Zahájení lyžařské sezony na Černé hoře v Janských Lázních (1. prosince 2023)

Zahájení lyžařské sezony na Černé hoře v Janských Lázních (1. prosince 2023) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Sjezdovky v Krkonoších a Orlických horách vytrvale zasypává nový sníh

  • 0
Lyžaři v Krkonoších a Orlických horách dostali předčasný vánoční dárek. Po oblevě v minulých dnech vylepšuje stav sjezdovek v hlavních horských střediscích vytrvalé sněžení. Díky tomu se ještě před Vánoci bude lyžovat také v Černém Dole a Velké Úpě. Ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou a na Černé hoře je v provozu většina páteřních sjezdovek. Leží na nich až metr sněhu.

SkiResort Černá hora - Pec ode dneška rozšiřuje provoz a nabídne už více než 20 kilometrů sjezdovek. Poprvé v sezoně se bude lyžovat také ve Velké Úpě, Svobodě nad Úpou a Černém Dole. Na svazích leží od 40 do 100 centimetrů sněhu. Husté sněžení přišlo po oblevě jako na zavolanou.

„Výrazně nám to pomůže, navíc má sněžit i v dalších dnech. O víkendu by mělo mrznout, takže budeme dosněžovat další sjezdovky a dál rozšiřovat provoz. Lyžařské podmínky budou o letošních Vánocích mnohem lepší než v loňském roce,“ sdělil ředitel SkiResortu Jakub Janda.

V Peci pod Sněžkou je v provozu většina hlavních sjezdovek, jezdí lanovky Hnědý vrch a Zahrádky Express, vleky Javor, U Lesa, Javořák. V pátek v sobotu bude na Javoru večerní lyžování. Na Černé hoře se lyžuje na Andělu, Hofmankách, Ford Černohorské, Zalomené a Sportu 1.

1. prosince 2023

Z Janských Lázní jezdí na vrchol kabinová lanovka, v provozu je šestisedačka Hofmanky Express. V Janských Lázních se dnes otevře dětská lokalita Formánky, od zítřka pojede také sedačková lanovka Protěž. Od neděle areál plánuje otevřít také čtyřkilometrovou sáňkařskou cestu.

Otevře i Špičák a Portášky

Den před Štědrým večerem zahájí sezonu další areály. V Černém Dole se otevře sjezdovka Špičák se sedačkovou lanovkou a Veronika v dětské lokalitě. Ve Velké Úpě budou mít lyžaři k dispozici sjezdovky Portášky a Modřín, kde pojede sedačková lanovka a vlek, ve Svobodě nad Úpou sjezdovku Duncan.

3. stupeň lavinového nebezpečí

Po vydatném sněžení stouplo v Krkonoších lavinové riziko na třetí stupeň z pěti. Na hřebenech Krkonoš leží 110 až 120 centimetrů sněhu, jen za posledních 24 hodin napadlo na hřebenech dalších zhruba 40 centimetrů nového sněhu. Za poslední dva dny napadlo celkem 60 až 70 čísel.

„Mohou se vyskytnout laviny z nového sněhu a na závětrných svazích deskové laviny. Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu,“ uvedl Jan Doubek z Horské služby v Krkonoších.

Od soboty vyjedou všechny skibusy ve SkiResortu a mezi Pecí a Černou horou začnou lyžaře dopravovat vyhlídkové rolby. Ve stejný den se v areálech začíná platit podle ceníku hlavní sezony.

Ve Špindlerově Mlýně mají lyžaři na výběr z více než 15 kilometrů sjezdovek. Otevřena je většina páteřních tratí včetně Červené FIS a Stohu ve Svatém Petru, Turistické a Vodovodní cesty na Horních Mísečkách, Lesní, Červené a Tréninkové na Medvědíně a Hromovky II. Jezdí čtyři lanovky a dva vleky.

V Malé Úpě se bude do Vánoc lyžovat na kilometrové sjezdovce Pomezky, v provozu je dětský park. Herlíkovice u Vrchlabí zahájily sezonu minulý víkend. V týdnu se kvůli oblevě nelyžovalo, provoz vlekaři obnoví od soboty. V Mladých Bukách se lyžuje na 600 metrů dlouhé hlavní sjezdovce a na kratší Rozárce.

Také v Orlických horách v posledních dnech připadlo několik centimetrů přírodního sněhu. V Deštném lyžařům slouží modrá sjezdovka Marta, kterou obsluhuje čtyřsedačková lanovka. Od zítřka vlekaři otevřou červenou trať s dvousedačkovou lanovkou. V Říčkách se lyžuje na modré, kde je půl metru sněhu, a na červené sjezdovce, na které leží až 80 centimetrů technického sněhu. V provozu je šestisedačková lanovka.