Tohle ovoce se celoročně dováží, takže jeho nespornou výhodou je fakt, že čerstvé seženete, kdykoliv se vám zamane. V případě hroznového vína nejde jen kosmetické účinky. Jeho konzumací prokážete neocenitelnou službu svému zdraví, čerstvé hrozny patří k nejzdravějšímu sezonnímu ovoci vůbec. Tady je pět odpovědí na nejčastější otázky kolem vína:
1. Určitě se hodí k dietě? Vždyť je sladké!
Ano, hodí. Energetický obsah hroznového vína je sice vysoký: 100 g = až 400 kJ a je potřeba mít ho na zřeteli, ale další vlastnosti tohoto ovoce jsou pro hubnutí senzační. Víno má 80 % vody a kromě cukru prakticky žádný tuk. Působí močopudně, odvádí nadbytečnou vodu z těla. Proto tak dobře účinkuje na celulitidu.
2. Raději se zrníčky, nebo bez?
Chcete-li zhubnout, určitě volte odrůdu, ve které zrníčka jsou. Dodají tělu potřebnou vlákninu, která nejen zasytí, ale funguje příznivě i na vylučování a rychlost metabolismu.
3. Bílé, nebo červené?
Záleží na tom, jaký máte cíl. Jestliže vám jde primárně o kila dolů, konzumujte zelené, bílé nebo žluté hrozny. Bobule pomáhají žaludku tvorbou šťáv, játrům i ledvinám. Protože čistí organismus, lépe spalujete. V červených hroznech je pro změnu barvivo podporující krevní oběh a zabraňující zanesení cév.
4. Nahradí hrozny sladkosti?
Je prokázané, že už několik kuliček hroznového vína pomůže překonat primární chuť na sladké, protože stabilizuje hladinu cukru v krvi. Na vinnou révu by si však měli dávat pozor diabetici.
5. Prý působí proti osteoporóze. Opravdu?
Ano. Jde o relativně nový vědecký poznatek. Japonští vědci pod vedením amerického profesora Leroye Creasyho zjistili, že bór, který se v hroznech hojně vyskytuje, pomáhá udržovat vyrovnané hladiny estrogenů i u žen po menopauze. U mladších působí jako prevence proti pozdějšímu řídnutí kostí. Kromě bóru je v hroznech ještě mnoho dalších užitečných prvků, zejména draslíku, železa, kyseliny ellagové (antikarcinogenní sloučenina), vitaminu C aj.
A navíc...
? Pokud budete jíst hrozny dvě hodiny po jídle, snížíte krevní tlak.
? Doporučovaná maximální denní dávka jakýchkoliv hroznů jsou 2 kg nebo 600 ml 100% hroznové šťávy.
? Hrozny nejdou s některými potravinami téměř vůbec dohromady. Především s kysanými mléčnými výrobky, sycenými nápoji nebo alkoholem. Těmto kombinacím se vyhněte. Zato jsou moc dobré například se sýrem.
? Jestliže budete tři až čtyři dny konzumovat 250 g hroznů každé dvě hodiny, důkladně tím pročistíte organismus.