


  • Vybrali jsme pro Vás