Slepice v domě chovatelky v Borovničce u Dvora Králové nad Labem. | foto: SVS

Chovatelce odebrali přes 200 týraných zvířat, slepice žily i v kuchyni

  • 0
Problémové chovatelce z Borovničky u Dvora Králové nad Labem odebrali veterinární inspektoři přes dvě stovky zbídačelých zvířat různých druhů. Poníci, kozli, slepice, psi, kočky a další zvířata žila v nevyhovujících podmínkách, trápily je nemoci a záněty.

Veterinární inspektoři z Královéhradeckého kraje navštívili spolu se zástupci obce a policie chovatelkuv druhé polovině srpna. Ze zcela nevhodných podmínek jí odebrali velké množství zvířat. Téměř dvě stovky slepic, 11 psů a 12 koček, dva poníky, tři kozly, husu, perličku a tři křepelky putovali k jiným chovatelům.

„Množstvím odebíraných zvířat i pestrou druhovou skladbou se jedná o zcela mimořádný a závažný případ,“ podotkl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Krajská veterinární správa pro Královéhradecký kraj podala na chovatelku v dubnu letošního roku na základě zjištění z předchozích kontrol trestní oznámení.

Chovatelka nespolupracovala

„Případ byl velmi složitý, chovatelka opakovaně s veterinárními inspektory nespolupracovala, nevpouštěla je do objektu a vždy předváděla jen část zvířat,“ uvedl mluvčí SVS.

Součástí trestního oznámení byl také návrh, aby státní zástupce umožnil u chovatelky domovní prohlídku, při níž by bylo možné zjistit skutečný počet a zdravotní stav zvířat a chovatelské podmínky uvnitř budovy. Při kontrole provedené na začátku letošního roku totiž inspektory chovatelka opět nevpustila do budovy, ze které se šířil nepříjemný zápach amoniaku.

Podle veterinárních inspektorů chovatelka hrubě zanedbávala veterinární péči. Zvířata chovaná ve zcela nevhodných podmínkách trpěla nejrůznějšími neduhy a záněty. Městský úřad Dvůr Králové nad Labem proto během srpnové návštěvy rozhodl o odebrání všech zvířat a jejich umístění do předběžné náhradní péče v různých zařízeních v Čechách i na Moravě.