ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Vězeň, který zranil dozorce ve Valdicích těžkými dveřmi, dostal dalších pět let

  • 3
Dalšími pěti lety ve věznici s ostrahou potrestal Krajský soud v Hradci Králové agresivního vězně z Valdic. Při bezpečnostní prohlídce loni v květnu napadl dozorce a hodil po něm dvacetikilové kovové dveře. Dozorce skončil na měsíc v pracovní neschopnosti.

Třiatřicetiletý trestanec odešel od soudu s úhrnným trestem za pokus zločinu těžkého ublížení na zdraví a zločin násilí proti úřední osobě. Dostal pět let ve věznici s ostrahou, navíc musí uhradit škodu.

„Obžalovaný je povinen uhradit poškozeným, a to Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra ČR, majetkovou škodu v celkové výši 4 123 korun a Vězeňské službě ČR, Věznici Valdice, majetkovou škodu v celkové výši 26 613 korun,“ stojí v rozsudku.

Obhájkyně obžalovaného ani státní zástupkyně se proti rozsudku neodvolaly, takže verdikt je pravomocný.

Incidenty ve Valdicích

Násilí ve valdické věznici, kde si tresty odpykávají pachatelé těch nejtěžších zločinů, není ničím výjimečným.

Poměrně často se tam napadají vězni navzájem a útočí třeba zbroušenou polévkovou lžící, občas odsouzení zaútočí na dozorce.

I samotní dozorci se však před soudem zpovídali z údajného násilí páchaného na vězních.

K napadení došlo loni 4. května před devátou hodinou ranní na chodbě valdické věznice, když uvnitř cely probíhala bezpečnostní prohlídka. Vězeň uchopil volně o zeď opřené kovové dveře vážící 20 kilogramů, zvedl je nad hlavu a bezdůvodně se s nimi rozeběhl směrem k dozorci.

Dveře po dozorci prudkým pohybem hodil, ale nedohodil je až na něj, takže dopadly na dlažbu vedle něho. Od dlažby se odrazily a zranily dozorce na noze. Utrpěl hematom a oděrku nad vnitřním kotníkem s nutností ošetření na chirurgické ambulanci. Měsíc byl v pracovní neschopnosti.

„Poté se ještě rozeběhl proti poškozenému s úmyslem jej fyzicky napadnout,“ uvádí dále obžaloba. Dozorci se podařilo pomocí donucovacích prostředků a dalších kolegů svalit agresora na zem a spoutat mu ruce.

Vězeň byl již v minulosti za takový čin pravomocně odsouzen, v roce 2016 ho zlínský soud potrestal za těžké ublížení na zdraví čtyřmi a půl lety.