Český majitel zachrání vyhořelý zámek v Maršově, na zimu dostane střechu

  8:30
Vyhořelý zámek v Horním Maršově na Trutnovsku získá od ruského majitele pražská firma Nové Zálesí. Podle ředitele josefovských památkářů je záchrana bývalého sídla šlechticů na dobré cestě. Policie ze založení požáru dosud nikoho neobvinila.

Ještě před nástupem zimy má nový majitel začít s opravami, které památku zajistí před dalším poškozením. Původně barokní budova, postavená v roce 1792, je od srpnového požáru bez střechy a zima by mohla napáchat ještě větší škody.

Oheň 19. srpna zničil kompletní střechu, věž a část stropů. Nejméně poškozené zůstalo nejstarší jižní křídlo se zdobenými štukovými stropy v prvním patře. Experti brzy po zahájení vyšetřování vyloučili technickou závadu.

Nalezené látky podporující hoření dokládají, že zámek někdo zapálil. Nemovitost nebyla pojištěná, takže cílem požáru nebyl pojistný podvod.

Společnost Nové Zálesí se sídlem v Praze měla s ruským majitelem památky podepsánu předkupní smlouvu na 12 milionů korun už před srpnovým požárem. Podle Radka Hyského ze společnosti Majordomos, která prodej nemovitosti zajišťuje, jsou v současnosti obě strany na transakci dohodnuty.

„Do konce letošního roku nebo začátkem příštího roku bude nemovitost převedena v katastru nemovitostí na nového majitele,“ potvrdil realitní makléř. Kvůli nutnému zastřešení je finální cena podle něj o něco nižší, než na které se obě strany dohodly před požárem. Konkrétní částku makléř neuvedl.

Prodej zámku je příslibem, že roky opuštěná budova najde nové využití. „Vím, jaké plány s ní nový majitel má, ale zatím to prozrazovat nebudu. Na to je ještě dost času,“ prohlásil Radek Hyský.

Národní památkový ústav (NPÚ) v Josefově spolupracuje s vlastníky zámku.

„Současný i budoucí majitel objektu projevili snahu udělat maximum pro zajištění zámku, aby bez zastřešení zrychleně nechátral. S dosavadním vývojem jsme spokojeni, protože jsem se obávali, že se to z různých důvodů do zimy nemusí stihnout,“ řekl ředitel josefovského pracoviště NPÚ Jiří Balský.

Na konci minulého týdne se v Horním Maršově sešli zástupci památkové péče, trutnovského úřadu a projektant, který už připravil návrh na zajištění budovy. 

„Je to připravené solidně a doporučíme takto zámek zajistit. Musím ocenit aktivní přístup budoucího vlastníka. Záchrana v první etapě spočívá v provizorním zastřešení, aby se maximum vody odvedlo mimo a nezatékalo do částí, které požárem nebyly poškozeny. Není to projekt na celkovou obnovu, věřím, že ten bude následovat. Jeho příprava však bude časově náročnější,“ poznamenal Balský.

Zachování historických konstrukcí

Navzdory silnému poškození zámek dál zůstává památkově chráněný, což musí nový vlastník při rekonstrukci zohlednit. To však nevylučuje zámek přeměnit například na hotel. Od konce druhé světové války do 80. let minulého století v něm sídlila internátní škola v přírodě. 

„Památková ochrana nebrání zámek využít k jakékoli formě bydlení, ať už to bude hotel, penzion, vzdělávací středisko, nebo privát. Nedokážu si však představit, že by se jižní křídlo, které je pojaté jako reprezentativní šlechtické sídlo, mohlo přestavět na byty. Obnova zámku musí respektovat jeho svébytný charakter, maximum dochovaných konstrukcí i zachování historických interiérových doplňků,“ vysvětlil ředitel josefovské pobočky NPÚ.

Policie srpnový požár stále vyšetřuje. Viníkovi v případě dopadení hrozí až šestileté vězení. „Pracujeme jak s variantou, že požár někdo úmyslně založil, tak s verzí, že vznikl nedbalostním jednáním. Dosud ale nebyl nikdo obviněn,“ sdělil mluvčí trutnovské policie Lukáš Vincenc.

Zámek v Horním Maršově vznikl v pozdně barokním slohu s prvky nastupujícího klasicismu v roce 1792 na místě panského domu. Alfons Aichelburg jej v roce 1869 rozšířil a přestavěl v novorenesančním stylu. Centrální schodiště na jižním průčelí, které se stalo jedním z poznávacích znamení památky, nechali mezi lety 1906 a 1910 přistavět tehdejší majitelé Czernin-Morzinové. 

Od roku 1940 obývala část zámku organizace Hitlerjugend, v roce 1945 byl objekt zkonfiskován. O dva roky později budovu získal místní národní výbor, až do 80. let v ní byla internátní škola v přírodě. V roce 1964 se zámek stal památkou. V polovině 90. let ho obec prodala do soukromých rukou. 

„V posledních letech zámek už byl nejen bez využití, ale i bez základní údržby. Stavebně technický stav však zůstal relativně dobrý, do objektu nezatékalo, okenní i dveřní výplně plnily svou funkci,“ uvedla Eva Macková z NPÚ Josefov.

  • Nejčtenější

Přemalovaná dívčí prsa probudila Hradec. Vzniká streetartový festival

28. dubna 2024  8:26

Před rokem v dubnu si desítky Hradečanů na mostě u soutoku Labe s Orlicí fotografovaly malbu dívky...

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ministr zamítl rozklady obce Všestary a občanů proti stavbě D35 u Hradce

25. dubna 2024  9:54

Ředitelství silnic a dálnic má pravomocné stavební povolení na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Stát nalije miliardy do kolejí k automobilce v Kvasinách, práce začnou letos

30. dubna 2024  7:05

Rozdělené město, kde řidiči mnohdy stojí desítky minut před železničními závorami, se možná už...

Z přírodních krás byly loni nejlákavější Adršpašské skály, víc než před covidem

29. dubna 2024  15:55

Nejnavštěvovanějším přírodním turistickým cílem v Česku se loni opět staly Adršpašské skály v...

Teď už potřebujeme emoce na maximu. Hraje se play off, říká Trpišovský

29. dubna 2024  10:20

Třetí zaváhání už nedovolil. Tentokrát výrazně rotoval sestavou a vyplatilo se. „Cítili jsme, že...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...