Doporučujeme

Kulinářská setkání Romana Vaňka na Českém rozhlase Dvojka

| foto: Archiv, Bauer Media

Kulinářská setkání Romana Vaňka na Českém rozhlase Dvojka

Oblíbený seriál Dějiny kuchyně s Romanem Vaňkem pokračuje druhou sérií. Dvojici průvodců Iva Bendová, Roman Vaněk doplnil docent Martin Franc z Masarykova ústavu a archivu Akademie věd ČR. To všechno v novém čase, každou středu krátce po 14. hodině v pořadu Odpoledne s Dvojkou.

Náplní pořadu je seznámit posluchače s historií domácí i světové kuchyně prostřednictvím soukromé sbírky Romana Vaňka a pro upřesnění doby, ze které pochází vzácné menu, se připojí historik.

„Spolupráce s Romanem Vaňkem mě napadla v momentě, kdy jsem poznala jeho obrovskou sbírku jídelních lístků čítající na čtyři tisíce různých menu, nejstarší lístek má asi dvě stě let. Vracet se do naší i světové historie kuchyně je nejenom poučné, díky docentovi Francovi i zábavné. Umí k přesnému datu najít neuvěřitelné dobové zajímavosti, které zařazujeme do pořadu formou dialogu tří lidí v kombinaci s hudbou té doby,“ říká vedoucí programu Dvojky ?a autorka pořadu Kateřina Dvořáková.

Úvodní díl nové řady úspěšného seriálu zavedl posluchače do restaurace Metro na Národní třídě, patřící Václavu Kleinhamplovi. Vrátili se tak do roku 1935 a podávalo se čtyřchodové menu za 9,50 nebo pětichodové za 12 korun. Dozvěděli se informace o tehdejší gastronomii, ale získali ?i přehled o dané době v širším historickém kontextu. A to doslova.

I s další lahůdkou zůstanou tvůrci seriálu v Československu. Zavedou posluchače na slavnostní večeři k otevření severní části ruzyňského letiště, která se konala 15. června 1968. Menu nabídne pěnu z kuřat, vařeného pstruha na másle, pařížské brambůrky, ale i anglickou svíčkovou.

„Do jídelníčků se promítají nejrůznější dobové fenomény, což nám umožňuje nahlédnout do společenského dění a kultury v různých epochách. Naším cílem je ukazovat zajímavé a někdy možná překvapivé historické souvislosti, ale také posluchače příjemně naladit a možná jim i trochu zvednout apetit,“ doplňuje Martin Franc z Masarykova ústavu a archivu Akademie věd ČR.

Náplň dalších dílů seriálu Dějiny Kuchyně s Romanem Vaňkem už neprozradíme. Naladit si ho můžete každou středu krátce po 14. hodině na vlnách Českého rozhlasu Dvojka, starší díly pořadu najdete v iRadiu v celodenních záznamech.


  • Vybrali jsme pro Vás