Diskuze

Větrným mlýnem kdysi zatopili. Sekerníci chystají repliku v Krňovicích

V okolí Třebechovic pod Orebem na Hradecku vyroste větrný mlýn. Původní památka zanikla roku 1947, její replika se vrátí po 70 letech. Postaví ji tesaři v Podorlickém skanzenu v Krňovicích. Dřevěný mlýn bude vysoký téměř 11 metrů. Perutě rotoru budou prosekávat vzduch až ve výšce pětipatrového domu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SK

Větrné mlýny a vodní hamry na řekách byly ve své době především výrobním podnikatelským zařízením živnostníků! Dnes se z toho dělá a stává atrakce. Přejme sekerníkům, aby jejich turistická atrakce vydržela a přečkala dobu aspon jako české mosty a lávky přes řeky. Bez údržby a oprav totiž osud tohoto větráku bude v době vnuků podobný jeho předloze, dřevomorka je prevít a dokáže se schovávat dost dobře.

0 0
možnosti
Foto

A to se otacela podle smeru vetru cela ta budova? Vzdycky jsem videl jen kulate mlyny, ktterym se otacely lopatkyy spolu se strechou.

0 0
možnosti
Foto

J25i55ř28í 12E79r31b86e20n

18. 7. 2018 10:11

Ano, otáčela se celá budova okolo centrálního sloupu. Proto se tomu mlýnu také říká sloupový, jinak též mlýn německého typu.

Ten s pevnou budovou a otočnou střechou je mlýn holandského typu a i v ČR je dnes běžnější, protože je mnohem trvanlivější.

0 0
možnosti