Že diety neumí zázraky, jste si možná už vyzkoušeli. Přesto neházejte flintu do žita! Pokud byste chtěli svoji konfekci zmenšit o nějaké to číslo, do svého standardního jídelníčku jednoduše zařaďte 10 vybraných potravin. A nejde jen o spalování kalorií! Těchto pár favoritů se postará i o to, aby neubývala svalová hmota, a krásně vám vytvarují tělo. A možná budete překvapeni – nečeká vás menu složené jen ze syrové zeleniny. Pro vaše hubnutí jsou důležité například mléčné výrobky, oříšky nebo vajíčka. A naše tipy vám to ještě víc usnadní.
1. Mandle
Čím útočí: bílkoviny, mononenasycené tuky, vitamin E, vláknina, hořčík, kyselina listová, fosfor.
V čem jsou prospěšné: Dlouhodobě zasytí a zmírní pocit hladu. 25 mandlí zasytí na několik hodin, zvlášť když se zapijí sklenicí vody. Pomáhají také vytvářet svalovou hmotu.
Na co dát pozor: Vynechte ty solené a pražené (obsahují sodík, který způsobuje zvýšení krevního tlaku, sůl navíc podporuje celulitidu).
http://gty.im/171292794
2. Mléčné výrobky
Čím útočí: vápník, vitamin A a B, fosfor, draslík, riboflavin
V čem jsou prospěšné: Je prokázáno, že lidem, kteří při hubnutí denně vypijí tři 2dl sklenice polotučného mléka, díky obsahu vápníku ubude na váze téměř 2x více kilogramů než lidem, kteří mléko nepijí. Navíc si zpevníte kosti.
Na co dát pozor: Vyhýbejte se plnotučnému mléku.
Tip: Na první místo z mléčných výrobků dejte mléčné tekutiny – zaplní žaludek a dají vašemu mozku signál, že jste sytí.
http://gty.im/184102914
3. Fazole
Čím útočí: vláknina, bílkoviny, železo, kyselina listová
V čem jsou prospěšné: Výborně zasytí, jsou nízkokalorické, pomáhají spalovat tuky, napomáhají tvorbě svalů a upravují trávení.
Na co dát pozor: Vyhněte se smaženým fazolím – obsahují nasycené tuky.
Tip: Několikrát týdně fazolemi nahraďte maso.
http://gty.im/157426812
4. Vejce
Čím útočí: bílkoviny, vitamin B, vitamin A
V čem jsou prospěšné: Dlouhá léta byla vajíčka obviňována, že jsou příčinou zvýšené hladiny cholesterolu v organismu, ale při rozumné konzumaci zdravého člověka neohrozí a pomáhají při spalování tuků. A obsahem bílkovin hrají vejce prim – více jich najdete už jen v hovězím mase.
Na co dát pozor: Pokud však zvýšenou hladinou cholesterolu trpíte, raději je z jídelníčku vyřaďte.
http://gty.im/100003456
5. Brokolice
Čím útočí: vláknina, vitamin C, minerální látky
V čem je prospěšná: Je bohatým zdrojem antioxidantů – pročišťuje tělo, z veškeré zeleniny nejvíc odbourává cukry.
Na co dát pozor: Vyvarujte se smažení.
Tip: Zaměřte se na růžičky brokolice – jsou 3x výživnější než ostatní části.
http://gty.im/184290320
6. Celozrnný chléb
Čím útočí: vláknina, bílkoviny, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B, vitamin E, hořčík, zinek, draslík, železo, vápník
V čem je prospěšný: Zamezuje ukládání tuků.
Na co dát pozor: Nepleťte si jej s máslovými houskami posypanými semínky. Celozrnný chléb se pozná nejen podle barvy. Pravé žitné pečivo je těžké a spíše tvrdé.
http://gty.im/583689426
7. Ovesné vločky
Čím útočí: polysacharidy, vláknina
V čem jsou prospěšné: Obsahují snadno rozpustnou vlákninu, která vstřebává tekutiny a zaplňuje žaludek na delší dobu než nerozpustná vláknina obsažená například v zelenině. Zároveň jsou však dietní a lehce stravitelné. Působí proti obezitě i cukrovce.
Na co dát pozor: Vyhýbejte se obilným lupínkům s přídavkem cukru.
Tip: Vhodné jsou zejména k snídani, pár hodin před zahájením pohybové aktivity nebo k večeři.
http://gty.im/509209902
8. Burákové máslo
Čím útočí: bílkoviny, mononenasycené tuky, vitamin E, niacin, hořčík
V čem je prospěšné: Zmenšuje pocit hladu, zasytí na dlouhou dobu a mírní pocit chuti na potraviny s vysokým obsahem tuků. Mimo to pomáhá obnovit svalovou hmotu a zamezuje tvorbě vrásek.
Na co dát pozor: Vyhýbejte se burákovému máslu s dodatkem cukru.
Tip: Dopřejte si jej třeba v sendviči z křehkého chleba, rýžových sušenek nebo v palačinkách.
http://gty.im/816233382
9. Olivový olej
Čím útočí: mononenasycené tuky, vitamin E
V čem je prospěšný: Obsahuje zdravé nenasycené tuky, a proto dokáže zmírnit pocit hladu. Pomáhá rychleji spalovat tuky a umožňuje držet pod kontrolou hladinu cholesterolu.
Na co dát pozor: Tvrdému margarínu a sádlu se vyhněte obloukem.
Tip: Nakrájejte rajčata na plátky, proložte mozzarelou, ozdobte čerstvou bazalkou, opepřete, lehce osolte a zakapejte olejem.
http://gty.im/585601190
10. Libové maso
Čím útočí: proteiny, železo, zinek, kreatin (v hovězím mase), mastné kyseliny omega-3 (v rybách), vitamin B, fosfor, draslík
V čem je prospěšné: Libové maso obsahuje největší množství kreatinu, látky, která je odpovědná za růst svalové hmoty (nejvíce jej najdeme v hovězím zadním a hovězím předním). Obecně platí, že čím máte větší svalovou hmotu, tím rychleji funguje i metabolismus. Ryby, a zejména tuňák, obsahují mnoho mastných kyselin omega-3, a ty snižují hladinu leptinu, hormonu, který hromadí zásoby tuku.
Na co dát pozor: Vyhněte se bůčkům, sušenému masu, krkovičce, žebrům.
Tip: Doplňte pokrmy z masa mletým lněným semínkem, které je také velkým zdrojem omega-3 mastných kyselin.
http://gty.im/184910692