Vasil Sivák u hradeckého krajského soudu (27. prosince 2022)

Vasil Sivák u hradeckého krajského soudu (27. prosince 2022) | foto: Ladislav Pošmura, MF DNES

Zakuklenec s vidlemi se v noci vloupával ke stařenkám, dostal 9,5 roku

  • 13
Krajský soud v Hradci Králové poslal do vězení na 9,5 let Vasila Siváka za loupeže v rodinných domech převážně na Náchodsku. Dovnitř se vloupával v noci v kukle. Vybíral si domy, kde bydlely seniorky. Vyděšené ženy budil, vyhrožoval jim nožem a zabitím, některé napadl a mlátil. Okrádal je o peníze i šperky.

Šestatřicetiletého recidivistu s devíti záznamy v trestním rejstříku přivedli do soudní síně z vazby.

Dokazování se však nekonalo, obžalovaný přistoupil na prohlášení viny, které státní zástupce i soud přijali. Obžalovaný se rozhodl, že souhlasí s obžalobou i právní kvalifikací a že uzavře dohodu o vině a trestu. Kromě nepodmíněného trestu má přepadeným ženám zaplatit zhruba 580 tisíc korun. Rozsudek je pravomocný.

Loupeží se Vasil Sivák dopouštěl od roku 2019 až do loňska. V prvním případě v Broumově u domu vypnul přívod elektřiny, po žebříku vylezl na balkon, vypáčil dveře, vnikl do domu a v ložnici probudil majitelku. Řekl jí, že jí neublíží, když mu dá šperky a peníze.

Na další štaci v Křinicích si vzal kromě kukly a rukavic také vidle. Vypáčil sklepní okénko a v ložnici přistoupil k poškozené, která ležela na posteli. Vyhrožoval jí, a když mu odmítla dát peníze, udeřil ji nejméně čtyřikrát do obličeje. Nakonec mu dala obálku s úsporami, kde bylo 112 tisíc korun.

„U poškozené se rozvinula posttraumatická stresová porucha v těžké formě,“ uvedl státní zástupce Milan Vacek.

Oběť vozil po poštovních pobočkách

Další oběť z Náchodska, kterou Sivák napadl, raději dělala, že ztratila vědomí, aby jí ještě víc neublížil. Jiné ženě z Havlíčkobrodska dal na krk kuchyňský nůž a hrozil jí, že ji podřízne.

„Chtěl peníze, a když odmítla, udeřil ji opakovaně dlaní ruky do obličeje,“ uvedl žalobce.

Poškozené z Martínkovic vyhrožoval, že jí zapálí barák, pokud mu nedá peníze. Protože mu tvrdila, že doma nic nemá a že hotovost může vybrat až další den na poště, sebral jí mobil a rozkázal jí, aby se neopovážila volat policii a pro peníze další den zašla.

„V Broumově před poštou na poškozenou, která se ze strachu z vyhrůžek obžalovaného skutečně dostavila, čekal, a protože ještě nebylo otevřeno, vozil ji autem po dalších pobočkách pošty v okolí,“ stojí ve spisu. V jedné z nich se nakonec ženě podařilo vybrat 35 tisíc, které jí Sivák hned zabavil.

Stydím se, řekl obžalovaný

Několik poškozených má z loupeží trauma, bojí se chodit ven, nebo naopak nechtějí být v bytě samy. U některých se projevila posttraumatická stresová porucha.

„Za své činy se stydím, mrzí mě to,“ řekl Sivák v úterý stručně ještě před vynesením rozsudku.

Kromě loupeží a porušování domovní svobody byl v jiné věci obžalovaný z vydírání a z podvodu ve stadiu pokusu. Hrozilo mu až dvanáct let vězení.

Sivák si od roku 2013 odpykával šestiletý trest za to, že se dostal do potyčky s druhem své matky, který po rvačce zemřel. Podmíněně propuštěn byl o čtyři roky později.