Recidivista z Vrchlabí si za násilné útoky u nádraží odpyká 12 let a ústavní léčení

  • 4
Jakub Martin z Vrchlabí si odpyká 12 let vězení za to, že pod vlivem alkoholu a drog bodl do krku jiného muže, dalšího zbil a své známé vyhrožoval smrtí. Trest, jehož součástí je i ústavní protialkoholní a protidrogová léčba, mu pravomocně potvrdil pražský vrchní soud.

Muž je recidivista dlouhodobě závislý na omamných látkách. Při svém loňském řádění s nožem u vrchlabského autobusového nádraží spáchal za jediný večer čtyři různé trestné činy.

Královéhradecký krajský soud podle odvolacího senátu při ukládání dvanáctiletého trestu správně zohlednil jako významnou polehčující okolnost, že se Martin přiznal. „Jinak by při sazbě 10 až 18 let bylo na místě uložení trestu kolem 15 let odnětí svobody,“ podotkl soudce Petr Smrž.

Martin 12. května 2023 nejprve bezdůvodně napadl muže, který seděl na lavičce. Přiložil mu nůž ke krku, řekl mu, že ho „asi podřízne“ a lehce ho řízl. O hodinu později stejného muže z lavičky srazil a zbil a zkopal ho tak, že mu zlámal kosti v obličeji.

Poté s nožem pronásledoval ženu, která o něm podle něj roznášela pomluvu, že je „fízláckej práskač“. Nakonec se bez jakéhokoliv předchozího konfliktu pokusil zavraždit vrstevníka, kterého záchranáři museli kvůli silnému krvácení z krku letecky převést k operaci.

Celkem 15 záznamů v rejstříku

Obžalovaný si odvolání podal proti výši trestu a umístění do věznice se zvýšenou ostrahou. Vysvětlil to tak, že se obává narušení rodinných vztahů se svými dvěma syny. „Toto je moje životní prohra, které upřímně lituji,“ řekl šestatřicetiletý muž odvolacímu senátu.

Martin užívá drogy od svých 17 let, bez adekvátní léčby není podle znalců jeho pobývání na svobodě bezpečné pro společnost. Muž má v rejstříku trestů 15 záznamů za různorodou trestnou činnost, z toho osmkrát byl ve vězení. Tentokrát ho soud shledal vinným z pokusu o vraždu, pokusu o těžké ublížení na zdraví, nebezpečného vyhrožování a výtržnictví.

„Máme za to, že při opakovaných trestech v režimu s ostrahou žádná náprava obžalovaného nenastala, naopak trestná činnost vygradovala ve velmi závažnou. Těžiště nápravy bude spočívat spíše v úspěšnosti ochranného léčení,“ uzavřel soudce.

,